Aktivni odmor

PAG OUTDOOR – Istražite svaki kutak i upijte svaki osjećaj otoka koji zove na avanturu!

This post is also available in: English

OTOK PAG JE HOT SPOTS DESTINACIJA IZDANJA ZIMA/PROLJEĆE 2023.
Neovisno o tome jeste li ljubitelj penjanja, biciklizma, trčanja, kajakarenja ili tražite
neki drugi oblik uzbuđenja, otok Pag je raj za ljubitelje aktivnog turizma, prirode i
adrenalina
.

Ono što je ranije kao prva asocijacija na otok Pag bilo komprimirano u ključne riječi: “sir, čipka, janjetina i partyji”, sad bi moglo glasiti i ovako: “bike, trail, climbing, kayaking”. Naime, to je također “sretni četverolist” koji opisuje Pag, otok s površinom umnogome nalik mjesečevoj.

Nekad daleki škoj kojeg su proslavili partijaneri, danas je najpoznatija Hrvatska outdoor-destinacija. Ako bismo se priklonili pjesničkim figurama, mogli bismo reći da se ovakav vid turizma na otoku neobične, čudne fizionomije, gole uslijed čestih šibanja burom i zalijevanja solju, razvio iz škrte pregače, ljute otočke nevolje.

Ako smo, pak, skloniji narodnim mudrosnicama, sjetit ćemo se jedne vrlo poučne: kad ti život dadne limun, napravi limunadu. Tako je i Pag sa svojim turističkim vodstvom izvukao ono što bi drugi zanemarili, od ljuta je krša napravio komparativnu prednost, rodio se outdoor-turizam koji mami avanturiste i sve koji cijene nezaboravni, aktivni provod na otvorenom.

U svezi paške outdoor-ponude važno je reći da su u cijelu priču uključeni licencirani vodiči i treneri koji svojim iskustvom dodatno pridonose iskustvu doživljaja te lokalna turistička DMC
agencija.


Od udarnog četverolista paške outdoor-ponude možda je najosebujnija ona koja je zapravo “rodni list” otoka, jedinstvenog zbog svoje sličnosti s površinom neke daleke planete; netko će vidjeti Mars, netko Mjesec, no svakako je otok primamljiv upravo zbog te posebnosti. Tako je nastala glasovita utrka Life on Mars Trail utrka.

LIFE ON MARS TRAIL – 25. ožujka 2023.
Ove godine Novalja osvaja s Life on Marsom nagradu Simply the best za iznimnu kvalitetu i atraktivnost manifestacije koja na podizanju održivog razvoja aktivnog turizma svojim sadržajem obogaćuje turističku ponudu, a Novalju pozicionira u sam vrh hrvatskih outdoor
destinacija.

Netaknuta priroda obavijena mirisom mora, kamena i soli koja izaziva divljenje predstavlja istinski odmak od stresne svakodnevice i “psihološki detox”, te je kao takva – po ocjeni trkača staza okićena “s pet zvjezdica”. Life on Mars trail krasi i nagrada čitatelja magazina ”People Outdoors” za najbolju outdoor turističku infrastrukturu, sa označenim stazama i koordinatama.

Napomenimo, Treking-liga u suradnji s Turističkom zajednicom grada Novalje svakog proljeća organizira utrku Life on Mars, a egzotični kanjon Metajne atraktivna je lokacija te najpopularnije treking utrke u Hrvatskoj, utrke obilježene osebujunom “svemirskom
ljepotom”. No, bilo bi nepravedno ne spomenuti činjenicu da Pag ima čak osam izvrsnih trkačkih staza.

SAY CHEESE & RUN
29. travnja 2023.
Utrka Island Pag Trail na otvorenom savršeno je mjesto za druženje s drugim entuzijastima i osvajanje uzbudljivih staza. Utrka se održava svake godine u travnju, a brojni sudionici imaju privilegiju otkriti svu raznolikost i ljepotu Kolana na nekoliko staza. Staze nisu preteške, vrlo su zanimljive jer prolaze kroz Kolanjsko polje, ornitološki rezervat Kolanjsko blato sve do Svetog Vida, najviše otočke na otoku Pagu.

S njega se pruža nezaboravan pogled na sve strane otoka, planinski lanac Velebita, kao i na otoke Maun, Silbu i Lošinj. Island Pag Trail jamči jedinstveno i nezaboravno iskustvo svojim posjetiteljima koji mogu uživati u sportskim aktivnostima i domaćoj kuhinji, te prekrasnim prirodnim znamenitostima i bezbrojnim vrhunskim prehrambenim proizvodima iz Kolana i otoka Paga.

Ako više volite boravak u prirodi, volite stalno biti u pokretu, napredovati u dinamičnim i uzbudljivim avanturama i natjecanjima te uvijek u potrazi za novim stvarima za isprobati, dođite i posjetite utrku Island Pag Trail u Kolanu na otoku Pag.
Say cheese and run!

www.islandpagtrail.com

STAZA DRUGA STRANA MJESECA – PAG
Druga strana Mjeseca područje je na kojem su se ispreplele tri staze kamene čarolije, prekrasnih pogleda na mitsku hrvatsku planinu Velebit, azurno plavo more, kamene stijene i plavo nebo!

Svaka od ovih staza ima svoju priču, niz zanimljivosti iz paške povijesti i posebne vizure kamena koje je samo priroda mogla oblikovati. Krenete li bilo kojom stazom zagarantirani su uživanje i opuštanje jer staze prolaze Ledenikom, najljepšim i najzanimljivijim geološko – paleontološkim dijelom otoka Paga, jedinstvenim čak i na Mediteranu.

Volite li priče iz povijesti, ovdje ćete zadovoljiti svoju znatiželju jer ćete na ovoj stazi doći do Velesove zatvorene špilje, nazvane po bogu iz staroslavenske mitologije koji vodi svoj vječiti ciklički boj s bogom Perunom. S obzirom da je Veles u staroslavenskoj mitologiji prikazivan u obliku zmije ili zmaja, pri posjeti ovom mjestu nemojte pokušavati nekakvim čarobnim riječima otvoriti ovu spilju.

Ovom stazom koja je kratka, lagana za hodanje te pristupačna svim dobnim uzrastima u toplijem dijelu godine može se ostvariti jedan lijep cjelodnevni obiteljski izlet s kupanjem u prekrasnoj uvali Zaton, a na samoj stazi naići ćete na dva vidikovca s prekrasnim pogledima.

STAZA PUT PANOSA
Staza počinje a Trgu Bana Jelačića u samom centru mjesta u Povljani i vrlo je pogodna za trail, nordijsko hodanje ili običnu šetnju. Polazi pored župne crkve Sv Jurja, preko Bunara, na kojima se u prošlosti napajala stoka, kasniji vodovod, asfaltnom cestom dolazimo do lokacije Obatnica, mjestu uz more, gdje je nekad postojala antička vila, kasnije samostan.

Nakon kratkog uspona dolazimo do vidikovca, s kojeg se pruža pogled na okolne otoke. Staza nastavlja makadamskom stazom prema bazenu vode, te se okreće prema sjeveru i Velebitu. Dalje se spušta prema zaljevu i pješčanoj plaži u Staroj Povljani. Povljanskim poljem dolazimo do crkve Sv Martina iz 14. st, te do Stare Povljane gdje je u Srdenjem vijeku postojalo staro naselje. Na samom kraju staze čeka nas spektakularni prizor – pejzaž poput mjesečevog, koji se nalazi u prostoru makadamske čestice koja spaja Povljanu i obližnje ribarsko mjesto Smokvicu, te se prostire dokle god pogled seže.

ISKUSTVO PENJANJA
Čak i oni “najprizemljeniji” poželjet će se malo umoriti – penjući po nestvarnim paškim stijenama, u krajoliku kojeg je oblikovala bura.

Za ljubitelje ove vrste rekreacije – penjanja – Hrvatska je već profilirana kao primamljiva destinacija, a Pag je jedna od najpopularnijih.

Na plaži Beritnica priroda je u plitkom moru posložila tri velike kamene stijene, a ta prirodna instalacija nezaboravan je prizor i jedan od najpopularnijih ne samo za penjanje, nego i snimanje. Iznad plaže uzdiže se spektakularna stijena Stogaj, omiljeno odredište penjača.
Spektakularna stijena Stogaj, omiljeno je odredište avanturista, kao da ju je netko projektirao da strši u modroplavoj morskoj uvali i mami na uspon ka vrhu.

Stogaj nudi skoro 70 označenih ruta preko četiri dijela za sve sportaše i rekreativce. Prikladna je i za početnike koji se mogu okušati u laganom, kraćem usponu u visini od desetak metara, a oni prekaljeni imaju Scorpion i Spyder-turu.

Kupanje u kristalno čistom moru nakon penjanja je nezaobilazna stavka, takvo što se ne propušta.

KAJAKARENJE
Nikako nemojte propustiti još jedan jaki paški adut, vožnju kajakom! Jedna od popularnijih ruta započinje na plaži Ručica, inspirativnoj scenografiji za mnoga filmska, glazbena i modna
snimanja, a kreće se prema pješčanom rtu Sušac uz prolaz podno impresivnih stijena Stogaj i Teplica, te vesla uz dugačke i prostrane pješčane plaže nanizane poput biserja, uz povremeni
odmor i kupanje.

U okružju bijelog krškog krajobraza u kombinaciji s morskim plavetnilom veslanje prema suprotnoj strani Paške uvale postaje nezaboravno iskustvo uz, između ostalog, spektakularan pogled na planinu Velebit i Paška vrata, špilju Gače i plaže kakve ne postoje nigdje drugdje na planeti.

BICIKLIZAM
Biciklizam kao jedna od najtraženijih aktivnosti već je odavno na Pagu “doma”. Cikloturisti današnjice sve su brojniji i nisu samo ekološki osviješteni tipovi gostiju, nego i zahvalni potrošači kojima je glavni motiv dolaska u destinaciju raznovrstan krajolik i uređene
biciklističke staze. Za Pag nema straha, postoji ponuda za sve kategorije cikloturista!

Naime, ovaj osebujan otok svemirske ljepote ima cijeli niz lijepo uređenih staza za različite profile pasioniranih “pedalaša”: od početnika preko srednje spremnih biciklista, pa do pravih
avanturista na dva manualna kotača!

GRANFONDO PAG – Cycling on the Moon”
www.granfondopag.com

Ukratko – ono što je MARATON za trkače, IRONMAN za triatlonce, to je GRANFONDO za bicikliste. Natjecatelji u vodećoj grupi bore se za pobjedu, oni u sredini da ostvare što bolje osobno vrijeme, a biciklisti na začelju prvenstveno sa izazovom završetka ovako zahtjevne utrke (ponekad i da izbjegnu “cut off time”).

Prije nego utrkivanje s drugim biciklistima, Granfondo je borba sa samim sobom, a uspješno odvožena dužina staze (100-tinjak km) najveća nagrada. Rezervirajte datum 14. listopada 2023. za četvrti Međunarodni biciklistički maraton “GRANFONDO PAG – Cycling on the Moon” (85 km), te rekreativnu utrku “MINI GRANFONDO” (35 km) i provezite se nestvarnim, mjesečevim krajolikom otoka Paga.

Novalja na otoku Pagu postala je prvi otočni cilj prestižne biciklističke utrke CRO Race! 

Osmo izdanje međunarodne biciklističke utrke CRO Race ove godine dolazi i na otoke. Današnjim potpisivanjem sporazuma o suradnji između organizatora utrke i Grada Novalje, Novalja na otoku Pagu postala je tako prvi otočni cilj CRO Racea. Osim Paga, biciklisti će voziti i po otoku Krku koji će kao domaćin ugostiti start pete etape i tako postati prvi otočni domaćin u povijesti utrke.

Foto i više: Pag Outdoor

This post is also available in: English