Aktivni odmor

CroRoutes POSTANI TURISTIČKI INTERPRETATOR BAŠTINE ZAGREBAČKE I VIROVITIČKO – PODRAVSKE ŽUPANIJE! Prijava za besplatni webinar 9. veljače

Kako dvorci mogu povezati dvije udaljene županije, Zagrebačku i Virovitičko -podravsku u zajedničku kulturnu rutu? Odgovor na ovo pitanje nudi webinar koji se održava 9. veljače 2022. od 10.00 do 15.00 sati za Zagrebačku i Virovitičko -podravsku županiju u organizaciji Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute Tur Kultur i projekta “CroRoutes – turističke interpretacije baštine na kulturnim rutama”, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, u suradnji s partnerima CroCulTour i Nikola Tesla – Mreža Nikola Tesla.

U jednoj županiji – 73 dvorca
Jeste li znali da se u Zagrebačkoj županiji nalaze čak 73 dvorca? Od davnina je mnogo ugledne gospode, pripadnika visokih društvenih slojeva domaćeg i stranog plemstva, zastalo na jednom od svojih putovanja u raskošnom prirodnom krajoliku Zagrebačke županije, našavši mjesto svog novog doma. Nijemi svjedoci tih vremena, dvorci i kurije, još i danas posjetiteljima pričaju mnoge zaboravljene priče. Uz dvorce kao središta posjeda vezan je niz gospodarskih zgrada, raskošni vrtovi i parkovi s egzotičnim stablima, poput Novih dvora Jelačićevih.
Naročito intenzivan zamah u izgradnji novih dvoraca na ovom tlu uslijedio je u 18., dok u prvoj četvrtini 19. stoljeća opada izgradnja dvoraca, naročito onih raskošnijih.

Stare ljepotice čekaju nove posjetitelje
Obilježje ove Virovitičko – podravske županije su stari barokni dvorci. Brojni dvorci, ljetnikovci, ali i zamci na ovom su području ostali kao uspomena na bogatu povijest, te vladare koji su nekada živjeli na tom kraju. Kako oni u potpunosti ne bi otišli u zaborav, županijske vlasti odlučile su se na obnovu četiri takva objekta. Tim će povodom, derutnim dvorcima vratiti “stari” sjaj, a svojoj županiji priskrbiti bogatiju i zanimljiviju turističku ponudu. Dvorac Kurije Janković je godine pretvoren u hotel baština s 4 zvjezdice i tako je ova stara ljepotica napokon otvorila svoja stogodišnja vrata posjetitelje.


Nakon Kurije Janković u Kapela Dvoru, Dvorca Janković u Suhopolju i Dvorca Pejačević u Virovitici, došao je na red i Dvorac Janković u Cabuni kao četvrti obnovljeni dvorac na ovom području u krugu od samo 20 kilometara. Ovime je Virovitičko-podravska županija, potvrdila status županije s najviše novoobnovljenih dvoraca u Hrvatskoj. 

I još puno više zanimljivosti saznat ćete na seminaru projekta CroRoutes – turističke interpretacije baštine na kulturnim rutama!


Ciklus edukativnih radionica/webinara održava se u organizaciji Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute Tur Kultur s ciljem prijenosa znanja i vještina za novo, inovativno “zanimanje” turistički interpretator baštine na kulturnim (turističkim) rutama kroz sustav storytellinga (pričanja priča), kao i stjecanja znanja i vještina za pokretanje poduzetničkih inicijativa u kulturnim i kreativnim industrijama tj. novih, atraktivnih turističkih proizvoda u sklopu kulturnih ruta koje se temelje na participativnom iskustvima i doživljajima.

Ciklus 11 radionica i webinara predstaviti će uspješne primjere interpretacije kulturne baštine iz prakse, obraditi teme kako osmisliti kulturno turistički proizvod, inovativno i inspirativno interpretirati baštinu kroz storytelling i storydoingplatforme, kako pokrenuti poduzetničke aktivnosti u kulturnim i kreativnim industrijama temeljene na kulturnoj baštini, kako postati uspješan menadžer u kulturnom turizmu, osmisliti i izraditi marketinšku kampanju kulturne rute, tko su turisti kulturnog turizma i kako doći do njih. 

Predavači su Robert Baćac, Dubravko Fijačko, Manuela Hrvatin, Tamara Đelić Nikolić i Jasenka Ricl i Kristina Nuić Prka.Svi zainteresirani iz Splitsko-dalmatinske i Vukovarsko-srijemske županije mogu se prijaviti za sudjelovanje na webinaru na slijedećoj poveznici: https://forms.gle/Q3k8s7RKn6zHymik6 zaključno do 8. veljače do 16.00 sati.Više o temama, predavačima, terminima i načinima prijave pronađite na FB stranici Udruge

foto: Tz Zagrebacke i Virovitičko podravske županije