Aktualno

Bol na otoku Braču slavi fascinantnih 100 godina turizma!

Godina Bola i Boljana u znaku impresivne obljetnice!

POČECI BOLSKOG TURIZMA vezani su za 1923. godinu kada je na Zlatnom ratu je snimljena fotografija skupine ferijalaca iz Sarajeva koji su bili smješteni u zgradi osnovne škole. Tu fotografiju Boljani čuvaju kao dokaz da se turizam kod njih događao i prije stotinu godina. Prvi gosti u Bolu su registrirani 1929. godine, a Pansion Vidošević smatra se početkom turizma u Bolu, koji je nakon Drugog svjetskog rata nacionaliziran. Objekt i inventar postaju 1948. godine osnova za rad novoformiranog poduzeća “Zlatni rat”.

#BOL100 – GODINA KULTURE Cjelogodišnja proslava godine obljetnice započela je u siječnju s Noći muzeja izložbom u prostorijama Galerije umjetnina “Branislav Dešković” u organizaciji Centra za kulturu Brač i Turističke zajednice općine Bol, kojom su čelni ljudi bolskog turizma još jednom pokazali umješnost i inovativnost.

Naime participativna izložba u konstantnom nastajanju, izrađena je na prekrasnim promotivnim materijalima – panoima retro štiha u plavim tonovima, kojom je najavljen bogat cjelogodišnji kulturni, gastronomski i glazbeni program, za koju je najvažnije aktivno sudjelovanje lokalne zajednice u bilježenju priča i prikupljanju izložaka, i tako na simboličan način dočarava bolsku stoljetnu turističku priču.

Izložba je istinski spomenar jednoga vremena koji vjerno prikazuje povijest gostoprimstva Boljana, kako se malo težačko mjesto vinulo u turističke visine i sa svojom plažom Zlatni rat postalo najatraktivnija turistička priča i najprepoznatljivi simbol hrvatskog turizma.

#BOL100 – FOKUS NA ODRŽIVOSTI!
GREEN ENERGY ISLANDS – KONFERENCIJA O ODRŽIVOM RAZVOJU OTOKA I  DIGITALNOJ  TRANSFORMACIJI U TURIZMU Krajem travnja, točnije, 27 i 28. travnja 2023. Bol je domaćin konferencije o održivom razvoju otoka i digitalnoj transformaciji u turizmu koja se organizira u partnerstvu sa Splitsko – dalmatinskom županijom i Pokretom otoka, pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva turizma i sporta.

Program se sastoji od tema i panel diskusija na temu razvoja pametnih i održivih otoka, energetske, zelene i digitalne tranzicije, boljeg prometnog povezivanja, održivog upravljanja plažama, obalnog planiranja, europskih fondova i potpora… ukazat će na pozitivne primjere iz prakse te dodijelit priznanja najuspješnijim održivim otočkim projektima.


BRIGA O PODMORJU Turistička zajednica Općine Bol svake godine početkom svibnja organizira akciju čišćenja podmorja kroz provođenje niza ekoloških akcija te na taj način ujedno i educira građane koliko je važno brinuti za naš okoliš.

LJETO 2023. PRŠTI OD DOGAĐANJA. Kako bi se stota obljetnica dostojno obilježila, u pripremi je i ljetni program prepun događanja, pa tako ovogodišnje kulturno ljeto, 34. Bolsko lito,  i ove godine sprema Centar za kulturu Bol. Tu su koncerti klasične glazbe, klapske večeri, ciklus ljetnih izložbi u Galeriji Centra za kulturu Bol, kazališne predstave i radionice, ali i atraktivni interdisciplinarni festivali. Tako će i ovog lipnja vrhunski svjetski chefovi u Bolu kuhati mediteranske specijalitete na 14. Festivalu Imena.

Ovaj kulturni festival na originalan način povezuje knjigu, glazbu i mediteransku prehranu, a prošle godine u Bolu je obilježeno 10 godina od uvrštenja Mediteranske prehrane na UNESCO-vu reprezentativnu listu svjetske nematerijalne baštine.

Čak 11. godinu zaredom, Bol će na nekoliko dana postati domaćinom međunarodnog graffiti festivala Graffiti na Gradele, koji je u deset godina svog održavanja od malog art boutique festivala postao nezaobilazna postaja najboljih svjetskih graffiti umjetnika i muralista, ali i čitave plejade uspješnih DJ-eva, te posjetitelja željnih dobrog programa, opuštene i prijateljske atmosfere i prekrasnih, nadaleko poznatih bolskih plaža i mora. 

Vrhunac ljetne proslave bit će „BOLSKA FJERA“ 5. kolovoza kada će se na centralnoj pozornici održati veliki ljetni koncert. Točno u ponoć predviđen je veliki vatromet na Velom mostu kojim će završiti službena proslava dana Općine Bol, a turisti i domaći zasigurno će se nastaviti zabavljati na rivi.

Sedmu godinu za redom, u Bolu na Braču koncem kolovoza održava se i pjesnički festival ‘Odvalimo se poezijom’, koji donosi tri dana poezije, druženja i razgovora s autorima u posebnom ambijentu na otvorenom, s prirodnom kulisom mediteranskog pejzaža; a ljubitelje suvremene umjetničke produkcije u formi videa i filma zacijelo će oduševiti dani umjetničkog filma ‘Films Like No Other’ – očekuje ih čak 3 dana začudnih i magičnih projekcija, svi filmski programi su besplatni, a prikazivanje počinje svake večeri u 22 sata.

Kada vidimo dio atraktivnih sadržaja i manifestacija koje su nam Boljani priredili, možemo im poželjeti samo jedno – da i idućih 100 bude jednako sjajno!

Više: www.bol.hr
Foto: Tz Bol, fotografije festivala