Blog

5 zlatnih savjeta za male iznajmljivače

[:HR]KAKO IZBJEĆI NAJČEŠĆE POGREŠKE?

Nacionalni turizam jedna je od naših najprofitabilnijih gospodarskih djelatnosti, a iskustvo je pokazalo da je kvalitetan angažman svih čimbenika koji u njemu sudjeluju, od iznimne važnosti. Jedan od bitnih segmenata u mozaiku uspjeha svakako su i privatni iznajmljivači, koji ostvaruju 35% ukupnog broja turističkih noćenja. Neki od njih su ako je suditi po inozemnim travel portalima, neki pobrali prave lovorike i doprinijeli predstavljanju naše zemlje u najboljem mogućem svjetlu.

Većini malih iznajmljivača nije veliki problem poslovanje u 7. i 8. mjesecu, problem je imati goste u pred i post sezoni, posebno vansezone. Sve je više malih iznajmljivača koji se odlučuju za takvo poslovanje i u tome su uspješni. Postoje niz pravila koja je potrebno slijediti kako biste imali goste i van sezone.

MALI IZNAJMLJIVAČ VELIKI POSAO

Iznajmljivanje apartmana, kuća za odmor i soba dugo se vremena smatralo dodatnim poslom kojim ćete uz vrlo malo rada ostvariti veliki profit. Možda je to nekada i bilo tako ali danas ukoliko mali iznajmljivač želi biti uspješan mora raditi tijekom čitave godine i ovaj posao mora shvatiti i voditi kao bilo koji drugi dodatan posao. Mnogi mali iznajmljivači ulaze u ovaj posao bez ikakve pripreme, bez plana. Rijetki su iznajmljivači koji su pravilno odredili cijenu objekta, dali popuste gostima, pregovarali sa gostima i sl. Sve se to uglavnom radi “od oka”.

Famozna latinska poslovica – fama volat (dobar glas daleko se čuje!) – nigdje nije istinitija doli ovdje, a pozitivan trend u sferi privatnog smještaja podrazumijeva određena pravila koja valja slijediti kako bi se gosti, posve sigurno, vratili i naredne sezone!

Donosimo neka od najvažnijih pravila!

slika 1a
1. Opišite svoj smještaj, opis mora biti istinit.
Nemojte prikazati i prezentirati Vaš smještaj kategorijom koja ne odgovara stvarnoj. Obećajte manje, pružite više!

slika 2a
2. Budite dobar domaćin!
Gosti koji dolaze u obiteljski smještaj žele upoznati život lokalnog stanovništva. Autohtonost i tradicija je ono što ih najviše privlači.

slika 3a
3. Obiteljski smještaj je obiteljski posao.
Uključite u posao čitavu obitelj; brat dočekuje goste, mama  priprema doručak, kći čisti apartmane, tata se brine o bookingu. Najuspješniiji mali iznajmljivači su oni koji imaju razrađenu strategiju poslovanja koja uključuje sve postojeće resurse – sve članove obitelji.

slika 4a
4. Dopustite gostima neograničeno korištenje klima uređaja!
Ugradite regulatore klime kako bi izbjegli suvišnu potrošnju električne energije.

slika 5a
5. Gost očekuje besprijekornu čistoću
Gosti očekuju u obiteljskom smještaju veću razinu čistoće nego što to očekuju u hotelskom smještaju.

Ilustracije:Mihaela Erceg
Izvor ilustracija: Knjiga “Mali iznajmljivač – Veliki posao”, Anamarija Cicarelli[:]