Aktivni odmor

Upoznajte ruralne bisere Dubrovačko – neretvanske županije! Zaljubite se u bajkovitu prirodu, ljubazne domaćine i vrhunski gourmet doživljaj!

This post is also available in: English

KONAVLE, DUBROVAČKO PRIMORJE I ŽUPA DUBROVAČKA

Ruralna priča Dubrovačko – neretvanske županije, neiscrpana je riznica tradicijskog bogatstva, čarobna knjiga koja svaki dan ispisuje novu stranicu budeći sva osjetila.

Obilazeći Konavle, Dubrovačko primorje i Župu dubrovačku upoznaje se ne samo bogomdana, nestvarno bajkovita priroda, već i duh i kultura domaćina te stoljećima duga tradicija.

Dubrovačka zlatna dolina – Konavle, najsjajniji je ruralni dragulj Dubrovačko – neretvanske županije. Teško je zapravo i reći što ovdje najviše privlači posjetitelje; bogatstvo tradicije, pitoreskne uvale, stare crkvice i arhitektura mjestašca, nepregledni vinogradi i maslinici, zelenilo čempresa, surovost stijena il tirkizne boje Jadrana…

Sljubite se s prirodom šetajući ili biciklirajući uređenim stazama, osjetite iscjeljujući miris mediteranskog bilja i osvježite se bistrom vodom na izvoru rijeke Ljute.

Okušajte se i u jahanju: umirujućim kasom na leđima plemenitih grla doživljaj prostranih livada i polja je nezaboravan. Uputite se starom austrougarskom stazom protkanom neuništivim suhozidima i osvojite prekrasni vrh impozantne planinske ljepotice Sniježnice, Sveti Ilija.

Provjerite zašto je zalazak sunca u Cavtatu tako poseban i magičan…

Otkrijte teško dostupne, netaknute plaže idealne za robinzonski odmor i istražite misteriozne morske dubine koje kriju najveće nalazište amfora u Hrvatskoj. Provjerite zašto je zalazak sunca u Cavtatu tako poseban i magičan.

Foto: Hotel Croatia Cavtat

Ako budeš u Rimu, živi na rimski način, ako budeš na drugom mjestu, živi kao ondje: kako bolje upoznati lokalne tradicionalne načine proizvodnje nego ih osobno oprobati? Branje i prerada maslina, rađanje maslinova ulja, tog eliksira života; trganje grožđa i proizvodnja vina na način prenošen s naraštaja na naraštaj stotinama godina – osim malvasije dubrovačke, vina koje su pili i stari Grci, a za vrijeme Dubrovačke Republike bilo je protokolarni knežev poklon gostima Dubrovnika – u Konavlima se uzgajaju i brojne druge autohtone vrste među kojima se izdvaja plavac mali.

Uvjerite se u nestvarni rad dudova svilca i proces proizvodnje svile, neizostavne za sjajni svilovez, ures dragocjene konavoske ženske nošnje, ruha predaka koje je i danas živo i prisutno.

Za unikatni suvenir i jedinstveni ukras nagradite se konavoskim naušnicama – veželice imaju polumjesečasti oblik te su izrađene od zlatne žice u tehnici filigrana i granulacije, s privjeskom od dva sitna biserna zrnca. Važni su dio obiteljskog blaga koji se nasljeđivao prenoseći se generacijama te su živi svjedok duge tradicije i vještih ruku majstora zlatara i filigrana.

Brojni restorani i konobe svoju bogatu gastronomsku ponudu temelje na domaćoj, zdravoj i tradicionalno pripremljenoj kuhinji. Ekološki proizvodi lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i agroturizama osvojit će vas puninom okusa i mirisa, a mnogi nude i zanimljive programe za svoje goste, kao npr. školu kuhanja starinskih jela – postanite vrsni chef i pripremite zelenu menestru, najstarije jelo porijeklom iz slavne Dubrovačke Republike, domaću kozletinu ispod sača ili bobicu s maslinovim uljem, ukusno jelo konavoskih težaka.

Osladite se mantalom, tradicijskom slasticom od ukuhanog mošta i krupice ili se okrijepite zavajunom, jednostavnim energetskim pićem naših predaka. Svakako probajte i domaći sir od miješanoga kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka.

Konavoske vile, apartmani i ostali smještajni objekti otvorenih vrata čekaju na vas!

U Zavičajnoj kući Dubrovačkog primorja u Slanome kriju se zanimljivosti o prapovijesti na području Dubrovačkog primorja, ranokršćanskim sarkofazima, Kneževom dvoru u Slanome, pomorskoj tradiciji, primorskim nošnjama i ostaloj povijesnoj i etnografskoj baštini.

Cijela Dubrovačka rivijera eterični je prostor očaravajućih krajolika, slikovitih mjestašaca, skrovitih plaža, zimzelenih gustiša i drevnih maslinika. Nekad dio preslavne Dubrovačke Republike, oduvijek je na sjecištu povijesnih, gospodarskih i trgovačkih ruta.

Povijest uklesana u kamenu čita se iz stećaka, „okamenjenih krikova“, kako ih jedan pjesnik nazva, nadgrobnih spomenika kojih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nalazimo preko tisuću, a najintrigantniji je „Zmijski kamen“ s Greblja na Bistrini.

Svakako treba posjetiti i Kuću meda i tradicijskih proizvoda u Majkovima, središtu pčelarstva naše najjužnije županije. Pčelinji proizvodi iznimno su ljekoviti i priređeni na tradicionalni, provjereni način naših starih.

Župa Dubrovačka geografski je nevelika, no prostor je to vrijednih pomoraca, ribara, ratara i težaka, dragocjenih narodnih običaja, slikovite nošnje i bogatog folklora. I danas se mogu čuti živahni zvuci lijerice, župskog pučkog instrumenta, ali i zaplesati u kolu Poskočnica. Obiteljski nakit, dostojanstven i bogat zlatom i biserima, ljubomorno je čuvan i ponosno ostavljan u nasljeđe.

Posjetitelji željni aktivnijeg odmora mogu kroz ATV safari istražiti ovaj kraj oblikovan od same ljepote, a za injekciju adrenalina upustiti se u jet-ski ili zip line avanturu.

Dopustite da vas osvoji strastveni jug i kao memento sačuvajte kolaž uspomena satkan mirisima i okusima delicija, zamamnim kapljicama vina i maslinova ulja, plodova žuljevitih težačkih i ribarskih ruku. A ponajviše, uživajte u beskrajnoj gostoljubivosti domaćina i ponesite sa sobom osjećaj zajedništva i pripadnosti ovom magičnom kutku Lijepe Naše.

www.visitdubrovnik.hr

Foto: Arhiv turističkih zajednica Dubrovačko – neretvanske županije, Dubrovačkog primorja, Cavtat-Konavle

This post is also available in: English