Aktualno

OČUVAJMO KAMENU ČIPKU OTOKA: POČINJU DANI SUHOZIDA NA HVARU

Uređenjem Japnenice na Roskarsnici (vapnenice na raskrsnici izgrađene na starom komunskom putu od Veloga Grablja prema Starome Gradu) i obilježavanjem njene 110. obljetnice u srijedu započinju Dani suhozida na Hvaru koji će se u organizaciji udruge Pjover održavati od 13. do 17. ožujka u Velome Grablju i Hvaru.

Bogat program uz uređenje suhozida i suhozidnih terasa, stručna predavanja te izlete i radionice za djecu i odrasle, uključuje i otvaranje skupne izložbe fotografija „Naše gomile“ u galeriji Arsenal u Hvaru, u srijedu, 13. ožujka, upravo na 80. obljetnicu prve zračne snimke suhozida u Velom Grablju. Fotografije Ive Pervana, Borisa Kragića, Velimira Bešića, Maria Romulića, Nele Zaninović te djela iz arhiva Tošo Dabac, arhiva foto Benčić – Hvar i arhiva udruge Pjover zorno će prikazati ljepotu, ali i nestajanje kamene čipke otoka Hvara kroz dugi niz godina.

„Arhivska snimka iz 1944. godine koja prikazuje velograbajsku suhozidnu čipku bila je okidač za organizaciju ove manifestacije. Desetljećima gledamo kako suhozidi nestaju, što ljudskim utjecajem što utjecajem prirode, i želja nam je da ovom inicijativom očuvamo spomen na trud i muku naših predaka koji su teškim radom od škrte zemlje izvlačili maksimum da bi othranili svoje obitelji“, ističe predsjednik udruge Pjover i idejni začetnik manifestacije, Ivan Zaninović Grande, koji u okviru 1. Dana suhozida  najavljuje i inicijativu proglašenja prostora oko Veloga Grablja suhozidnim parkom.

Etno-eko selo Velo Grablje na otoku Hvaru jedno je od najvećih i najbolje očuvanih primjera suhozidne gradnje, a udruga za zaštitu i revitalizaciju Veloga Grablja „Pjover“, kao partner krovnoj udruzi 4 grada Dragodid nositeljica je UNESCO-ve povelje za ostvarenje zaštite suhozida kao kulturno-materijalnog dobra RH i upisa umijeća suhozidne gradnje na listu nematerijalne baštine svijeta 2018. godine.

U suradnji s udrugom 4 grada Dragodid, Planinarskim društvom Hvar i Gradskom knjižnicom i čitaonicom Hva, uz potporu Grada Hvara, Turističke zajednice Grada Hvara i Javne ustanove u kulturi HVAR 1612, udruga Pjover ovom manifestacijom nastavlja svoju dugogodišnju misiju zaštite cjeline sela Velog Grablja, njegove prirodne i kulturno-povijesne baštine te obnove tradicije i očuvanja identiteta mjesta u svrhu promicanja održivog razvoja otoka Hvara.

Prvi Dani suhozida na Hvaru pokušaj su da se ovo bogatstvo povijesne baštine sačuva od zaborava i uključi u turističku ponudu otoka Hvara, jedinstvenog po čak šest spomenika baštine na UNESCO-voj listi.