Aktivni odmor

CroRoutes POSTANI TURISTIČKI INTERPRETATOR BAŠTINE SPLITSKO – DALMATINSKE I VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE Prijavite se na program neformalnog obrazovanja 3. veljače 2022.

Kako rimski carevi i nogomet mogu približiti i povezati dvije udaljene županije Splitsko – dalmatinsku i Vukovarsko srijemsku u zajedničke kulturne rute?

Tema je webinara koji se održava 3. veljače 2022. od 10.00 do 15.30 sati, za Splitsko-dalmatinsku i Vukovarsko-srijemsku županiju , u organizaciji Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute Tur Kultur i projekta “CroRoutes – turističke interpretacije baštine na kulturnim rutama”, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, u suradnji s partnerima CroCulTour i Nikola Tesla – Mreža Nikola Tesla.

Vodič kroz Dioklecijanovu Palaču | Što vidjeti u Dioklecijanovoj Palači



Rimski carevi, nogomet i dvije udaljene županije

Jeste li znali da se početak Splita u današnjem obliku veže uz rimskog cara Dioklecijana, koji je navodno bio rodom iz okolice Salone, koji se pred kraj svog života odlučio povući u rodni kraj, i tamo sagradio velebnu palaču, te da postoje čvrsti dokazi da se u Splitsko – dalmatinskoj županiji igrao prvi nogomet u Europi, čemu svjedoči nadgrobni spomenik sedmogodišnjeg rimskoga dječaka Gaja Laberija koji u ruci drži kuglu ukrašenu mrežasto povezanim šesterokutima, pronađen na nalazištu Tilurium, na lokalitetu Gardun, kraj Trilja.

Gaj Laberije: Nogomet se vraća kući - FERATA

Jeste li znali da je u Vukovarsko – srijemskoj županiji prije 1700 godina rođen car Valentinijan koji je uz brata Valensa jedan od dva rimska cara rođena u Vinkovcima i današnjoj Hrvatskoj, te da ova hrvatska županija ima značajnu ulogu u povijesti kao županija gdje su rimljani zasnovali naselje Cibalae na lokalitetu Hotel-Tržnica, kada su počeli sustavno osiguravati granicu na Dunavu zbog obrane od barbarskih plemena. 

Da je upravo u Vukovarsko srijemskoj županiji 1980. godine postavljen spomenik prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj na gradskom trgu u Županji, podignut prilikom obilježavanja stote obljetnice igranja nogometa, kada su engleski industrijalci pristigli u Županju i podučili lokalno stanovništvo ovoj igri.

Opis fotografije nije dostupan.

I još puno više zanimljivosti saznat ćete na seminaru projekta CroRoutes – turističke interpretacije baštine na kulturnim rutama!

Ciklus edukativnih radionica/webinara održava se u organizaciji Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute Tur Kultur s ciljem prijenosa znanja i vještina za novo, inovativno “zanimanje” turistički interpretator baštine na kulturnim (turističkim) rutama kroz sustav storytellinga (pričanja priča), kao i stjecanja znanja i vještina za pokretanje poduzetničkih inicijativa u kulturnim i kreativnim industrijama tj. novih, atraktivnih turističkih proizvoda u sklopu kulturnih ruta koje se temelje na participativnom iskustvima i doživljajima.

Ciklus 11 radionica i webinara predstaviti će uspješne primjere interpretacije kulturne baštine iz prakse, obraditi teme kako osmisliti kulturno turistički proizvod, inovativno i inspirativno interpretirati baštinu kroz storytelling i storydoing platforme, kako pokrenuti poduzetničke aktivnosti u kulturnim i kreativnim industrijama temeljene na kulturnoj baštini, kako postati uspješan menadžer u kulturnom turizmu, osmisliti i izraditi marketinšku kampanju kulturne rute, tko su turisti kulturnog turizma i kako doći do njih.

Edukacije /webinare vode iskusni predavači, interpretatori kulturne baštine, vodeći ljudi u turizmu, muzejski djelatnici i licencirani turistički vodiči.

Teme seminara su: Kako rimski carevi i nogomet mogu približiti i povezati dvije udaljene županije Splitsko – dalmatinsku i Vukovarsko srijemsku u zajedničke kulturne rute, predstavljanje inovativne kulturne rute Potemkino selo, muzeji i interpretacijski centri kao elementi ponude kulturne rute, digitalizacija kulturne baštine i interpretacija kulturne baštine kao poduzetnička aktivnost.

Predavači su Robert Baćac, Dubravko Fijačko, Manuela Hrvatin, Tamara Đelić Nikolić i Jasenka Ricl i Kristina Nuić Prka.

Svi zainteresirani iz Splitsko-dalmatinske i Vukovarsko-srijemske županije mogu se prijaviti za sudjelovanje na webinaru na slijedećoj poveznici: https://forms.gle/Q3k8s7RKn6zHymik6 zaključno do 2. veljače do 16.00 sati.

Više o temama, predavačima, terminima i načinima prijave pronađite na FB stranici Udruge

Foto: Tz grada Splita, TUR Kultur, Dalmacija Storytelling destinacija