Aktualno

Svečano otvorenje šibenske tvrđave Sv. Mihovil

 tvrdjava_sv_mihovil_maketaa

Ljetna pozornica na tvrđavi Sv. Mihovil

Nakon više od dvije godine intenzivnog rada, u subotu 7. lipnja s početkom u 21 sat, Šibenčani i njihovi brojni gosti imat će priliku uživati u glazbeno – scenskom spektaklu povodom svečanog otvorenja ljetne pozornice obnovljene tvrđave sv. Mihovil.
Grad bogate povijesti, kulturno-povijesnog naslijeđa, krenuo je sa projektom obnove 2012. Godine. Projekt izgradnje ljetne pozornice na tvrđavi svetog Mihovila, ukupne vrijednosti 1.666.388,90 €, sufinanciran je od strane Europske unije.

Na svečanom otvorenju nastupiti će Josipa Lisac, Maksim Mrvica i Nina Romić, brojne klapske skupine, sopranistice – Valentina Fijačko, Marija Kuhar Šoša i Helena Lucić Šego, a ovaj događaj uvod je u početak sezone brojnih događanja.

Tvrđava sv. Mihovila jedinstveni je spomenik kulture – kroz povijest imala je ključnu obrambenu ulogu u srednjovjekovnom Šibeniku. Građena je od 15. do 17. stoljeća od bijelog kamena. Projektom revitalizacije tvrđava je u potpunosti obnovljena, a dio njenog sadržaja je i ljetna pozornica s 1.077 sjedećih mjesta.

Ljepotu i vrijednost hrvatske kulturne baštine, te kulturno bogastvo grada Šibenika svijet je već odavno prepoznao. No ono što posebno izaziva pažnju javnosti, je ljepota i veličina šibenskih tvrđava.  Tvrđava Sv. Mihovila jedna je od 4 tvrđave koje dominiraju Šibenikom (Sv. Nikola, Sv. Mihovil, Sv. Ivan i Šubićevac). Nakon što su godinama stajale zapuštene i neiskorištene, i ostale šibenske tvrđave kroz nekoliko godina biti će obnovljene, valorizirane i obogaćene novim sadržajima. Sve tvrđave stavljene su u svrhu promocije kulturnog turizma čitave šibenske regije.