Aktivni odmor

STARI GRAD NA HVARU OVOG JE LJETA “PLACE TO BE”! Destinacija s najvećim turističkim rastom u Županiji

Ovo ljeto svi putovi vode u Stari Grad na otoku Hvaru, IN destinaciji koja bilježi fantastične turističke rezultate, te postiže najveći rast u dolascima i noćenjima u Splitsko-dalmatinskoj županiji,prema inorfmaciji TZ Splitsko dalmatinske županije i podacima iz eVisitora.

Puno je vrlo konkretnih razloga za takav uspjeh, mamaca koji su ovaj lokalitet u glavama turističkih lasti percipirali kao mjesto koje se mora posjetiti.  Stari Grad ima blizinu trajektne luke, nove hotelske sadržaje, prekrasne uvale, plaže, kristalno čisto more.

Paralelno uz hotelski, žitelji ove destinacije već  desetljećima kroz privatni smještaj razvijaju obiteljski turizam koji stalno vraća stare prijatelje Starog Grada. A preko njih dovodi i  nove prijatelje otoka.  Tu je i obilje atrakcija, ponuda iz domene aktivnog odmora, kulturne manifestacije, zabave za djecu, športski sadržaji…

Sve što će u Stari Grad privući i jahtaše, nautičare, ljubitelje mondenih ljetnih destinacija. Ali  i zadržati stare goste što baš tu žele napuniti baterije u savršenom ljetnom odmoru.

-Otok Hvar je magičan otok, a tu je i neprikosnoveni šarm  Staroga Grada kojeg ljudi prepoznaju, poglavito dugogodišnji klijenti što se rado vraćaju. Za ovakve turističke brojke zaslužna je destinacija, uz nju i  povezivanje i zajedništvo svih dionika u turističkom sektoru. Pritom mislim na  hotelijere i lokalnu ponudu, privatne iznajmljivače, javni sektor, udruge. Vjerujem da su sve destinacije na razini ovakvih brojeva. Najave za ovu sezonu su nam dobre. No moramo uzeti u obzir kako uvelike ovise o dobroj epidemiološkoj situaciji. Šarolikost turističkog tržišta uvelike ovisi o mogućnostima putovanja unutar epidemioloških mjera. Nadamo se da će ovogodišnja sezona biti dobra – kazao nam je Jakša Damjanić, direktor Turističke zajednice Grada Staroga Grada.

Iako je struktura postojećih gostiju u ovom trenutku definirana epidemiološkim mjerama i otvorenosti emitivnih zemalja,  direktor TZ-a opravdano smatra kako će se ona postupno mijenjati. U prilog tome će svakako ići i dva novo otvorena hotela Maslina i Hvar places. Objekti koji podižu ljestvicu turističke ponude ne samo Starog Grada, već i cijelog otoka. Novi su sadržaji jamstvo za goste koji vole mondeni način života, uslugu na visokoj razini, kojom se sjeverna otočna turistička meka može pohvaliti.

Hvar Places Hotel by Valamar



Maslina resort


-Dobre nam rezultate bilježi i privatni smještaj koji u ovom momentu u odnosu na 2019. godinu bilježi  72 postotnu popunjenost. Što se tiče hotela, na destinaciji su u ovih prvih  dana srpnja postigli rezultat od  cca 91 posto u usporedbi s  istim razdobljem 2019-e. U odnosu na tu rekordnu godinu do sada smo ostvarili oko  66 posto turističkog prometa. Ako se nastavi ovim tempom, srpanj bi  se uskoro trebao kretati u rasponu iznad 80 posto u odnosu na 2019. Godinu.


BROJKE U NAUTIČKOM TURIZMU U PRVOJ POLOVICI SRPNJA ČINE 86% PROMETA 2019. GODINE

Odlične rezultate privatnog i hotelskog smještaja prati i nautički,  prvih dana srpnja broj uplova  u odnosu na isti mjesec prije dvije godine bilježe 86 postotni rezultat. Rezultati ove destinacije su odlični i skroz je vjerojatno kako bi, da nije bilo lošije korona predsezone i svih pratećih problema, mogli uhvatiti i rekorde od prije dvije godine.  No i ovakvi rezultati gode, štoviše pokazuju kako se na ovoj destinaciji ozbiljno dugoročno planira vizija razvoja. Iz TZ navode da osim obiteljskog turizma po kojem je Stari Grad poznat, plan razvoja obuhvaća broje druge segmente.

– Uz iznimno snažnu kulturno povijesnu komponentu Stari Grad među ostalim postaje dijelom i sportsko-rekreacijska destinacija poželjna za nautičare. Posebno zanimljiva i za  jedriličare koji na ovoj destinaciji mogu odrađivati pripreme za zahtjevna natjecanja., a u svibnju se održala i 1 Paiška regata. Otok Hvar kao jedinstvena destinacija u budućnosti može ponuditi širok spektar mogućnosti i cjeloviti doživljaj. Uz to i po mjeri rađene ponude za klijente koji traže potpuni užitak, bogate kulturne, sportske kao  i eno-gastro ponude. U tom smjeru ide i izrada brending strategije otoka Hvara koja je ušla u finalnu fazu – navodi Jakša Damjanić.

Stari Grad u svojoj ponudi bilježi aktivni cikloturizam, posjete otočkim mjestima s tradicionalnom gradnjom, maslinicima, poljima lavande i smilja, vinogradima,  Starogradskom poju… Konobama,  vinarijama, restoranima gdje  mogu uživati u degustaciji domaćeg hrane i pića, maslinovog ulja,  vina, likera.

Tu je i fantastična gastronomska ponuda, koja se ne može zaobići.

A uz njih  i brojne manifestacije nalik  plivačkom  događanju Oceanman, besplatne free bike hora tour ture u pratnji vodiča,  šetnja gradom uz story telling vođenje, brod Petra Hektorovića, izložba Molo misto, kulturni događaj In memoriam Tonku Maroeviću… Za svakoga ponešto.


Foto: Tz Stari Grad, Maslina resort, Hvar Places by Valamar