Aktualno

PROJEKT IN-KULTUR: Sajmovi su dobar i brz način postizanja vidljivosti i promocije teme za koje se organiziraju. 

U sklopu projekta IN-KULTUR – kulturnom inovacijom za rast zajednice, a kroz aktivnosti jačanja kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva organiziran je trodnevni online sajam inovacija za valorizaciju kulturne baštine i mogućnosti zapošljavanja i samozapošljavanja ranjivih skupina. Sajam se održao od 23. do 25. studenog na internet sučelju projekta www.turkultur.inkultur.hr. Aktivnost ima za cilj i jačanje kapaciteta partnera na projektu za provedbu aktivnosti u lokalnim zajednicama u svrhu zapošljavanja, obrazovanja, socijalnog uključivanja, dobrog upravljanja i upravljanja u kriznim situacijama udruga partnera na projektu (Hrvatska udruga za turističke i kulturne rute „Tur Kultur“,  Hrvatsko društvo kulturnog turizma „CroCulTour“ i udruga „Dalmatia Event za organizaciju turističkih i kulturnih događanja i edukacija).

Sajam je koncipiran na način da se zainteresiranim posjetiocima ponude dobri primjeri valorizacije kulturne baštine, odnosno kulturna baština u praksi na način virtualnih štandova i komuniciranja (chatanje) s izlagačima direktno, kao i mogućnost posjete njihovih web sučelja. Na online sajam odazvalo se 20 izlagača, predstavnika kulturnog poduzetništva, odnosno projekata i inicijativa koji su predstavili inicijative kako od kulturne baštine napraviti atraktivan i inovativan proizvod i uslugu ali i dobar posao.

Za posjetioce online sajma organizirana su i sajamska događanja kao što su prezentacije na temu valorizacije kulturne baštine i mogućnosti zapošljavanje i samozapošljavanja kroz kulturno poduzetništvo. Teme su prezentirali stručnjaci s područja valorizacije i interpretacije kulturne baštine sa slijedećim sadržajem: Interpretacija baštine i kreativnost u stvaranju novih kulturnih proizvoda, Digitalizacija kulturne baštine – moderna interpretacija, Interpretativno turističko vođenje, Oživljavanje baštine kroz storytelling i storydoing, Eko muzeji i interpretacijski centri, Kulturne rute kao inovativan kulturno-turistički proizvod, Sit & Meet “Staza hrvatskih velikana”, Kulturne i kreativne industrije na području baštine. Volonteri na projektu prezentirali su inovativne prijedloge formiranja hrvatskih kulturnih ruta kroz teme, odnosno resurs kulturne baštine, s kojima je moguće formirati i organizirati nove kulturno-turističke proizvode kao što su kulturne rute.

„Online sajam na projektu IN-KULTUR okupio je zanimljive izlagače koji su svojim idejama i inovativnim pristupom učinili kulturnu baštinu dostupnijom i sadržajnijom, a svakako treba

naglasiti i obrazovnu komponentu sajma gdje se težilo podijeliti znanja, iskustva i vještine potrebne za valorizaciju kulturne baštine u lokalnim zajednicama ali i kao poticaj za poduzetničke aktivnosti“, istaknula je Nikolina Jerković, voditeljica projekta

Oline sajam inovacija i valorizacije kulturne baštine imao je za cilj i promovirati kulturno poduzetništvo, odnosno mogućnosti inovativnih pristupa u valorizaciji kulturne baštine koja omogućavaju novo zapošljavanje i samozapošljavanje. Posebno se to odnosi na ranjive ciljne

skupine (žene, mladi, starija dob i nacionalne manjine) ali i sve institucije koje su uključene u procese stvaranja modela ekonomske održivosti kroz poduzetništvo. Stoga je i svrha sajma bila na jednom mjestu okupiti sve koji su zainteresirani prezentirati svoja iskustva i inovativne pristupe  valorizacije kulturne baštine s naglaskom na zapošljavanje, s jedne strane i sve one koji bi se upustili u kulturno poduzetništvo kroz samozapošljavanje. U tom smislu na sajmu su predstavljeni (u pauzama prezentacija) i posebno kreirani podcasti s kulturnim poduzetnicima koji su kroz valorizaciju kulturne baštine pronašli mogućnost zapošljavanja te svoja iskustva podijelili kroz zanimljive razgovore.

Trodnevni sajma otvorio je mnoge zanimljive teme za buduće projekte i inicijative. Otvorio je niz mogućnosti u kulturnom poduzetništvu, promovirao kulturne i kreativne industrije te bio i edukativan događaj. Svrha sajma, a i samog projekta IN-KULTUR, obzirom da je online sajam bio posljednja aktivnost je ispunjen“, naglasio je Robert Baćac, predsjednik Hrvatske udruge ta turističke i kulturne rute „Tur Kultur“ koja je prijavitelj projekta.

Projekt IN-KULTUR – kulturnom inovacijom za rast zajednice  je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta: 432.800 Kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u visini 367.880 Kuna a iz Državnog proračuna Republike Hrvatske: 64.920 Kuna.