Aktivni odmor

Tematske staze na području grada Omiša

This post is also available in: English

Na području grada Omiša postoji nekoliko tematskih staza od kojih je najistaknutija „Tematska staza Sv Leopolda Mandića“ otvorena 2009. godine.

Blaženi Leopold Bogdan Mandić, drugi kanonizirani hrvatski svetac rimokatoličke Crkve, svećenik, poznati ispovjednik i promicatelj jedinstva kršćana, vuče svoje porijeklo iz malog poljičkoga sela. Bio je najmlađe od dvanaestero djece, a njegovi roditelji, vjerni kršćani, u Boku Kotorsku gdje je Leopold i rođen 12. svibnja 1866., došli su iz Zakučca. U dobi od 16 godina ulazi u kapucinsko sjemenište da bi u 24. godini života bio zaređen za svećenika. Nakon kratkog boravka u Zadru, Kopru i Rijeci, po volji svojih poglavara bio je konačno određen za Padovu gdje je ovaj rastom mali (visok samo 135 cm) ali duhom veliki svećenik dočekao svoju smrt 30. srpnja 1942. Svoju ispovjedaonicu u Padovi napustio je samo za vrijeme Prvog svjetskog rata kada nije htio primiti talijansko državljanstvo pa je kao stranac iz neprijateljske države morao u koncentracijski logor. Obrazložio je to riječima: “Krv nije voda!”
Leopolda Bogdana Mandića svetim je proglasio papa Ivan Pavao II. 16. listopada 1983. godine, a spomendan mu je 12. svibnja.

Tematska staza Sv. Leopolda Mandića je prva koja je otvorena za javnost na području grada Omiša. Nastala je radom i suradnjom Turističke zajednice grada Omiša, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije i Splitsko-dalmatinske županije. Tematska (poučna) staza je smještena u području značajnog krajobraza „Kanjon Cetine“ i kružnoga je oblika, te su na njoj predstavljena prirodna i kulturna obilježja ovog dijela kanjona. Namijenjena je edukaciji svih posjetitelja grada Omiša i zaštićenog područja „Kanjon Cetine“ te predstavlja dio nekadašnje „žile kucavice“ ovoga kraja – puta preko vrleti Mosora, kojim je stanovništvo Gornjih Poljica bilo povezano sa ostalim naseljima.

Značajke tematske staze su:
Dužina: 2,6 km
Vrijeme obilaska: oko 2,5 sata
Poučne table: 9
Odmorišta: 11
Vidilice: 5
Težina: srednje teška
Potrebna oprema: udobna sportska obuća
Način obilaska: pješačenje

Osim one Sv. Leopolda Mandića, u roku od godine dana bit će izrađene još 4 tematske staze: Ilirska riječna staza, Stari Austrougarski put (Poljički put), Težački put i Staza Etno-eko sela (Tugare).

Cilj je da se koristeći ove tematske staze promovira kulturni i ruralni turizam na području grada Omiša. Dakle, da se prezentira proizvodnja i ponuda tradicionalnih gastronomskih proizvoda, kao što su vino, maslinovo ulje, te karakteristične gastronomske delicije poput Poljičkog soparnika koji je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Kulturni turizam bi se prezentirao kroz kasnoantičke ville rustice, pratpovijesne gomile, ostatke ilirske kulture, crkve, svetišta, kasnosrednjovjekovne nadgrobne ploče, sarkofage, itd. Na području kojim su obuhvaćene tematske staze postoje 2 etno-eko sela, pedesetak registriranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uz smještajne kapacitete i vrlo raznoliku ugostiteljsku ponudu autohtonih specijaliteta.

Napisao: Joško Stella

This post is also available in: English