Aktivni odmor

LIDAS – Pleterničko blago čeka vas kroz lipanj!

[:HR]Ljubitelji starina, tradicije, rukotvorina, zaboravljenih običaja, sportova, druženja i vedrog slavonskog duha, posjetite LIDAS  – Lipanjske dane amaterskog stvaralaštva !
Ne propustite mješavinu družbe, kulture, umjetnosti, sporta, pjesme i dobre gastronomije – sve nabrojano stanuje u Pleternici!

1 kud orljava

Kada: 1.6. – 30.06. 2015
Gdje: Grad Pleternica
Organizator: TZG Pleternica, Grad Pleternica
Mjesto održavanja: Trg Zrinskih i Frankopana, Hipodrom Pleternica, Park, ŠRC Slavija

Konji Pleternica 2

LIDAS (Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva) je bogata manifestacija kojom se kroz cijeli lipanj prezentira raskoš kulturne riznice ovog kraja.
Priča započinje Moto susretima  kojeg Pleternica organizira sa MK Bulls. A vedri lipanj započinje sa prikladnim Danima ruža i vina u kojima se slavi cvatnja ruža dok neizostavno vino zajedno sa ružama, tvori nerazmrsivu sinergiju bogatstva i kulture ovog kraja.

Vinograd 1

Drugi vikend mjeseca lipnja posvećen je dječjoj kreativnosti. Započinje Danima cvatnje lavande, u suradnji sa PG Kristić, gdje će djeca likovne sekcije iz osnovne škole crtati grmove slavonske lavande u početku cvatnje.
U popodnevnim satima vikenda odvija se dječji tamburaški festival Cvjetići glazbe, jedini takav u Hrvatskoj, koji se održava kontinuirano već 20. godinu.

img_7994 (1)

Dani su puni dječjih športskih natjecanja, u suradnji sa lokalnim udrugama koje rade sa djecom te OŠ fra Kaje Adžića Pleternica, jednom od najvećih škola u RH te DV Tratinčica, kao i Društvom naša Djeca.

img_7972

U sklopu LIDASA održati će se smotra folklora, kojoj je suorganizator KUD Orljava (osnovan 1977. godine), na kojem se ugošćuju razna kulturno umjetnička društva iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva.

Smotra 1

Tradicijski plesovi ponuditi će ljubiteljima folklora sadržaj za pamćenje jer se na jednom mjestu može upoznati bogatstvo tradicijskih običaja i nošnji, uz veselu atmosferu koja izmami na sunčane ulice velik broj posjetitelja.

Smotra 2

Zanimljivi miks eko, gastro, kulturno sportske slagalice čine i daljna događanja LIDASA u kojima sudjeluju brojne udruge sa područja grada.

Fišijada

ŠTO RADITI I VIDJETI NA OVOGODIŠNJEM LIDASU?

Dođite poslušati nastupe Cvjetića glazbe koji kreću od 13.-14.6., uživajte u nastupu najmlađih talenata!
Zatim se priključite Fišijadi (19.6.)  koja broji gotovo 100 sudionika, ili ste možda više za Dane sira, manifestaciji na državnoj razini koja broji 25 izlagača sa područja RH?
Za uživanje na nogometnoj utakmici GNK Dinamo – NK Slavija, pripremite se 20.6., dok će vas 21.06. čekati uzbudljivi  Šahovski turnir Vina Markota (ŠK Vina Markota) .
Bogati program nastaviti će se likovnim kolonijama i nezaobilaznim izložbama rukotvorina koje tokom aktivnosti prezentiraju etnološko bogatstvo ovoga kraja. Potom će vas puna četiri dana, odnosno od 23.-27.06. sportski zabavljati malonogometni turnir s mantinelom (NK Slavija), dok se 26.-28.06. odvija  Međunarodni konjički turnir. No lipanj nije jedini mjesec u kojem će posjetitelji moći uživati u očuvanju tradicije i običaja.
U samom srcu ljeta, očekuje vas Smotra folklora (KUD Zagrađe), koja će prema najavama organizatora biti održana 02.08.2015.

konji_nedjelja5765

Ljubitelji konja doći će na svoje na Međunarodnom natjecanju  u konjičkom sportu, popraćeno sajmom gospodarstvenika i sajmom udruga.

Konji Pleternica 1

Sve zajedno čini slagalicu zvanu LIDAS, krovnu manifestaciju koja kroz cijeli lipanj povezuje i valorizija turističke resurse te ih prezentira zajednički kroz priču o destinaciji upravljanju kroz destinacijski management, od strane organizatora i njegovog stručnog tima.
Sve se manifestacije odvijaju pod vodstvom prijavitelja, ali i u suradnji sa raznim udrugama u Gradu, kulturnim institucijama, potpornim institucijama te relevantnim subjektima iz područja ugostiteljstva i turizma.

Konji Pleternica 4

Sadržaja i zabave neće manjkati. Bogati kolaž događanja obiluje raznovrsnošću događanja: Kulturnih zabavnih sportskih eno gastro i sadržaja za djecu i mlade pri čemu će svatko pronaći nešto za sebe.
Dođite u Pleternicu i uživajte u druženju, upoznajte Požeško slavonsku županiju i zlatno srce njenih ljudi i običaja.

Vinograd 2

Foto: Pleternica.hr
U nastavku donosimo raspored događanja:
01.06. – 30.06. program LIPANJSKI DANI AMATERSKOG STVARALAŠTVA – LIDAS

Organizator: TZG Pleternica, Grad Pleternica
Mjesto održavanja: Trg Zrinskih i Frankopana, Hipodrom Pleternica, Park, ŠRC Slavija

PROGRAM DOGAĐANJA OVOGODIŠNJEG LIDASA
13.-14.06. Cvjetići glazbe (GD Cvjetići glazbe)
19.06. Fišijada (Pleternički čoraci) i Dani sira (Udruga malih mljekara RH)
20.06. Nogometna utakmica GNK Dinamo – NK Slavija
21.06. Smotra folklora (KUD Orljava)
21.06. Šahovski turnik Vina Markota (ŠK Vina Markota)
23.-27.06. Malonogometni turnir s mantinelom (NK Slavija)
26.-28.06. Međunarodni konjički turnir (Konjički klub)
02.08. Smotra folklora (KUD Zagrađe)

Dobro došli u Pleternicu!

Lavanda

Fotografije: TZ Požeško – slavonske županije, FOTO STUDIO AGA, Grad Pleternica

Turistička zajednica Požeško – slavonske županije
Grad Pleternica

Požeška-logo-1[:]