Aktivni odmor

Otkrijte bogatu UNESCO baštinu Dalmatinske Zagore

This post is also available in: English

BOGATSTVO RAZNOLIKOSTI UNUTRAŠNJOSTI DALMACIJE

A 1a

Foto: Ante Gašpar
Piše: Paul Bradbury

Čak i daleko od svojih plaža, Dalmacija ima što za ponuditi – bogatstvo raznolikosti u relativno neotkrivenom zaleđu Zagore. Područje je to izuzetne ljepote planina, rijeka, jezera i prostranih ravnica, tradicije i povijesnog naslijeđa, koje je dijelom uvršteno i na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine.

Foto Z 1
Foto: Zoran Alajbeg

Ovo je regija s izraženom tradicijom i prošlošću koja služi za ponos, što nabolje dokazuje Sinjska alka, jedinstven viteški turnir koji se održava svake godine u kolovozu te privlači veliki broj hrvatskih uglednika i visokih dužnosnika, pa i samog predsjednika. Sljedeće godine će se obilježiti 300 godina od čuvenog oslobađanja Sinja od turske opsade, a u 2012-oj je Alka proglašena vrhunskom domaćom kulturnom manifestacijom.

večer klapa 1a

Dalmacija je, naravno, čarobna zemlja pjesme, a njen svjetski poznat doprinos glazbi je klapsko pjevanje. Klapske pjesme govore o ljubavi, čežnji i moru, a izvode ih obično (ali ne uvijek) muške skupine. Dalmatinske klape uvrštene su na popis UNESCO-ve nematerijalne baštine u 2012.

Zagora ima još specifičniju glazbenu baštinu koja je priznata od strane UNESCO-a. Ojkanje, dvoglasno pjevanje  izvode dvoje ili više muških ili ženskih pjevača, putem osebujne tehnike trešnje glasa koji se emitira iz dubine grla. Svaka pjesma traje točno onoliko, koliko glavni pjevač može držati dah.

AlkariFoto : Branko Čović

Od jedinstvenog pjevanja do jedinstvenog plesa – nijemo kolo prakticiraju zajednice u unutrašnjosti Dalmacije. Izvodi se u zatvorenom krugu energičnim, spontanim koracima. Muški plesač vodi svoju žensku partnericu testirajući njene vještine naizgled bez definiranih pravila. Osnovna karakteristika nijemog kola je u tome što se izvodi isključivo bez glazbe, iako vokalni ili instrumentalni nastupi mogu prethoditi plesu ili slijediti nakon njega.

Unutrašnjost Srednje Dalmacije svijet je za sebe daleko od plaže, koji nudi putovanje kroz vrijeme, daleko od modernog života, tamo gdje je vrijeme stalo. Dalmacija se mijenja, ali polako, a sada pruža veliku priliku da upoznate ovu iznimnu regiju.

gradski izazov 9

dalmatia.hr

Web portal Total Inland Dalmatia promovira turistički potencijal Dalmatinske Zagore. Inicijator projekta je Tz grada Sinja i engleski bloger Paul Bradbury.  Projektom se želi što kvalitetnije predstaviti bogatu tradiciju i netaknutu prirodu Dalmatinske zagore, uz partnera Turističku zajednicu Splitsko – dalmatinske županije, Croatia HotSpots magazin i hotspots.net.hr portal, Dalmatia Explorer te podršku turističkih zajednica Dalmatinske Zagore.

www.totalinland-dalmatia.com

This post is also available in: English