Aktivni odmor

SKRIVENE OTOČKE PRIČE Škrip – tri su mu tisućljeća tek!

NAZVAN JE PREMA LATINSKOM IZRAZU za golo, oštro kamenje poput uzvisine na kojoj se smjestio, ali – da se poigramo njegovim imenom – u Škripu, što se odmora tiče, ne škripi baš ništa! Ljubitelji autentičnog daška drevnih vremena guštat će u najstarijem mjestu na Braču, a mi smo pripremili najzanimljivije sadržaje za uživanje i razgled!

 

MUZEJ UJA – HEDONISTIČKO-TRADICIJSKA ADRESA. Intrigantni Brač nadaleko je poznat po fantastičnom maslinovom ulju, a ukoliko ste se oduvijek htjeli upoznati s procesom njegove proizvodnje, Muzej uja je mjesto upravo za vas.

Razgledajte tradicionalne alate za transport, proizvodnju i skladištenje maslinovog ulja, ali i prigodne slike i skulpture – njihovi su autori akademska slikarica Hana-Marta Jurčević Bulić i magistar kiparstva Đani Martinić, koji na zanimljiv način predstavlja radnike u uljari.

U sklopu muzeja je i atraktivna kušaonica, a nama se sviđa aktualna ponuda – uz vodstvo stručnog vodiča, pogostite Vaša nepca sofisticiranim namazima od crnih i zelenih maslina, crnim maslinama u soli, extra djevičanskim maslinovim uljem te domaćim sokovima i vinima, po vrlo pristupačnoj cijeni!

FANTASTIČNA PORCIJA KULTURNE BAŠTINE očekuje vas i u Muzeju otoka Brača, smještenom u kuli Radojković iz 16. stoljeća, jednom od najposjećenijih u Hrvatskoj. Ono što ga dodatno čini zanimljivim je legenda prema kojoj u donjem dijelu muzeja i kule, u kojem se nalazi rimski mauzolej, počivaju Valerija i Priska – supruga i kći cara Dioklecijana!

Kulturoljupci će guštati u razgledu rimskih reljefa i žrtvenika, ali i starinskih predmeta iz života Bračana – poput škrinja, slika, novinskih isječaka, antiknog namještaja te starinskog poljoprivrednog alata. Muzej je otvoren tijekom cijele godine.

IDEJAMA ZA RAZGLED TU NIJE KRAJ – nama se sviđa i dvorac obitelji Cerinić na glavnom trgu, četvrtastog oblika s obrambenim rubnim kulama, te uistinu pitoreskna crkvica Sv. Duh iz čak 4. stoljeća na obližnjem groblju. A dok se vozite prema Škripu, koji je od otočke metropole Supetra udaljen svega 10-15 minuta vožnje, razgledajte i napušteni kamenolom Rasohe – iz njega se vadio kamen za izgradnju Dioklecijanove palače, a ondje se nalazi i reljef Herkulesa, najslavnijeg grčkog junaka.

Više i foto: TZG Supetar