Aktivni odmor

Treći Hrvatski ronilački kongres i ove godine je pokazao koliko je ronjenje važna grana turizma za Hrvatsku

Tijekom posljednja dva dana Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split bili su mjesto okupljanja ronilačke struke i zaljubljenika u more i podmorje s ciljem razmjene znanja i iskustva s relevantnim stručnjacima iz različitih područja i segmenata rada koje je objedinio III. Hrvatski ronilački kongres.

Više od 250 sudionika iz svih dijelova Hrvatske, ali i susjednih zemalja, sudjelovalo je na brojnim, edukativnim i zanimljivim panelima i predavanjima, u dva dana trajanja kongresa.

III. Hrvatski ronilački kongres provodio su u organizaciji Agencije Plava promocija, u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom, Ravnateljstvom civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije i Ronilačkim klubom HRVI Nemo-Adriatic, a domaćin ovog kongresa bila je Splitsko-dalmatinska županija.

Splitsko-dalmatinska županija prepoznaje važnost ronjenja te je prva koja je pokrenula sustavnu valorizaciju pomorske i podmorske baštine te je nužno razmišljati i o zaštite iste, a od velike važnosti je održavanje ovakvih kongresa koji omogućuju koordinaciju svih službi u zajedničko djelovanje s istim ciljem, istaknuo je Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije.

Kongres su podržale i brojne institucije Republike Hrvatske tako je pokroviteljstvo kongresu pružilo Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a tijekom trajanja kongresa održavala su se brojna predavanja i panel rasprave u koje su se uključili i relevantni predavači gdje se je razvila konstruktivna diskusija.

Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Tomislav Družak istaknuo je kako Ministarstvo turizma i sporta ronjenje doživljava kao bitnu i atraktivnu novinu u spektru razvoja svih segmenata turizma koje Hrvatska nudi te je dodao da je u izradi Zakon o turizmu koji bi trebao u jednom dijelu pomoći razvoju te djelatnosti koja se prožima kroz turizam i kroz sport.

Razvojem ronilačkog turizma dolazi do porasta nesreća, havarija i nezgoda te je upravo ovaj kongres okupio službe spašavanja na jednom mjestu, uključujući Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, Hrvatsku gorsku službu spašavanja i Područni ured civilne zaštite Split kako bi zajedničkim akcijama djelovali po isti modulima.

Veliku logističku podršku u suorganizaciji i provođenju ovog hvalevrijednog kongresa pružilo je Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, a sudionike je u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića pozdravio ravnatelj dr.sc. Damir Trut.

Tom prilikom je naglasio kako je 80 licenciranih ronilaca u najvišoj kategoriji  hvalevrijedna i korisna dodatna sposobnost Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, koja će naći svoje mjesto i u zadaćama pružanja podrške u istraživanju olupina  potonulih brodova, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija. Ujedno će davati potporu lučkim kapetanijama kod spašavanja na moru, što je dodatan plus  u segmentu sigurnosti za postizanje uspješne turističke sezone. Naglasio je kako Ravnateljstvo civilne zaštite ulaže i velike napore u opremanje postrojbe te kako postoje konkretni planovi za razvoj ronilačkog modula unutar DIP CZ-a, a to uključuje i opremanje iz projekata EU što će biti respektabilni pomak u opremanju ronilačkog modula, te dodatni zamah u obavljanju operativnih zadaća u slučaju izvanrednih događaja.

Na III. Hrvatskom ronilačkom kongresu sudjelovala je i Hrvatska vatrogasna zajednica, a glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković istaknuo je važnost ovog kongresa za kojeg smatra da bi se trebao nastaviti svake godine.

Ronjenje u vatrogascima jedna je od novih sposobnosti koja je već godinama razvijena i razvija se u mnogim gradovima, posebno u javnim vatrogasnim postrojbama. To je jedna od sposobnosti koja se pokazala zapravo i kao potreba – spašavanje ljudi kada padnu u vodu – jezera, rijeke, potrage u moru. Izlazak vatrogasaca je sada i odmah, u roku jedne minute, uvijek su prvi tamo kada treba pomoći i spasiti, naravno sve se to odvija u suradnji sa lokalnim ronilačkim klubovima – od treninga pa do daljnje organizacije, kazao je Tucaković

Posebno zanimljiva predavanja bila su vezana uz arheološka nalazišta, kao i brojne prikazane ekspedicije. Mnogobrojna publika, mogla je tako uživati u prikazima olupina brodova koje Jadransko more krije.

Svatko iz svog područja govorio je o prednostima ronjenja u Hrvatskoj, koje još uvijek, prema riječima struke, nije u cijelosti iskorišteno, kao jedan od najboljih i najunosnijih turističkih proizvoda. Dotaknula se struka turizma, promocije na svim razinama, ekologije,  zdravstvenog aspekta ronjenja te sigurnosti u ronjenu.

Sudionicima kongresa obratila se je Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije koja okupljanje ronioca iz cijele zemlje smatra izuzetno važnim za cijelu Županiju te je istaknula projekt „Pomorsko je dobro“ – model za održivo upravljanje pomorskim dobrom koji je prvi takav na Mediteranu, a pokrenut u veljači 2019. Iznimno važan projekt koji se bavi edukacijom, informiranjem te potiče građane na aktivizam i prijavu devastacije pomorskog dobra, putem jednostavnih online obrazaca, na način da njihove prijave stižu direktno nadležnim inspekcijama, a brojke posjeta stranici, količina prijava govore o tome koliko su zapravo građani zainteresirani za zaštitu tog najvrjednijeg resursa.

Sudionicima kongresa obratila se je zamjenica direktorice Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Jurana Batovanja te naglasila važnost održavanja ovog kongresa i pružanje podrške kongresu i ekološkoj akciji čišćenja podmorja.

Važan segment kongresa bilo je područje zaštite podmorja i ekologije kao preduvjeta za razvoj ronilačkog turizma u Hrvatskoj o čemu se razvila konstruktivna rasprava u panelu koji je okupio predstavnike Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ronilačke klubove.

Uz brojna predavanja i panel rasprave, kongres je sadržavao i izložbeni prostor gdje su brojni izlagači iz ronilačke industrije prezentirali najsuvremeniju ronilačku opremu te prikazali najnovija dostignuća, proizvode i usluge.

Partner kongresa je Hrvatska turistička zajednica koja nastoji podići interes dionika turističkog sektora za područje ronilačkog turizma, a veliku podršku u provedbi kongresa pružila je Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju te Ronilački centar Marco Polo.

U sklopu kongresa održava se i ekološka akcija čišćenja podmorja Eko patrola / Dalmacija, a ronioci čiste podmorje na tri lokacije – Split, Solin te Povlja na Braču, u organizaciji Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, Ronilačkog kluba Nemo-Brač i Plave promocije, a uz podršku Općine Selca i Turističke zajednice grada Solina pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Medijski pokrovitelji III. Hrvatskog ronilačkog kongresa bili su CRO TV HD te se je kongres prenosio putem satelitskog TV prijenosa, zatim Hrvatski radio Frankfurt, Scubalife, Morski.hr i Gorgonija, a veliki doprinos u provedbi kongresa i Eko patrole / Dalmacija pružili su sponzori: Garmin, Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), Highfield boats, Reef d.o.o, Santi, Divesoft, Suex, Mitsubishi Motors Hrvatska i Drinkomatic.

Andreja Vedrina, direktorica Agencije Plava promocija koja je organizator ovog doista hvalevrijednog kongresa u svom završnom govoru istaknula je kako je cilj ovog kongresa podizanje razine svijesti o važnim pitanjima iz segmenta ronjenja, te kako je veliki izazov ovako važnu materiju sažeti u dva dana trajanja kongresa uz zahvalu svim predavačima, sudionicima, suorganizatorima, pokroviteljima i sponzorima kongresa naglasila kako Plava promocija počinje s organizacijom i četvrtog hrvatskog ronilačkog kongresa.

Treći Hrvatski ronilački kongres i ove godine je pokazao koliko je ronjenje važna grana turizma za Hrvatsku.

Foto: Naslovna – dalmatia.hr, Hrvatski ronilački kongres