Gastro

Doživite čaroliju tradicionalne dalmatinske kužine

PROBALI STE SLASNI DOMAĆI PRŠUT I SIR, mesne i morske plate, otmjene risotte i ribu na gradele? Iako ste ovime dobili sjajan uvid (ili pak uvod!) u segetske gastro čarolije, mi znamo što baš nikako ne smijete propustiti!

KUŠAJTE PRAVU KRALJICU TRADICIONALNE KUŽINE. Njen slatko-kiseli okus potječe iz starih grčkih i rimskih kuharica, i opstao je do današnjih dana. I to kako! Ova se prpošna kraljica domaće kužine služi na najsvečanijim prigodama u Dalmaciji. Njeno ime je pašticada, služi se s domaćim njokima od krumpira, a njen specifičan, aromatični okus razveselit će svakog pravog gastronomada. Potražite ju u segetskim konobama i restoranima koji nude autohtonu kuhinju.

NIŠTA BEZ PEKE. Pašticada nije jedina koja uživa istinski kultni status – jednako omiljena, i usudimo se reći, okusom veličanstvena, je i mesna ili riblja peka. Pekač od gline ili kovanog željeza zvonolikog oblika najčešće krije najukusniju teletinu, janjetinu ili pak hobotnicu koju ćete ikada probati, najčešće u društvu preukusnog krumpira koji se istovremeno kuha i peče u mesnom soku.

ISKORISTITE BLIZINU TROGIRA. U  gastronomskom smislu, samo 5 kilometara udaljenosti Segeta od grada muzeja, znači i blizinu slasnih rafiola! Mnogi smatraju da je ovo najbolji suhi dalmatinski kolač, a legenda kaže da je dobio naziv prema izvjesnoj gospođici Rafioli koja je, zatočena u kuli, dane kratila pečenjem kolača!

Neka Vas osvoji okusna rapsodija badema i raznovrsnih aroma – limuna, maraschina, naranče i ruže. Volite li tradicionalne slastice, sigurno će Vas oduševiti i delicije koje se pripremaju u blagdansko vrijeme – tada će Vas ljubazni segetski domaćini rado poslužiti fritulama i kroštulama! Istinskim sladokuscima preporučamo da u segetskim restoranima i domaćim slastičarnama potraže i raskošnu splitsku tortu, ili pak rožatu.

VINSKE KAPLJICE PAR EXCELLENCE. Ukusna jela zaokružite fantastičnim domaćim vinima. Plavac mali je najznačajnija dalmatinska vinska sorta, koja osvaja sočnim notama suhog ili čak zapečenog voća, no u Segetu ćete pronaći i njegovu roditeljsku sortu nastalu na području obližnjih Kaštela – kaštelanski crljenak!

Prepustite se širokoj lepezi njegovih aroma – od cvjetne mediteranske makije, pa do bobičastog voća i suhih šljiva!

Foto: Tz općine Seget, dalmatia.hr, croatia.hr, restoran Barba