Aktualno

SVE VIŠE POSJETITELJA RADI OVOG MAČEVALSKOG PLESA POSJEĆUJE VELU LUKU Obilježena 20.obljetnica osnivanja Kumpanije u Veloj Luci

Prvim ovogodišnjim javnim nastupom ispred župne crkve sv. Josipa obilježilo se 20 godina od obnove Kumpanije u Veloj Luci.  

U nepunih 200 godina svog postojanja kao urbanog naselja, ovo je mjesto razvilo bogatu
kulturnu aktivnost, kojom se današnja generacija Velolučana s ponosom diči. Folklorno društvo “Kumpanija” iz Vele Luke nastalo je iz potrebe da se sačuva narodna baština. Kumpanija se izvodi svake godine na blagdan sv. Josipa zaštitnika Vele Luke ispred župne crkve te tokom ljetnih mjeseci.

Ove godine Folklorno društvo Kumpanija Vela Luka svečano je obilježilo 20. obljetnicu osnivanja društva 15. 7. 2021. i održalo svečani godišnji nastup 16.7.

Na svečanoj skupštini dodijelile su se diplome i zahvalnice najzasluženijim članovima za angažman i rad u društvu, svima koji su pomogli ovom Društvu da djeluje i raste te da već 20 godina zauzima istaknuto i nezaobilazno mjesto u kulturnom i društvenom životu Vele Luke te prezentira Velu Luku diljem Hrvatske i u svijetu.

Na javnom nastupu članova društva nastupilo je 160 aktivnih članova svih generacija. Među dodjeljenim priznanjima se posebno ističe dodijela zahvalnica prvom predsjedniku i jednom od inicijatora obnove kumpanije u Veloj Luci,Sretenu Žuveli, aktualnom predsjedniku Jozi Burmasu, koji je u godišnjem nastupu nastupio čak petnaest puta, te voditelju kupanjolskog odijela  Jadranku Orebu, te Anti Cetiniću Bati.

POČECI I DJELOVANJE DRUŠTVA
U bogatoj kulturnoj baštini, u Veloj Luci se 1987. godine formirala folklorna skupina “Mafrina”, iz koje se 2001. godine obnovila se veloluška Kumpanija, ples s mačevima, da bi 2007.g., osnivanjem mješovite klape Folklornog društva Kumpanija VelaLuka dobilo i pjevačku sekciju.

Skupine Mafrine gostovale su na nebrojenim folkornim susretima i domaćim i međunarodnim
gostovanjima, a istaknuo bi gostovanje na 1.Festivalu dječjeg folkora u Kutini i Smotri folkora
Dalmacije u Metkoviću 2005.g., Gostovanje kod Hrvatskih iseljenika u SAD 2006.g., nastup na
Vinkovačkim jesenima 2007.g., nastup na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibenik 2007.g. i
ove 2021.g.



Klapa Folklornog društva Kumpanija Vela Luka, pod vodstvom Janesa Vlašića, od svoje
osnivanja pa do danas, ostvarila je preko 500 nastupa i koncerata što u Veloj Luci, što na
domaćim i međunarodnim gostovanjima od Češke Albanije, Slovenije, Bosne i Hercegovine do
Crne Gore i Italije.


2.srpnja 2009. godine veloluška kumpanija je zajedno sa kumpanijama sa otoka Korčule
uvrštena u popis nematerijalne kulturne baštine kao nematerijalno kulturno dobro Republike
Hrvatske. Najveće je to priznanje jednome društvu koje svojim radom čuva i njeguje kulturno
bogatstvo našeg izričaja.

Može biti slika sljedećeg: 2 osobe, uključujući Joze Burmas, ljudi stoje i u zatvorenom



– Kroz 20 godina rada i djelovanja Kumpanija je ušla u život njenih članova i njihovih obitelji. U Kumpaniji su stvorene ljubavi i prijateljstva. Sa Kumpanjom se živi. Kumpanija i dalje raste. Sretno nam ovih prvih 20 i još puno, puno godina! – završne su riječi predsjednika Joze Burmas koji je ovom prigodom čestitao dobitnicima priznanja te najavio kako nakon dvogodišnje stanke, ponovno kreću večeri veloluškog folklora i pjesme!

Tokom ljeta svakog utorka s početkom u 21:30 FD Kumpanija održavati će svoj ljetni nastup, s mačevalačkim “plesom od boja” uz nezaobilaznu dalmatinsku pjesmu.

Foto: FD Kumpanija, Boris Kačan,izvor TZ Vela Luka