Aktualno

TESLA I VRANČIĆ Kako slavni izumitelji mogu približiti i povezati dvije udaljene županije u zajedničku kulturnu rutu? Prijava za besplatni webinar 10. veljače 2022.



Kako slavni izumitelji mogu približiti i povezati dvije udaljene županije u zajedničku kulturnu rutu? Odgovor na ovo pitanje nudi webinar koji se održava 10. veljače 2022. od 10.00 do 15.00 sati za Ličko – senjsku i Šibensko – kninsku županiju u organizaciji Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute Tur Kultur i projekta “CroRoutes – turističke interpretacije baštine na kulturnim rutama”, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, u suradnji s partnerima CroCulTour i Nikola Tesla – Mreža Nikola Tesla.

Memorijalni centar Nikola Tesla – Smiljan | Lika destination



ZNATE LI DA JE LIČKO SENJSKA ŽUPANIJA DOM JEDNOG OD NAJVEĆIH IZUMITELJA SVIH VREMENA NIKOLE TESLE TE DA SE U NJEGOVOM RODNOM SELU SMILJAN NALAZI I MEMORIJALNI CENTAR NIKOLE TESLE?

Genijalni izumitelj i znanstvenik ostavio je iza sebe ogroman broj otkrića čije plodove čovječanstvo ubire i danas, divili su mu se brojni suvremenici, a njegova genijalnost ni dan-danas ne prestaje fascinirati svijet. Imao je više od 700 izuma od kojih su neki više, a neki manje poznati javnosti. Tesla je zaslužan za nastanak modernog svijeta, izuma iz područja elektrotehnike i drugih područja kao što su: sustav višefaznih struja i okretno magnetsko polje, izmjenični sustav prijenosa i distribucije električne energije, Teslin oscilacijski transformator (Teslina zavojnica), rasvjeta pomoću struja visoke frekvencije, sustav bežičnog prijenosa radiosignala i energije,  teleautomatika (daljinsko upravljanje brodom), teslina turbina, radio te mnogi drugi.  

Euractiv - EU prihvatila srpsku notu: Nikola Tesla više nije "čuveni  Hrvat". Ali nije ni Srbin.

Njegova rodna kuća pretvorena je u Memorijalni muzej 1964. kada dolazi pod upravu Muzeja Like Gospić koji je godinama radio na očuvanju kulturnog dobra te je cijelo Spomen- područje proglašeno spomenikom kulture 1976.

ŠIBENSKO KNINSKA ŽUPANIJA DOM JE JEDNOG OD NAJVEĆIH HRVATSKIH IZUMITELJA, JEZIKOSLOVCA I POVIJESNIČARA  FAUSTA VRANČIĆA

Na malom otoku Prviću, blizu grada Vodica, djetinjstvo je proveo hrvatski izumitelj, inženjer, povjesničar, jezikoslovac, humanist i biskup Faust Vrančić. Ljetnikovac njegove obitelji nalazi se u Prvić Šepurinama, gdje danas žive posljednji članovi ove poznate plemićke obitelji. U drugom naselju na istom otoku, Prvić Luci, nalazi se grob ovog velikana, u crkvi sv. Marije od Milosti, a samo nekoliko metara dalje posjetitelji mogu vidjeti izložbu od oko 50 ručno izrađenih maketa njegovih izuma.

Memorijalni centar Faust Vrančić | Grad Vodice

Na ovom mjestu ćete otkriti zanimljivosti iz života Fausta Vrančića, sve o njegovim izumima i književnim djelima, sve ono što Fausta čini hrvatskim velikanom i čovjekom ispred svog vremena.

Neki su od izloženih Vrančićevih izuma: mlin na brodu, mlin s kotačem, željezni most, most u Beču, Homo Volans ili leteći čovjek, sunčani sat, preša za ulje, čistač morskog dna, kao i rječnik pet europskih jezika, uključujući i prve ikada tiskane hrvatske i mađarske rječnike.  

I još puno više zanimljivosti saznat ćete na seminaru projekta CroRoutes – turističke interpretacije baštine na kulturnim rutama!

Opis fotografije nije dostupan.

Ciklus edukativnih radionica/webinara održava se u organizaciji Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute Tur Kultur s ciljem prijenosa znanja i vještina za novo, inovativno “zanimanje” turistički interpretator baštine na kulturnim (turističkim) rutama kroz sustav storytellinga (pričanja priča), kao i stjecanja znanja i vještina za pokretanje poduzetničkih inicijativa u kulturnim i kreativnim industrijama tj. novih, atraktivnih turističkih proizvoda u sklopu kulturnih ruta koje se temelje na participativnom iskustvima i doživljajima.


Ciklus 11 radionica i webinara predstaviti će uspješne primjere interpretacije kulturne baštine iz prakse, obraditi teme kako osmisliti kulturno turistički proizvod, inovativno i inspirativno interpretirati baštinu kroz storytelling i storydoingplatforme, kako pokrenuti poduzetničke aktivnosti u kulturnim i kreativnim industrijama temeljene na kulturnoj baštini, kako postati uspješan menadžer u kulturnom turizmu, osmisliti i izraditi marketinšku kampanju kulturne rute, tko su turisti kulturnog turizma i kako doći do njih. 

Predavači su Robert Baćac, Dubravko Fijačko, Manuela Hrvatin, Tamara Đelić Nikolić i Jasenka Ricl i Kristina Nuić Prka.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti za sudjelovanje na webinaru na slijedećoj poveznici: https://forms.gle/DeFT6xeW7236jcE26 zaključno do 9. veljače do 16.00 sati. Više o temama, predavačima, terminima i načinima prijave pronađite na FB stranici Udruge

Poveznica za sudjelovanje na webinaru (ZOOM), biti će dostavljena po prijavi.

Foto: Tz Šibensko kninske županije, Tz Ličko – senjske županije

Foto: Tz Šibensko kninske, Tz grada Vodica, Memorijalni centar Faust Vrančić, Memorijalni centar Nikola Tesla