Aktivni odmor

U Postirama započelo 5. Svjetsko prvenstvo u branju maslina! 11 timova se bori za titulu svjetskog prvaka

Ovogodišnje 5. Svjetsko prvenstvo u branju maslina održava se od 13. – 16. listopada 2022. godine.

U masliniku sv. Josipa počelo je 5. Svjetsko prvenstvo u branju maslina! 11 timova svim snagama se bori za prestižnu titulu svjetskog prvaka.

Hoće li Poljaci uspjeti obraniti prošlogodišnju titulu? Hoće li domaća ekipa nakon dvije godine ponovo vratiti zlato u Hrvatsku? Ili će na maslinarskom nebu zasjati neke nove zvijezde? Informirajte se na facebook stranici Turističke zajednice Postira

Na natjecanju sudjeluju reprezentacije:

1. Engleska
2. Poljska
3. Mađarska
4. Njemačka
5. Srbija
6. Digitalni nomadi
7. Australija
8. Sjeverna Amerika (SAD/Kanada)
9. Bosna i Hercegovina
10. Crna Gora
11. Švedska
12. Hrvatska

Natjecanje je započelo u petak 14.10.2022. u 10 h u masliniku sv. Josipa na Glavici.

„Silno smo ponosni što gostima iz cijelog svijeta možemo pokazati naš savršeni spoj poljoprivrede i turizma, i uključiti ih u priču koju naše mjesto živi tokom cijele godine. Neki od njih već se tu kod nas osjećaju kao kod kuće i svojom dobrom energijom pridonose ovom jedinstvenom događaju.“ kazala je Ivana Jelinčić, direktorica TZ Postira.

Na natjecanju kojem je osnovni cilj promocija otočkog i postirskog maslinarstva, kao i druženje, razmjena iskustva i upoznavanje maslinarske tradicije različitih zemalja, sudionici se nadmeću u dvije discipline.

Ona najvažnija je tradicionalno ručno branje u sakete, tj. maslinarske pregače, dok nakon toga timovi u kvizu pokazuju svoje znanje o branju maslina i proizvodnji maslinovog ulja.

Foto: Tz općine Postira