Aktualno

CroRoutes POSTANI TURISTIČKI INTERPRETATOR BAŠTINE Prijavite se na program neformalnog obrazovanja kroz ciklus 11 jednodnevnih edukativnih radionica/webinara

Od 26. siječnja do 2. ožujka 2022. Hrvatska udruga za turističke i kulturne rute Tur Kultur vodi vas kroz hrvatske županije seminarima iz projekta “CroRoutes – turistička interpretacija baštine na kulturnim rutama”.

Znate li kako sveti Jeronim, rimski carevi, pećinski čovjek, Zrinski i Frankopani, izumitelji, srebrnjaci srednjeg vijeka, bajke i priče, čipka, tvrđe i dvorci povezuju i umrežavaju hrvatske županije?

Upravo kroz projekt CroRoutes – turističke interpretacije baštine na kulturnim rutama! Ciklus 11 jednodnevnih edukativnih radionica/webinara održava se u organizaciji Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute Tur Kultur s ciljem prijenosa znanja i vještina za novo, inovativno “zanimanje” turistički interpretator baštine na kulturnim (turističkim) rutama kroz sustav storytellinga (pričanja priča), kao i stjecanja znanja i vještina za pokretanje poduzetničkih inicijativa u kulturnim i kreativnim industrijama tj. novih, atraktivnih turističkih proizvoda u sklopu kulturnih ruta koje se temelje na participativnom iskustvima i doživljajima.

Projekt CroRoutes se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta.

Ciklus 11 radionica i webinara predstaviti će uspješne primjere interpretacije kulturne baštine iz prakse, obraditi teme kako osmisliti kulturno turistički proizvod, inovativno i inspirativno interpretirati baštinu kroz storytelling i storydoing platforme, kako pokrenuti poduzetničke aktivnosti u kulturnim i kreativnim industrijama temeljene na kulturnoj baštini, kako postati uspješan menadžer u kulturnom turizmu, osmisliti i izraditi marketinšku kampanju kulturne rute, tko su turisti kulturnog turizma i kako doći do njih.

Edukacije /webinare vode iskusni predavači, interpretatori kulturne baštine, vodeći ljudi u turizmu, muzejski djelatnici i licencirani turistički vodiči.

Prve dvije radionice održavaju se 26.01. i 27.01.2022. u vremenu od 10.00 do 15.30 sati, povezati će Krapinsko – zagorsku i Dubrovačko neretvansku, te Istarsku i Međimursku županiju.

Teme prve radionice su: Kako pećinski čovjek povezuje Krapinsko – zagorsku i Dubrovačko neretvansku županiju i može li biti tema zajedničke kulturne rute, predstavljanje inovativne kulturne rute Potemkino selo, muzeji i interpretacijski centri kao elementi ponude kulturne rute, digitalizacija kulturne baštine i interpretacija kulturne baštine kao poduzetnička aktivnost.

Teme koje će obraditi radionica za Istarsku i Međimursku županiju su: Kako sveti Jeronim može približiti i povezati dvije udaljene županije u zajedničku kulturnu rutu, turistifikacija kulturne baštine sa stilom – Mreža Nikola Tesla, kako je lički genij postao inspiracija za kulturnu rutu, digitalizacija i interpretacija kulturne baštine kao poduzetnička aktivnost.

Predavači su Robert Baćac, Dubravko Fijačko, Ivan Radošević, Manuela Hrvatin, Tamara Đelić Nikolić i Jasenka Ricl i Kristina Nuić Prka.

Više o temama, predavačima, terminima i načinima prijave pronađite na FB stranici Udruge

 

Kulturne rute snažan su alat za promicanje i očuvanje raznolikih kulturnih identiteta, potiču participativno iskustvo, potiču tematski kulturni turizam i pomažu u razvijanju ekonomske i socijalne stabilnosti i međugeneracijsku komunikaciju.

Ciljevi radionica su razvijanje socijalnih i kreativnih vještina ciljnih skupina sudionika, njihovo poboljšanje u pristupu kulturnim sadržajima/aktivnostima kroz turističke proizvode, usmjeravanje na vlastiti profesionalni razvoj te unapređenju osobnih vještina i specifičnih znanja.

Svrha projekta, osim socijalne uključenosti, je jačanje motivacije za daljnjim, formalnim obrazovanjem sudionika što bi rezultiralo pokretanjem vlastitih poduzetničkih aktivnosti na temu kulturnih i kreativnih industrija u turizmu i interpretaciji baštine.

Više informacija na Facebook stranici Udruge

Fotografije: Istra InSpirit, Dalmacija Storytelling destinacija