Aktivni odmor

Titula svjetskog prvaka u branju maslina nakon četiri godine ponovno je pripala Hrvatima!

U Postirama na Braču završeno je šesto izdanje Svjetskog prvenstva u branju maslina. U ručnom branju na starinski način natjecale su se ekipe iz čak 12 zemalja. A titula svjetskog prvaka nakon četiri godine ponovno je pripala Hrvatima. S 48 kilograma i 200 grama ubranih maslina uvjerljivo su pobijedili suparnike. 

Na natjecanju kojem je osnovni cilj promocija otočkog i postirskog maslinarstva, kao i druženje, razmjena iskustva i upoznavanje maslinarske tradicije različitih zemalja, sudionici se nadmeću u dvije discipline.

Ona najvažnija je tradicionalno ručno branje u sakete, tj. maslinarske pregače, dok nakon toga timovi u kvizu pokazuju svoje znanje o branju maslina i proizvodnji maslinovog ulja.

Reprezentacija Hrvatske nakon četiri godine zlato vratila kući Jer zadatak nije bio nimalo lagan. U duhu tradicije bralo se ručno. Najviše su ubrali postirski ugostitelji, pa je reprezentacija Hrvatske nakon četiri godine zlato vratila kući.

“Radili smo onako kako volimo i to znamo. Znači, to nam je u krvi”, poručila je svjetska prvakinja Marina Martinić iz Hrvatske. Berači iz dvanaest zemalja I nije mala stvar pobijediti, baš kao ni dovesti berače iz dvanaest zemalja, od kojih su mnogi maslinu vidjeli samo u virtualnom svijetu.

“Ovo radim s tri srca i to je nešto što me napuni do idućeg prvenstva”, naglasila je direktorica TZ-a grada Postira Ivana Jelinčić.

Svjetsko prvenstvo u branju maslina jedinstveni je događaj u svijetu koji se održava u Postirima, od 2017. godine. Manifestacija je to koja se održava u listopadu s ciljem promidžbe maslinarstva i svime što se veže uz njega.

1. Croatia / Hrvatska 48,2 kg

2. Montenegro / Crna Gora 35,0 kg

3. Germany / Njemačka 34,0 kg

4. Australia / Australija 33,8 kg

5. Ireland / Irska 33,6 kg

6. Serbia / Srbija 33,0 kg

7. Bosnia and Herzegovina / BiH 31,4 kg

8. Lithuania / Litva 31,2 kg

9. Digital Nomads / Digitalni nomadi 30,8 kg

10. Latvia / Latvija 26,2 kg

11. Italy / Italija 26,0 kg

12. Spain / Španjolska 21,8 kg

Više: Tz Postira