Aktualno

Valentinovo u najromantičnijem dalmatinskom gradiću! Sutivan je svoj novouređeni trg okupao ljubavlju!

Malo pitomo mjesto na otoku Braču mediteranskog ugođaja s lijepim šljunčanim plažama i pitomim zaleđem ispresijecanim brojnim putovima, svega 7 km udaljen od trajektne luke Supetra, svojim šarmom i sadržajima privlači posjetitelje tokom cijele godine.



Turistička zajednica općine Sutivan je za spomendan sv. Valentina, popularno Valentinovo, odlučila pokloniti mali znak pažnje svojim mještanima. Svi koji se uoči Dana zaljubljenih nađu u Sutivanu te posjete novouređeni gradski trg, moći će uživati u prekrasnom ambijentu i prigodnim ukrasima kojima je zadaća sve nas podsjetiti na jednu od najvažnijih stvari u životu – ljubav.

Djelatnici turističke zajednice smatraju kako je ukrašavanje grada jedan od načina za unošenje potrebnog optimizma i unaprjeđenje kvalitete života u gradu, te savršena inspiracija za Instagram objave koje će kod svakog pravog estete privući pažnju!


Sam trg se nalazi ispred predivne povijesne građevine – zgrade općinske uprave sagrađene 1898. godine na zemljištu obitelji Kavanjin koje je u vlasništvu općine dobivena zamjenom za malu ribarsku kuću na rivi koja je ometala pogled i ulaz u ljetnikovac Jerolima Kavanjina.



1898. godine kada je izgrađena oko nje su se nalazili vinogradi i poljoprivredno zemljište koje je kasnije postepeno urbanizirano. Zgrada je projektirana u evokaciji povijesnih stilova, sa fino izrađenim pročeljem od bijelog kamena sa profiliranim balkonom i ukrašenim prozorima te satnom krunom sa natpisom “OBĆINSKI DOM”.



Pogled na pročelje se danas otvara kad se proviri ispod lijepih kanarskih palmi koja ga okružuju. U početku je u zgradi smještena mjesna uprava, danas Općina Sutivan, te kino dvorana koja je danas pregrađena u poštanski ured i prostor Turističke zajednice općine Sutivan.

OPĆINA U KOJOJ BUJA ŽIVOT I KVALITETA ŽIVOTA!

Prema objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku o Popisu stanovništva 2021. Općina Sutivan je u postotno izraženom demografskom povećanju u odnosu na prethodni popis u samom hrvatskom vrhu – na drugom mjestu! U brojkama to iznosi povećanje od 17,15% ili 141 stanovnik Sutivana više u odnosu na situaciju u 2011. godini. Ovoj maloj općini je prioritet povećanje kvalitete života i porast nataliteta, te aktivno rade na nizu razvojnih projekata u mjestu.