Blog

PRAVA EKSPLOZIJA OKUSA NA KAČIĆEVOM TRGU! Autentica oduševila Makarane i brojne goste!

U četvrtak 16. svibnja u Makarskoj održan je drugi gourmet dan Autentica food& wine festivala. Stotine posjetitelja prisustvovali su na pravoj eksploziji ukusa na Kačićevom trgu u centru Makarske.

Svi posjetitelji festivala mogli su uživati u degustaciji vrsnih vina makarskih i imotskih vinara, dalmatinskih sireva, proizvođača meda iz Udruge medara, pršuta, te craft piva iz Prve makarske pivovare.

Kušao se makarski rižot, sipa s bobom, dalmatinska gregada, pašticada, raža lešo, pašta fažol, brudet te brojna druga tradicionalna dalmatinska jela.

Chefovi Ivan Pažanin Mario Tomaš vodili su cooking show i pripremali autentični Makarski rižot koji se dijelio posjetiteljima, dok su u Gastro patroli chef Ivan Pažanin, chefica Dora Skelin, gastro blogerica Marieta Kessler, Duška Žižak i Maja Zlokić u ime organizatora obilazili restorane i konobe. 

Posjetili su restorane hotela Biokovo, Restoran Bura, Restoran Cvit Soli, Restoran Gastro Diva, HOPS –beer and food factory, Konoba Kalelarga, Restoran Marineta i Restoran Point koji će za posjetitelje kroz sve dane festivala restorani nuditi izvornu dalmatinsku marendu.

U radionici izrade makarskih makaruna sudjelovale su makarske umirovljenice i Osnovna škola Stjepana Ivičevića iz Makarske.

Torta Makarana simbol je ovog kraja, Srednja strukovna škola u Makarskoj, vrsne domaćice i zaljubljenici u slastice natjecali su se tko priprema najbolju. U stručnom žiriju bili su Tea Mamut, Ivan Pažanin Vedrana Vela Puharić. Za najukusniju izabrana je torta jedinog muškog natjecatelja, poznatog makarskog vinara i gastro stručnjaka Dragana Puharića.

Ljubitelji koktela uživali su u Autentica barmen showu – signature koktelima Gin Poetice, Kocha – Kombuche i brojnih drugih.

Zaljubljenici u slikanje sudjelovali su u radionici  ‘Kist i vino’ u galeriji Gojak, a potom su se svi opustiti uz koncert klape Cambi.


Desetodnevno događanje, naziva elegantnog kao i sam njegov sadržaj – Autentica Food&Wine 2024 –rezultat je zajedničkog truda Turističke zajednice Brela, grada Makarske, općine Tučepi i općine Podgora, uz partnerstvo TZ Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko-dalmatinske županije i Bluesun hotela; a održava se od 10. do 20. svibnja 2024.

Foto: Ivan Gudić