Aktivni odmor

U Novalji održana konferencija “Mladi kao pokretači modernog turizma” – Danas predvodnici globalnih trendova, sutra vjerni obiteljski gosti

Novalja može razviti barjak; nakon sezone (koja još i nije sasvim zgasla) bilanca pokazuje da je premašena referentna 2019. godina u broju dolaska i noćenja! Naime, ostvareno je sedam posto više dolazaka (brojkom: 281.433) i devet posto više noćenja (1.828.002) nego famozne 2019. godine.

Podaci su izneseni na neslužbenom “festivalu turizma” održanom u Novalji tijekom vikenda, koji je započeo konferencijom “Mladi: Pokretači modernog turizma”.

O potencijalu Novalje kao bisera kojeg tek treba otkriti poticajno je govorio i prof. dr. sc. Božo Skoko, vodeći komunikacijski stručnjak i redovni profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu

Zrće je “hvatač pozornosti”, ali Novalja ima i mnoštvo drugih sadržaja – od povijesne kulturne baštine, preko prirodnih atrakcija, pa do vrhunske gastronomije i otočkog načina života, zaključio je ugledni znanstvenik, ukazavši i na snagu promocije destinacije od strane mladih ljudi na društvenim mrežama.

Gradonačelnik Ivan Dabo

Ti mladi koji su boravili u Hrvatskoj i bili oduševljeni njezinim ljepotama i ponudom danas su utjecajni promotori aktivnog turizma na društvenim mrežama, a sutra će biti turisti koji će sa svojim obiteljima konzumirati i naše druge turističke proizvode, predmnijeva Skoko.

Konferencija “Mladi kao pokretači modernog turizma” u hotelu Olea u Novalji (u organizaciji Grada Novalje, Turističke zajednice grada i pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice) sadržavala je četiri vrlo zanimljiva panela te okupila predstavnike Ministarstva turizma i sporta RH, Hrvatske turističke zajednice, akademske zajednice kao i marketinške stručnjake. Među njima bila je i Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske Komisije, te ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije, Slavko Štefičar iz Ministarstva turizma i sporta.

Suprotivo očekivanjima mnogih, bilancu rasta dobrim dijelom “nabildali” su domaći gosti – njih je bilo 14 posto više nego lani – dok je stranaca bilo devet posto više.

U općem rastu, međutim, pad su posljedično zabilježili hosteli; upola lošija popunjenost rezultat je rasta brojki gostiju u hotelima i kampovima, dok je obiteljski tip smještaja ostao na razini 2019. Struktura gostiju ostaje ista, “vode” Nijemci , štoviše pohrlili su još u većem broju u Novalju, bilo ih je čak 34 posto više nego 2019., izneseno je na konferenciji.

Gradonačelnik Ivan Dabo nije propustio uputiti zahvalu za uspješnu sezonu u Novalji i drugim, indirektnim dionicima u turizmu, dok je Marina Šćiran Rizner, direktorica TZ Novalje također s pravom ponosna na minulo turističko ljeto, ali i posezonsku žetvu. Dakako, uslijedit će nova, a Novalja će u 2023. godini obilježiti i značajnu, 70. godišnjicu organiziranog bavljenja turizmom.

Od tada se Novalja profilirala kao elitna destinacija party-turizma, ali i obiteljskog te aktivnog turizma; sve je to Novalja koja na prvi pogled spaja nespojivo. No, uz pomno planiranje, čini sjajnu sinergiju i turističku ponudu – za poželjeti.

Dakako, party-turizam nije grana za podcijeniti, niti se događa stihijski; ove godine su na Zrću bila 23 događaja, a počinju već od svibnja i završavaju u rujnu, podsjetilo se na konferenciji. Tu su i razna gastronomska događanja kao spoj tradicije i inovativnih okusnih (i ukusnih!) kombinacija, uz posjete lokalnim OPG-ovima… Do u debelu posezonu! 

Unazad dvije godine Pag je razvio i novi turistički proizvod kroz aktivni turizam – Pag Outdoor. Svaki kao samostalan proizvod, ali se i odlično nadopunjuju.

Foto: Tz grada Novalje