Breaking
Aktualno

Jubilarno izdanje znanstvenog skupa 50. DANI HVARSKOGA KAZALIŠTA

Od 16. do 20. svibnja u Hvaru će se održati 50. Dani hvarskog kazališta, znanstveni skup u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zagreb, Književnog kruga Split, Grada Hvara i udruge Hvarsko pučko kazalište, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Svečano otvaranje održat će se u srijedu, 17. svibnja u 9 sati u galeriji Arsenal, a tijekom četiri dana skupa koji službeno otvara i vodi predsjednik Odbora Dana hvarskog kazališta akademik Boris Senker, bit će predstavljeno 49 znanstvenih izlaganja te zbornik radova 49. Dana hvarskoga kazališta.

Teme ovogodišnjeg jubilarnog izdanja su: „Hvarsko komunalno kazalište u kontekstu mediteranskih komunalnih kazališta“ i „Promjene očišta: hrvatska književnost i hrvatsko kazalište te znanost o njima u proteklih pola stoljeća“.

U dramskom dijelu programa u najstarijem javnom kazalištu Europe, utemeljenom 1612. godine, gostovat će četiri kazališta iz Dalmacije, a otvara ga ansambl dubrovačkog Kazališta Marina Držića predstavom „Krijesnice“, autorice Tene Štivičić, u režiji Paola Tišljarića u utorak, 16. svibnja.

U srijedu HNK Split gostuje s predstavom „Priče iz Vukovara“, autorskim projektom mladog glumca Pere Eranovića, a u četvrtak, 18. svibnja HNK Zadar izvodi „A di smo sad, moja Stoše?“, autora Živka Nižića, u režiji Zorana Mužića. HNK Šibenik u suradnji s Teatrinom Grdelin sudjeluje monodramom „Moj slučaj – Vlado Gotovac“, u dramaturgiji, režiji i izvedbi Borisa Svrtana.

Sve predstave odigrat će se u hvarskom kazalištu s početkom u 21 sat. Ulaz je slobodan.

Radi se o jedinstvenom nacionalnom događanju koji se u Hvaru održava od 1974. godine, tradicionalno okuplja ugledne teatrologe, kazališne stručnjake i umjetnike, obrađuje zanimljive i važne teme povijesnih i aktualnih aspekata hrvatskog kazališta te otvara dijalog o važnim pitanjima hrvatske kazališne i književne tradicije.

Znanstvena izlaganja i rasprave prate kazališne predstave koje nadopunjavaju književnopovijesna i teatrološka istraživanja, dok su zbornici Dana Hvarskoga kazališta i danas nezaobilazna i često iscrpno citirana riznica građe, studija i rasprava za proučavanje hrvatske književnosti i kazališta.

50. Dani hvarskog kazališta održavaju se uz potporu Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grada Hvara, Hvarskog pučkog kazališta i hotelske kuće Sunčani Hvar.

Više: www.hvar.hr