Aktualno

Saznajte zašto je Sutivan na otoku Braču jedino mjesto na svijetu koje ima mačku u kampanelu!

ILUSTRIRANA PRIČA O MAČKI U KAMPANELU SAVRŠEN JE POKLON ZA ČITATELJE SVIH UZRASTA

Iz tiska je u izdanju Narodne knjižnice Sutivan nedavno izašla ilustrirana „Priča o mački u kampanelu / The Story about the Cat in the Belfry“ za koju je ilustracije izradio slikar Dražen Jerabek, a tekst prema usmenoj predaji prilagodio Franjo Mlinac.

U luksuznom tvrdom uvezu, obima 30 stranica s predivnim ilustracijama u boji, priča je namijenjena čitateljima svih uzrasta koji će na atraktivan način saznati zašto je Sutivan na otoku Braču jedino mjesto na svijetu koje ima mačku u kampanelu i kako je do toga došlo.

Ako pitate starije stanovnike okolnih bračkih mjesta, pa čak i obližnjih otoka i priobalja po čemu je poseban Stivan na otoku Braču, većina će vam odgovoriti da Stivan ima “mašku u kampanel”!

Mačka u kampanelu | Sutivan

LEGENDA O MAČKI U KAMPANELU PRIČA JE KOJU MORATE ZNATI: 
Za vrijeme pristajanja vapora koji su tada držali prugu Split-Sutivan-Milna, jednog lipog ljetnog dana 1949. putnici su ugledali neobičan prizor: mačku koja se kao luda vrti po ogradi za zvona u kampanelu. Svjedoci tvrde da je tamo otišla ganjajući hobotnicu koja je pobjegla iz župnikova lonca i spas potražila u hladu zvonika. Kako je u to doba postojalo izraženo rivalstvo među susjednim mjestima, tako čudan prizor nasmijao je ljude ali i postao povod za ruganje Stivanjanima koji, eto, imaju ‘mašku u kampanelu’. Tako su i tu opasku od strane mještana Milne Stivanjani smatrali teškom uvredom, pa bi često dolazilo do tučnjava koje su kulminirale kamenovanjem vapora, jednog isto tako lipog ljetnog dana. Taj vandalizam naišao je na osudu javnosti pa je čak i Miljenko Smoje u svojoj kolumni u Slobodnoj pozivao Stivanjane i Milnarane da se opamete. S vremenom su se strasti stišale, ali stariji mještani i danas su osjetljivi na tu opasku, dok je mlađi vide kao zanimljivu anegdotu oko koje se može izgraditi zabavna priča za turiste i vizualni identitet mjesta. Njena kamena skulptura danas krasi ogradu pokraj velikih zvona elegantnog stivanskog kampanela.

Više o legendi o maški u kampanelu pročitajte na LINKU

Slikovnica je dvojezična, na hrvatskom i engleskom jeziku, tako da omogućuje i strancima koji dolaze na otok Brač da se upoznaju s ovom jedinstvenom legendom koja je brojnim aktivnostima raznih pojedinaca, narodne knjižnice, Općine Sutivan i Turističke zajednice postupno ugrađena u suvremeni identitet našega mjesta.

Podsjetimo se, u stivanskom zvoniku se od 2001. g. nalazi kamena skulptura mačke, 2016. HRT je u sklopu serijala „Otkrivamo Hrvatsku“ snimila dokumentarnu reportažu „Sutivan: maška u kampanelu“, knjižnica je 2019. objavila brošuru „Mačka u kampanelu: ponos i predrasude“ u kojoj je nastanak legende datiran u 30-te godine prošlog stoljeća i u kojoj je prenesen tekst Marka Uvodića Splićanina na tu temu, općinska uprava je 2020. g. postavila na rivi skulpturu akademskog kipara Ante Strinića „Djevojčica s mačkom“, a ove je godine Sutivan dobio i ovu ilustriranu priču koja od sljedećeg tjedna ide u distribuciju širom Hrvatske.

U prostorijama knjižnice krenula je prodaja ilustrirane „Priče o mački o kampanelu“, za sada samo kroz radno vrijeme i to po sniženoj cijeni od 100,00 kuna po primjerku (puna cijena je 120,00 kuna). Moguće je kupiti i poseban „poklon paket“: slikovnica + majica s originalnom ilustracijom slikara Dražena Jerabeka! Količina majica je ograničena a cijena paketa snižena na 200,00 kuna (puna cijena 250,00) pa požurite i osigurajte svoj primjerak.
Majice su dostupne u raznim veličinama, muškim i ženskim krojevima.
Uskoro će biti moguće proizvode naručiti s dostavom na kućnu adresu, o tome ćemo vas obavijestiti na vrijeme. Radno vrijeme knjižnice je kao i uvijek PON i SRI popodne od 15 do 20 sati i UTO, ČET i PET od 10 do 15 sati.