Aktualno

DOBITNIK VELIKOG ZLATNOG SUNCOKRETA Vinarija Boškinac šampion vinskog turizma Hrvatske!

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo”, 30. studenoga 2023. godine dodijelila je 86 povelja i posebnih priznanja, u sklopu nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“, koja se održava već jedanaestu godinu.

Uz šampionsku titulu „Veliki zlatni suncokret“ koju je u kategoriji Vinski turizam osvojila Vinarija Boškinac, dodijeljene su još dvije te je „Veliki zlatni suncokret“ u kategoriji Aktivni turistički sadržaji šampionska titula „Veliki zlatni suncokret“ pripao Javnoj ustanovi Nacionalni park Mljet – Dubrovačko-neretvanska županija. U kategoriji Ruralno turistički projekti šampionska titula „Veliki zlatni suncokret“ pripala je Centru za posjetitelje – Dvorac Janković iz Suhopolja – Virovitičko-podravska županija. 

Vinarija Boškinac “Svijetu predstavljamo ono najbolje i jedinstveno s otoka Paga”

Ostati na kamenu i drači, nastaviti hodati stazama djedova bila je konstanta u životu obitelji Boškinac, od djeda do unuka. Tako je prije desetak godina, sagrađena vinarija Boškinac. Temeljna misija njihovog vinskog podruma je očuvanje i briga oko autohtone sorte Gegić. Uzevši plemke s tih starih trsova, podignut je vinograd i spašena autohtona sorta. Vino Gegić njihova je strast i opsesija, a svijetu žele predstaviti ono najbolje i jedinstveno s otoka Paga – a to je Gegić! Osim po Gegiću, Podrum Boškinac najpoznatiji je po kupaži cabernet sauvignon i merlota, a imaju i nekoliko bijelih etiketa maceriranih vina i bijelih kupaža.

Ukupno je bilo prijavljeno 197 kandidata iz 20 hrvatskih županija, osam kandidata iz Bosne i Hercegovine te jedan iz Republike Srbije. Nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske osvojila su 82 dobitnika iz Republike Hrvatske, tri iz Bosne i Hercegovine, te jedan iz Republike Srbije. 

Nagradu za Vinariju Boškinac preuzeo je vlasnik vinarije Boris Šuljić

Na svečanosti dodjele bio je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić te brojni drugi uzvanici: Osječko-baranjski župan Mato Lukić; Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta; Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Domagoj Mikulić, državni tajnik u ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije; Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu te brojni drugi uvaženi gosti.

O dobitnicima je odlučio Ocjenjivački sud kojim je predsjedala Slavija Jačan Obratov, a članovi su bili: Robert Baćac, Stjepan Cukor, Dubravko Fijačko, Slavija Jačan Obratov, Dijana Katica, Damir Krešić, Jelena Mesić, Mirjana Miličević, Ružica Rašperić, Spomenka Saraga, Dora Smolčić Jurdana, Tihana Sudarić i Dejan Tubić.

Dobitnici s područja Ličko-senjske županije su sljedeći:

Šampionsku titulu „Veliki zlatni suncokret“ u kategoriji Vinski turizam osvojila je Vinarija Boškinac. Zlatnu povelju u kategoriji Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru osvojila je Javna ustanova Park prirode Velebit. Srebrnu povelju u kategoriji Craft turizam osvojio je OPG Ivan Vlainić

Posebno priznanje za sklad prirode i turizma u kategoriji Turirstička seljačka gospodarstva osvojio je OPG Vukobratović s projektom Ruralna kuća za odmor Ježeva kućica. Posebno priznanje za očuvanje tradicijskih sorti u kategoriji Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka osvojio je Agrovelebit s projektom Svijet krumpira.

Fotografije: Dino Spaić/D MEDIA