Aktualno

Kaštelanska veljača pršti od maškaranog šarenila

JESTE LI ZNALI DA U KAŠTELIMA krajem božićnih blagdana šušur ne jenjava, nego – tek počinje?

Naime, krajem siječnja, u Kaštelima počinje svojevrsno peto godišnje doba – ono najluđe, kada vlast (i ključeve!) grada simbolično preuzimaju – maškare!

Ceremonija „primopredaje“ ključeva na kojoj se bira i kraljica maškara, održana je 20. siječnja, a svega nekoliko dana kasnije, maškare su imale i urnebesni pidžama party. Ovi sadržaji u organizaciji Kaštelanske kulturne udruge „Poklade“ i suorganizaciji Krnjevalske pučke udruge „Kampanel“, poprimili su već odavno tradicijski karakter, a ukoliko ste ih kojim slučajem propustili, Kaštelani poručuju – budite bez brige!

NAIME, JOŠ UVIJEK STIGNETE odabrati alter ego po želji i prisustvovati događanjima – primjerice, 43. Dičjem krnjevalu, u nedjelju, 4. veljače 2024., koji kreće u 13 sati iz Lucijinog puta u Kaštel Štafiliću do parkinga (ex Plavi Jadran) u Kaštel Starom. Najmlađe maškare će bez sumnje biti oduševljene druženjem s maskotama i klaunom Šarenkom, a naročito prigodnim face paintingom!

Na sam pokladni utorak, 13. veljače, poznatom rutom od Nehaja preko Donjokaštelanske rive do Porta u Kaštel Starom, u 15 i 30 sati kreće 211. Krnjeval Donjih Kaštela, a nakon povorke, u 20 sati, slijedi maskenbal u šatoru na Portu, gdje će sve maškare zabavljati grupa Pink Panther, kao i gost iznenađenja. Naravno, jedva čekamo vidjeti i tko će biti ovogodišnji „Krnje“, simbolično utjelovljenje svih nedaća, koje će Kaštelani spaliti uz duhovitu optužnicu obilato začinjenu peckavim dalmatinskim humorom!

KAKO SE ZABAVLJA NA KARNEVALU U KAŠTELIMA, možete vidjeti i na društvenim mrežama. Mi smo se slatko ismijali obilju raznih maski – od Pata i Mata, simpatičnih nespretnih likova iz animiranog serijala „A je to“, pa do čitave obitelji Kremenko.

Maštovitosti čak 30 maškaranih grupa s gotovo 500 sudionika, uključujući prijateljske krnjevalske udruge i goste iz Trogira, Zadra, Primoštena, Vinišća, Ivaneca, Kornata, Gospića, Korenice i naravno Rijeke, te maškarane grupe iz Livna i iz Sumartona iz Mađarske, zaista nema kraja.

Ipak, najviše su nas nasmijale fantastično izrađene maske koje su ponijele ulogu prošlogodišnjeg Krnje – iako su maškare „porekle“ svaku sličnost, maske koje su se dovezle u ratnom avionu i osuđene su rimovanom optužnicom, neodoljivo su nas podsjetile na aktualne pojave i prilike u domaćem javnom životu. Ne sumnjamo da će i ove godine prizor njihova spaljivanja biti – upravo spektakularan!

ZABAVAN „SUVENIR“. Imaju maškare u Kaštelima i svoje glasilo – prezabavni časopis Maškadur čiju naslovnicu – razumije se! – resi Krnje. Ugrabite njegovo urnebesno 35. izdanje, kao uspomenu na komadić prštavog maškaranog veselja s kaštelanskim potpisom!

Više: www.kastela-info.hr