Aktualno

Uspješna turistička sezona u Bolu na Braču ovjenčana novom nagradom na Zagreb TourFilm festivalu

Promotivni film Bol & Culture iz ciklusa Naše bolske priče osvojio članove žirija  

Jedno od glavnih pitanja, o kojem se često razmišlja u turističkim destinacijama, jest kako sačuvati tradicionalne vrijednosti i kulturno nasljeđe od zaborava. To je brinulo i TZO Bol, svjesnu kulturnih ljepota kojima se ponose pa su, u suradnji s produkcijskim timom DOKU FILMS, producenticom Mihaelom Reščić i scenaristicom Hanom Klain osmislili i snimili promotivan film Bol & Culture.

On je, kao dio kampanje Naše bolske priče, zapravo omnibus koji povezuje tri atraktivne bolske lokacije i priče – Zmajevu špilju, Dominikanski samostan i Galeriju Branislava Deškovića. U jakoj međunarodnoj konkurenciji od 106 filmova iz 31 svjetske zemlje, promo film Bol & Culture osvojio je Special Award 2022 u kategoriji Cultural Tourism za film Bol & Culture i tako postao jedan od bisera u riznici nagrađenih filmova na jedanaestom Zagreb Tourfilm Festivalu.

Najbolje filmove odabrao je  stručni žiri sastavljen od domaćih i svjetskih stručnjaka kao što su predsjednik žirija Bobby Boško Grubić, dobitnik Emmy nagrada kao i mnogih priznanja za produkciju, Tsuyoshi Kigawa, profesor na Fakultetu za turizam Sveučilišta Wakayama i Gabriela Tigu, turistička novinarka i dekanica Fakulteta za poslovanje i turizam, Sveučilišta za ekonomske studije u Bukureštu.

Zmajeva špilja fascinantno je mjesto, skriveno duboko na vrhu stijene. U njoj se mogu vidjeti uklesani reljefi, kao i prostorije u kojima su svećenici čuvali i propovijedali svoju vjeru. Do nje se može stići u pratnji vodiča Zorana, koji je i u videu podijelio ljepotu i autentičnost ovoga mjesta u kojem je vjera uklesana u kamen. Dominikanski samostan gordo se uzdiže na poluotoku Glavici, u sjeni drevnih borova.

U njemu se nalazi biblioteka s rijetkim primjercima starijih izdanja knjiga, a u nedavno obnovljenom muzeju svoj su dom pronašle mnoge umjetnine i ostali vrijedni predmeti. Među slikama istaknuto mjesto zauzima oltarna pala „Bogorodica sa svecima“, porijeklom iz radionice Jacopa Tintoretta. Renesansno barokna palača u središtu Bola s ponosom čuva djela najvećih slikara i kipara hrvatske umjetnosti 20. stoljeća.

U Galeriji su zastupljena djela Emanuela Vidovića, Ive Šebalja, Ede Murtića, Ivana Rendića te kipara Ivana Meštrovića i Antuna Augustinčića, kao i mnogih drugih, kojima je upravo otok Brač bio iznimna inspiracija.  Ovo je već druga ovogodišnja nagrada (od ukupno osvojene četiri) za bolsku kampanju. Prije nekoliko mjeseci TZO Bol osvojila je, na prestižnom berlinskom međunarodnom natjecanju turističkog filma i multimedije The Golden City Gate 2022 statuu “Zlatnog medvjeda” u kategoriji “Art & Culture”.  

Osim prikaza doista posebnih mjesta koja dišu i žive kulturu, posebnost ovoga filma, kao i ostalih iz ciklusa Naše bolske priče jest što u njima nastupaju Boljani, koji žive u svom kraju. Gospodin Markito Marinković iz TZO Bol s ponosom ističe kako je ovaj projekt odličan primjer uključenosti lokalne zajednice u promociju svoga mjesta i zahvaljuje svim mještanima Bola, koji su prepoznali vrijednost ovoga projekta te se u njega aktivno uključili.  

Bol se, osim osvojenim nagradama ponosi i sjajnom turističkom sezonom. Do danas je ukupno ostvareno 527.799 noćenja i 93.742 dolaska. Najbrojniji turisti dolaze iz Njemačke i ostvaruju 79.323 noćenja, na drugom je mjestu Austrija sa 59.190 noćenja, a na trećem mjestu nalaze se domaći gosti. U Bolu je još uvijek oko 800 gostiju, hoteli su otvoreni do daljnjeg, a lijepo vrijeme omogućava nastavak turističke sezone.  

Foto: arhiv Zagreb TourFilm Festival