Aktualno

„Suncokret ruralnog turizma” Baranjska kuća, Đakovački vezovi, Kuća biljkinog oca, OPG-ovi Klara Zahec i Duša Baranje, Vinarija Magistra, CSÓRTOK, najbolji u Osiječko – baranjskoj županiji

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo”, 30. studenoga 2023. godine dodijelila je 86 povelja i posebnih priznanja, u sklopu nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“, koja se održava već jedanaestu godinu.

Ukupno je bilo prijavljeno 197 kandidata iz 20 hrvatskih županija, osam kandidata iz Bosne i Hercegovine te jedan iz Republike Srbije. Nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske osvojila su 82 dobitnika iz Republike Hrvatske, tri iz Bosne i Hercegovine, te jedan iz Republike Srbije.

Na svečanosti dodjele bio je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić te brojni drugi uzvanici: Osječko-baranjski župan Mato Lukić; Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta; Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Domagoj Mikulić, državni tajnik u ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije; Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu.

Zastupnici u Hrvatskom Saboru: Nataša Tramišak, Madgalena Komes, Stipan Šašlin, Goran Ivanović i Marin Mandarić te Njezina Ekselencija Elma Kovačević-Bajtal, veleposlanica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj te Njezina Ekselencija Wirta-i Suwartini, veleposlanica Indonezije u Republici Hrvatskoj. Župani, dožupani, gradonačelnici i načelnici, predstavnici Turističkih zajednica, predstavnici bosansko-hercegovačkih županija te drugi gosti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

O dobitnicima je odlučio Ocjenjivački sud kojim je predsjedala Slavija Jačan Obratov, a članovi su bili: Robert Baćac, Stjepan Cukor, Dubravko Fijačko, Slavija Jačan Obratov, Dijana Katica, Damir Krešić, Jelena Mesić, Mirjana Miličević, Ružica Rašperić, Spomenka Saraga, Dora Smolčić Jurdana, Tihana Sudarić i Dejan Tubić.

Dobitnici s područja  Osječko-baranjske županije su sljedeći:

Zlatnu povelju u kategoriji Tradicijska (ruralna) gastronomija osvojila je Baranjska kuća. Također, zlatnu povelju u kategoriji Ruralno turistički projekti osvojili su 57. Đakovački vezovi. Srebrnu povelju u kategoriji Tradicijska (ruralna) domaćinstva osvojila je Kuća biljkinog oca. Brončanu povelju u kategoriji Vinski turizam osvojio je OPG Klara Zahec. Isto tako, brončanu povelju u istoj kategoriji osvojila je Vinarija Magistra. Posebno priznanje za turističku valorizaciju tradicijske kuće u kategoriji Turistička seljačka gospodarstva osvojio je CSÓRTOK. Također, posebno priznanje za edukativne sadržaje u ruralnom prostoru u kategoriji Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru osvojio je OPG Duša Baranje.

Dodijeljene su i šampionske  titule te je „Veliki zlatni suncokret“ u kategoriji Vinski turizam osvojila Vinarija „Boškinac“ iz Novalje – Ličko-senjska županija. U kategoriji Aktivni turistički sadržaji šampionska titula „Veliki zlatni suncokret“ pripao je Javnoj ustanovi Nacionalni park Mljet – Dubrovačko-neretvanska županija. U kategoriji Ruralno turistički projekti šampionska titula „Veliki zlatni suncokret“ pripala je Centru za posjetitelje – Dvorac Janković iz Suhopolja – Virovitičko-podravska županija.

Ove je godine na svečanosti prvi put dodijeljena Povelja za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma „Nagrada dr. sc. Eduard Kušen“ kojom se odaje priznanje osobi koja je ostvarila izvanredne napore, trud i postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma, a istu je osvojila Egle Katunar iz Vrbnika.

U Toulouseu, u Francuskoj 28. listopada 2023.  održana je Generalna skupština Europske vinske rute ITER VITIS, kojom je predsjedala Emanuela Panke, a sudjelovali su članovi iz Hrvatske, Azerbajdžana, Bosne i Hercegovine, Grčke, Gruzije, Francuske, Izraela, Italije, Libanona, Moldavije, Portugala, Španjolske i Ukrajine.

U okviru Generalne skupštine ITER VITIS-a održana je i svečana dodjela nagrada Iter Vitis Award, a jedna od jedanaest nagrada došla je i u Hrvatsku.

Vinatlon je proglašen najboljom vinsko-turističkom manifestacijom – Best Wine Tourism Event. U Francuskoj su nagradu, u ime organizatora Udruge Vinogradara Baranje Zmajevac i Općine Kneževi Vinogradi preuzeli Dijana Katica i Robert Baćac, a dodjela Suncokreta bila je prigoda da nagrada dođe do glavnih organizatora Vinatlona.

FOTOGRAFIJE: Dino Spaić/D MEDIA