Aktualno

DUBROVNIK – prepun ljepota, doživljaja i okusa u svako doba godine!

RAZMAZIO NAS JE svojim prekrasnim zidinama koje su završile i na velikom platnu (sjetimo se samo planetarno popularne serije Game of Thrones!), krišom snimljenim fotografijama same kreme svjetskog jet-seta, visokim pozicijama na ljestvicama najrenomiranijih svjetskih putnih platformi; ugradio se u nacionalni identitet kao nešto o čemu se uvijek govori u superlativima i na što smo istinski ponosni, tako da će svatko od nas rado kimnuti glavom i reći – da, to je naš Dubrovnik! Tripadvisor ga je nedavno odlučio uvrstiti u svjetski top 10 trending destinacija, gdje je osvojio visoko 5. mjesto, a čelni ljudi gradskog turizma ne spavaju na lovorikama – cilj im je i dalje razvijati destinaciju u smjeru izvrsnosti i održivog turizma!

PREPUN DOŽIVLJAJA. Knežev dvor, Palača Sponza, Orlandov stup, crkva Sv. Vlaha, Dominikanski samostan i crkva, Franjevački samostan, Mala i Velika Onofrijeva česma, te glavna gradska ulica – Placa (Stradun), dio su fizionomije Dubrovnika koja ne poznaje sezonalnost, a svakako vrijedi posjetiti i događanja unutar Zimskog festivala, kao i veličanstvenu feštu Sv. Vlaha 3. veljače, koja neprekidno traje od 972. godine do danas! Ove godine grad slavi i naročitu obljetnicu – točno 750 godina od kada je donesen Liber Statutorum Civitatis Ragusii – Dubrovački statut!

PREPUN OKUSA Turistička zajednica grada  Dubrovnika svake godine u listopadu organizira Good Food Festival – gastronomsku poslasticu za sve ljubitelje dobre hrane. Bogati program Festivala uključuje razne radionice pripremanja dubrovačkih slastica te jela tradicionalne hrvatske kuhinje, degustacije vina, posebne menije u dubrovačkim restoranima i gastro ture. Provjerite zašto Good Food Festival već godinama okuplja brojne zaljubljenike u originalna, tradicionalna, ali i moderna jela!

UPOZNAJTE  PITORESKNO DUBROVAČKO ZALEĐE. Uputite se i do slikovitih OPG-ova u okolici, gdje ćete upoznati ruralni Dubrovnik. Osim što će Vas ljubazni domaćini dočekati sa sezonskim povrćem, raznim domaćim rakijama i likerima, kao i slasnim hladnim platama na kojima caruju domaći kruh, kobasice, pršut, panceta i sir, ondje možete uživati u dodatnim sadržajima – primjerice, u obilasku mlinica i kovačnica, pa čak i u folklornim nastupima i satovima kuhanja! Ništa manje gostoprimstvo  nećete doživjeti ni na Elafitskom otočju – otočani poznati po svojoj gostoljubivosti rado će vas povesti i u polje i na ribanje, ponuditi zdravom hranom i zlatnim kapljicama svojih plodonosnih vinograda.

BUDITE BIO JEDINSTVENE UTRKE KOJA NESEBIČNO OTKRIVA LJEPOTE JEZGRE STAROG GRADA I OBALE. Ako ste ljubitelj aktivnog odmora, svidjet će Vam se Du Motion – međunarodno višednevno sportsko-rekreativno događanje sa čak četiri utrke – Dubrovačkim polumaratonom, 5K – utrkom građana i Dječjom utrkom, te uistinu fascinantnom Utrkom zidinama! Moćne srednjovjekovne zidine, koje drže Dubrovnik čvrsto i sigurno u svome stoljetnom zagrljaju, 30. travnja i 1. Svibnja ove godine pretvorit će se u ekskluzivnu stazu za jedinstvenu i izazovnu utrku. Ako ste dovoljno odvažni, uhvatite se u koštac sa čak 1080 stepenica i skliskim drevnim kamenom!

AKO STE DOVOLJNO SRETNI DA ZAIGRATE KOŠARKU U DUBROVNIKU, iskustvo ćete pamtiti čitavog života, piše elegantni i odmjereni Architectural Digest, koji je dubrovački košarkaški teren stavio na sam vrh ljestvice najbolje dizajniranih na svijetu! Ne samo da je teren ušuškan među starim gradskih krovovima od terakote, nego je i pogled na Jadransko more dio istinske hrvatske bajkovitosti! Časopis kojem visoka estetika i vrhunski dizajn ne promiču, je apsolutno u pravu – zaigrajte i Vi koju partiju košarke u istinski osobitom okruženju!

Više i foto: tzdubrovnik.hr