Aktualno

MRDUJA FEST 2023. Čija li će ove godine biti Mrduja? Potezanje Mrduje svjedočanstvo je vječnog nadmetanja Bračana i Šoltana, simbol otočkog humora

Od 20. – 23. srpnja 2023.

Mrduja je, otočić na pola puta između Brača i Šolte, stražari nad Splitskim vratima i jednom na godinu postaje predmetom bodulskog natezanja između Šoltana i Bračana. 

Milnarsko ljeto bogato je zbivanjima, a vrhunac je koncem srpnja kad se događa višednevna manifestacija naziva Mrduja Fest.

Festival započinje 20. srpnja bogatim programom, a uz nju se veže simpatična priča iz davnina, još iz razdoblja Mletačke vladavine.

LEGENDA O MRDUJI

Između Brača i Šolte je maleni otok, Mrduja, i jedna šaljiva priča pripovijeda da su Milnarani, kad su se domogli novca, poslali nekoliko svojih bogatih trgovaca u Mletke da – kupe pamet. Mletački trgovac im je dao jednu tikvicu koja je bila dobro začepljena i naložio da je na trgu pred Milnaranima otvore, da pamet polako dopre svima. No, oni su je prisvojili za sebe, sklonili na Mrduju, otvorili i – ugledali miša! Počeli su vikati: ajme, pobjegla nam je pamet, što ćemo napravit? Potom su odlučili biti fer, povući otočić Mrduju u milnarsku valu, pa će pamet polako izlaziti i dobit će je svi.

Mještani su spremno prihvatili prijedlog, uzeli veliki konop, opasali otočić i počeli potezati. Ostalo je povijest, pomalo i mit…

Mrduja je, dakle, otočić na pola puta između Brača i Šolte, stražari nad Splitskim vratima i jednom na godinu postaje predmetom bodulskog natezanja između Šoltana i Bračana. Čak i doslovno! Na taj dan Milnarani povežu svoje, a Stomorani svoje brodice: pasare, leute, glisere i koće, pa vuku svatko na svoju “bandu”… Pobjednik kao nagradu dobiva simboličan posjed nad Mrdujom na godinu dana, a sam čin potezanja Mrduje je svjedočanstvo samoironičnog otočkog humora, prizivanje prošlosti ali i odraz sadašnjeg trenutka te pogled u budućnost.

No, i izvrsna zabava – Gin Fest Mrduja – koja počinje 20. srpnja u četvrtak predstavljanjem destilatera gina od 2. do 23 sata, naime Distillery and Brewery Bošnjak, s778 HERITAGE i Poetica distillery d.o.o. Riječ je o proizvođačima vrhunskog gina, sve popularnijeg pića koje je neizostavni sastojak noćnih provoda, koktela ali i – spize, vidjet ćete u nastavku.

Istodobno se odvija priprema i degustacija jela iz kuhinje Škmer (ŠEFOVI KUHINJA MEDITERANSKIH I EUROPSKIH REGIJA), i to sljedeće delicije: domaća tjestenina s plavim rakom i dagnjama začinjena ginom Njoki s dimljenim lososom i kozicama, uz dodatak gina, te orzoto s rombom, maslinama i gljivama sa crnim ginom.

Zvuči inventivno, morski ali i ukusno. Mirisat će cijela Milna i Brač, sve do Mrduje!

Večer se zaključuje koncertom benda Čuvari svirala u 23 sata.

Užežin Mrduje, u petak 21. srpnja u Milni počinje u 20.30 sati natjecanje u moru kajacima i SUP daskama, a u 23 sata – opet koncert, i to šoltanski Mjesni odbor! Šteta bi bilo propustiti i tu feštu prije udarnog dana, kad se poteže otočić i proglašava pobjednik. To se, pak, odvija naredni dan Gin Festa Mrduja.

default

Potezanje Mrduje u subotu 22. srpnja starta u 16 sati pićem dobrodošlice, a u 17 sati je polazak komandnog broda broda iz Milne do 17.40 sati i – potezanja Mrduje!

U 18.30 sati je predviđen povratak u Milnu uz nastup klape Partenca, a u 20.30 je polazak katamarana iz Milne u Stomorsku, proglašenje pobjednika i fešta Potezanja Mrduje!

Pa tko ne bi poželio tada biti u Milni?

Organizatori ovog spektakularnog otočnog događaja su Turistička zajednica Milna, a suorganizatori su Turistička zajednica Šolta i ronilački centar Draulik Milna. Program sufinancira TZ Splitsko-dalmatinske županije i Općina Milna.

Bravo za Milnu, živija pobjednik! Drugima ostaje da ne mrdaju – do sljedećeg Potezanja Mrduje, za godinu dana.



Više i foto: tz-milna.hr