Aktivni odmor

Prvo Oceanman Europsko prvenstvo u Starome Gradu na Hvaru

Na sportskom natjecanju sudjeluje 200 plivača iz preko 30 zemalja!

Osim što je hit ljeta, Stari Grad na Hvaru je i u posezoni IN destinacija koja postiže odlične rezultate u dolascima i noćenjima i izvan glavne sezone. Puno je konkretnih razloga za takav uspjeh, mamaca koji su ovu destinaciju percipirali kao mjesto koje se mora posjetiti. 

Uz iznimno snažnu kulturno povijesnu komponentu Stari Grad je prepoznata sportsko-rekreacijska destinacija koja nudi širok spektar mogućnosti i cjeloviti doživljaj.

Nakon uspješne organizacije 1. Oceanman Croatia prošle godine, dana 16.-17.09. u Starome Gradu će se održati Oceanman Croatia 2022 koje je ujedno i Prvo Oceanman Europsko prvenstvo u disciplinama 10 km, 5 km i 2 km. Ove discipline su na rasporedu 17.09. dok će se dan ranije održati utrka za djecu na 750 m i timove tj. štafete 3 x 750 m. Sportska udruga Faros Sport je organizator ovog događaja, Turistička zajednica Starog Grada suorganizator, uz veliku podršku Grada Staroga Grada, te drugih sponzora i donatora.

Očekuje se sudjelovanje oko 200 plivača iz preko 30 zemalja sa pet kontinenata, a da nije ovog užasnog rata u Ukrajini i njegovih direktnih posljedica za velik broj zaintesiranih plivača iz te zemlje, ali i indirektnih za veći dio Europe, taj broj bi bio barem dvostruko veći. Oceanman Croatia je daleko najveći projekt svih sportskih udruga na području otoka Hvara, te osim sportskog aspekta i promocije zdravog načina života ima za cilj i produženje turističke sezone.

Zahvaljujući reputaciji Stagograđana stečenoj kroz dugogodišnju organizaciju svjetski poznatog Faros maratona, te velikom potencijalu koji su predstavnici Oceanmana vidjeli u Starogradskom zaljevu kao jedinstvenoj lokaciji za ovakav oblik sportsko-turističke manifestacije, Stari Grad je dobio organizaciju 1. Oceanman EP. Vrijedi istaknuti da je Stari Grad 02.-03.09.1989.g. bio domaćin i povijesnog 1. Europskog prvenstva u daljinskom plivanju na 5 i 25 km kao prvog službenog natjecanja u ovom sportu pod okriljem LEN – Europske plivačke federacije. Tako se nakon pune 33 godine povijest opet ponavlja…

Oceanman je trenutno najpopularnija i najmasovnija međunarodna serija natjecanja u plivanju na otvorenim vodama i jedini globalni sustav natjecanja u ovom sportu koji danas postoji u svijetu. Projekt je započeo 2015.g. i od tada kontinuirano bilježi velik rast popularnosti i broja sudionika te organizacijski i medijski napredak u svim segmentima što potvrđuje i odnedavno partnerstvo sa Arenom. Oceanman je registrirani brand u vlasništvu tvrtke Oceanman Open Water S.L. iz Španjolske i isti funkcionira po principu franšize, po uzoru na Ironman u triatlonu.

 Više detalja o Oceanman Croatia na LINKU

visit-stari-grad