Aktivni odmor

U ZNAKU MORA, VITRA I ADRENALINA Završena spektakularna dalmatinska avantura na dva kotača “Uvati vitar”

Utrka je i ove godine opravdala svoju laskavu titulu – onu najbiciklističkijeg malog mjesta na Jadranu!

SUTIVAN I BICIKLIZAM vole se još od 2015., kada je gradić i službeno postao bike friendly destinacija, a utrka „vjetrovitim“ stazama najljepša je proslava njihovog prijateljstva.

Utrka se održala u subotu, 1. lipnja 2024., te baš kao i proteklih godina, i ove godine je sve bilo u znaku mora, dobre zabave, vrhunske hrane i druženja. 

Iako su sudeći po fantastičnoj posjećenosti, te 210 prijavljenih natjecatelja, postojeće rute bile već dovoljno uzbudljive, organizatori utrke – Turistička zajednica općine Sutivan i Općina Sutivan ove godine, u suradnji s biciklističkim magazinom Biker – dodali su i novu kategoriju – Gravel, te tako natjecateljski adrenalin odvrnuli na maksimum. Naročita pozornost posvećena je najmlađima, tako je ove godine dječja utrka, bila duža i još zabavnija.

Utrka je podijeljena u pet kategorija; ‘Bura‘ (70 km) -za sve one koji ‘vole duge pruge‘ s atraktivnim single trail dionicama, brzim spustevima, zahtjevnim usponima dok je staza ‘Vitar‘ (40 km), namijenjena naprednijim rekreativcima, utrka električnim biciklima – eBike Vitar (40km), staza ‘Bonaca‘ (20 km) – lagana staza koja vam omogućuje vožnju i uživanje u atraktivnim pogledima, te ljubiteljima biciklizma dobro poznata Gravel kategorija – pravi izbor za one koji žele kombinirati avanturu i sportsku aktivnost.

Kao uvod naši natjecatelji su krenuli laganom vožnjom uz more do Supetra gdje su se natjecatelji: „Bure“, „Vitra“, „eBike Vitra“ i „Gravela“ ukrcali na živopisno putovanje trajektom Jadrolinije do Pučišća. Službeni start i početak mjerenja vremena započeo je u Pučišćima na palubi trajekta.

POBJEDNICI MARKO FRŽOP I GREGOR SIKOSEK ZAJEDNO SU PROŠLI KROZ CILJ

Najbolji u izazovnoj Buri utrci na 70 km + bili su Marko Fržop iz Hrvatske te Slovenac Gregor Sikosek, sa prolaznim vremenom 3:04:08, od ženskih natjecateljica bila je najbolja Valentina Jakelić 4:32:33, najbolji u ništa manje uzbudljivoj utrci Vitar 40 km +, u kategoriji muškaraca bio je Andro Bonačić-Picilulović, s prolaznim vremenom 2:04:57, te u ženskoj kategoriji Silvija Orlović, 2:32:57.

Prošle sezone pojavio se naročit interes za E-Bike utrku, u kategoriji eBike Vitar 40km+ najbrži je bio Fran Ivan Maurović 1:49:25, te Bernarda Trstenjak među ženskim natjecateljicama s prolaznim vremenom 3:10:36.

Ove godine uvedena je i nova atraktivna novina – Gravel kategorija za one koji žele najbolje od oba svijeta – kako avanturu po neravnim i zahtjevnim stazama poput šuma i planinskih puteva, tako i uživanje u brzoj i fluidnoj vožnji po asfaltiranim cestama. U ovoj kategoriji najbolji je bio natjecatelj Matija Kvasina, 2:48:38, te od žena Maja Batalo Klarić s prolaznim vremenom 4:31:40.

„Mirna“ Bonaca, sa svojih 20 kilometara duljine omogućila je pravo uživanje u atraktivnim otočkim vizurama. Najbolji od muškaraca je bio Marko Barać, koji je za samo 58 minuta ušao je u cilj Bonace, te od žena Urška Šoli iz Slovenije s prolaznim vremenom 1:26:30.

Nakon što su odrasli ‘Uvatili vitar‘ u subotu, u nedjelju 2. lipnja na red je došla dječja utrka i njezini najvatreniji natjecatelji. Na utrku ‘Uvati Vitar Kids Race‘ prijavilo se 68 djece, neki na ozbiljnom biciklu, neki na pomoćnim kotačima ili na malim guralicama. Svako dijete koje je stiglo do cilja, osvojilo je medalju, a najbrži i posebne nagrade sponzora.  

Nakon završetka utrke uslijedilo je druženje za sve sudionike i chillanje u expozoni gdje se održao sajam bicikala i biciklističke opreme s brojnim poznatim brendovima i proizvođačima. U večernjim satima održano je proglašenje pobjednika te uzbudljiva tombola s bogatim nagradama i partijem za sve okupljene. Nastupili su „Mjesni odbor“ i Petar Dragojević.

  REZULTATI! Rezultati za sve kategorije: https://uvati-vitar.hr/rezultati