Aktualno

Požurite svi na najveću dalmatinsku feštu! Split slavi blagdan svog nebeskog zaštitnika svetog Dujma!

Sudamja 2018.

Simpatija si moje mladosti…nek opije nas vino Jadrana…kažu stihovi jedne pjesme koja dobro ocrtava najlipši grad na svitu – Split koji tradicionalno 7. svibnja slavi Dan grada, pod zaštitom svog nebeskog zaštitnika svetog Dujma ili Duje!

Image may contain: 8 people

Uz misno slavlje i svečanu procesiju, koncerte i prigodne kazališne predstave, filmske projekcije i izložbe te feštu na Marjanu i izložbu cvijeća u splitskom parku Đardinu kao i održavanje raznih sportskih turnira, priredba za djecu i nastupa kulturno-umjetničkih društava, osjetite splitski duh i sa svim Splićanima obilježite dan njihova grada!

Uz Gastro get – feštu spize i pića, već tradicionalno najiščekivaniju tomobolu i večernji koncert na Rivi te veliki vatromet, prođirajte splitskim varošom i ulicima i upoznajte dio bogatog programa događanja koji vas očekuje u sklopu ovogodišnje Sudamje!

Split City Day – Sudamja 2018

This is how Split City Day looks like and how we celebrate our Patron Saint, Sveti Duje 😍 The list of all wonderful events for 26.04. – 13.05. can be found here: www.visitsplit.com/hr/3278/sudamja-2018

Objavljuje Visit Split u Četvrtak, 26. travnja 2018.

Iz programa izdvaja se koncert legendarnog škotskog benda Simple Minds koji nakon nedavno objavljenog 17. albuma Walk Between Worlds te rasprodanih koncerata diljem Europe, dolaze i u Split! Koncert će se održati na plaži Žnjan, u subotu 5. svibnja u čast blagdana Svetog Duje i Dana grada, a bit će ovo prvo veliko događanje na plaži koja će uskoro dobiti novo i moderno ruho te brojne atraktivne sadržaje.

https://www.youtube.com/watch?v=xDjmQNO6gxY

U nedjelju, 6.svibnja  održava se veliki tradicionalni sportski događaj, veslačka utrka osmeraca legendi: Oxford-Cambridge – Split.

_MG_0909_1a

Višestoljetni tradicionalni blagdan svetog Dujma ili fjera svetog Duje posvećena je Sv. Dujmu, zaštitniku grada, a inače salonitanskom biskupu, koji je živio u doba cara Dioklecijana kada je i pogubljen. Ranim jutrom počinje Sudamja, pučka fešta u čast sv. Dujma, bogati crkveni dio programa sa središnjom svečanošću – procesijom s moćima Svetoga Dujma koja kreće iz katedrale sv. Dujma, preko Rive do oltara na Trgu dr. Franje Tuđmana gdje se održava misa.

Fešta obuhvaća mnoštvo događanja; od koncerta limene glazbe, klapa, prodaje tradicionalnih suvenira, delicija i raznih hrvatskih proizvoda, drvenih leptira i sličnih igračaka za djecu do drvenog posuđa za one nešto starije.

Što to čini splitsku feštu pravom feštom? 

Prije kuliminacije obilježavanja Dana Grada, 3.svibnja u HNK Split održat će se koncert klapa pod nazivom Susret dalmatinskih klapa, a 5. svibnja na Peristilu očekuje nas Sudamja fest- koncert duhovne glazbe u čast sv. Dujma.

U splitskom parku Đardinu i podrumima Dioklecijanove palače, 4. svibnja otvara se 43. Praznik cvijeća. U Đardinu, 6. svibnja imate priliku izraditi tradicionalnu splitsku tortu. Ove godine je nastao hvalevrijedan projekt u suradnji Gastro Get festival Sudamja u organizaciji Turističke zajednice grada Splita i ugostitelja iz Geta na kojem će svaki od osam splitskih restorana ponuditi različite menije sa zadanim namirnicama.

Image result for spliski akvarel

I ove godine na sam dan proslave, 7.svibnja Savez kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER) organizira manifestaciju „Feštu o spize i pića“ na kojoj će besplatno dijeliti jela sugrađanima i posjetiteljima grada Splita. Dan grada obilježit će i kulturna događanja pa se tako opereta Spli’ski akvarel Ive Tijardovića vraća na scenu HNK Split izvedbama 4. i 5. svibnja. Spli’ski akvarel je uz Malu Floramye najpopularnija predstava o Splitu, a njen glavni lik je “splitski mali puk“ kojem je autor i posvetio svoje besmrtno djelo. Svečanost obilježavanja Dana grada Splita završit će 13. svibnja u Park šumi Marjan proslavom Dana Marjana kada će završiti i 43. Praznik cvijeća.

Kompletan program Sudamje  možete provjeriti na http://www.visitsplit.com/hr/1263/sudamja.

 

visitsplit.com

Facebook stranica

Foto: arhiva TZG Splita

logotipi hr