Aktualno

Kušajte prvi brački gin! UREZAN U KAMENU, INSPIRIRAN OTOKOM – HOMMAGE BRAČU KAKAV SMO MOGLI SAMO POŽELJETI

SENZACIONALAN NOVITET NA OTOČKOJ GASTRO SCENI

DA JE SVE ŠTO VIDIMO OKO NAS U POČETKU BILO IDEJA, najbolje pokazuje primjer Larise Hržić, magistre sociologije koja je napravila jedan krajnje neobičan, ali kreativan odmak u karijeri. Uživajući u čaši omiljene žestice – gina, koji je 2019. zabilježio svoj veliki povratak na alkoholnu scenu, ova se djevojka našalila da će napraviti primjerak sasvim po svom ukusu. Rečeno – učinjeno: 4 godine kasnije, nakon jako puno edukacije – kako o bilju od kojeg se spravlja, tako i o samoj sceni gina – iz male destilerije s778 Heritage izlaze prve boce ove sofisticirane žestice sa snažnim bračkim pečatom! Kako su za sada dospjele prilično daleko – do Njemačke, Švicarske, pa i daleke Kanade – nastala je i interna šala da ga očigledno čeka – svjetska slava!

PAZILI NA SVAKI DETALJ. Asocira li Vas broj 778 u nazivu na nešto osobito, niste se prevarili – riječ je, naime, o aluziji na najviši vrh Jadrana (bračka Vidova gora) od 778m nadmorske visine, a da se pazilo na baš svaki detalj, pokazuje i slovo s ispred 778 – oznaka je to za sun, sea, stone, ili u našem prijevodu, za sunce, sol i stinu – sve ono što definira otok. Priču priča već i sama boca, pa je u vizualnom identitetu gina svoju ulogu dobio i čep napravljen od bračkog kamena, a vrhunac je, naravno, okus – osim planinske borovice koja je temelj ovog pića, s778 gin sadržava čak osam autohtonih biljaka i začina s otoka!

IAKO TVORCE OVE SOFISTICIRANE ŽESTICE neizmjerno veseli što je fino zaokružena priča s bračkim ginom naišla na sjajne reakcije publike, ciljevi su im, za sada, skromni. „Barem oni kratkoročni“, kaže vlasnica Larisa. „Korak po korak, konstantno savladavanje novih izazova, educiranje i druženje sa kolegama i kolegicama destilerima kako bi izmijenili znanja i iskustva. Oni dugoročni su, naravno, proširiti proizvodnju i preseliti destileriju u srce Brača te je smjestiti tamo gdje je ja vidim zadnje četiri godine. Također, ciljevi su imati i druge verzije gina kao i neka druga pića koja će proizaći iz naše destilerije“ – dodaje.

N2032

MI VIDIMO SENZACIJU. Unatoč Larisinoj skromnosti, ono što mi jasno vidimo je da kad magistra sociologije poželi napraviti gin po svojem ukusu, nastaju – čuda! Teško je i povjerovati da je ova osebujna žestica, koja je u superotmjenu bocu sa kamenim detaljima pospremila samu srž Brača, u početku bila – samo šala. Prvom bračkom ginu poželjeli bismo svjetsku karijeru, a njegovoj kreativnoj autorici – da se našali malo češće!