Aktualno

GRAND GOURMET FESTIVAL 8. po redu međunarodno natjecanje konobara, barmena, barista u hotelu Radison Blu Resort u Splitu!


8. po redu međunarodno natjecanje konobara, barmena, barista i restorana održava se od 3. – 5. studenog 2022, u Radisson Blu Resort & Spa hotelu, u organizaciji udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija uz uz podršku Ministarstva turizma i sporta, Turističke zajednica grada Splita, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko dalmatinske županije, Hrvatske gospodarske komore te brojnih partnera.

Festival počinje master classom o kavi u četvrtak u 10 sati, a zatim je zakazano službeno otvaranje u 11 sati. Odmah nakon toga je i prvi od tri okrugla stola Grand Gourmeta. Razgovarat će se o temi “Kava u Hrvata – mitovi i navike” koju vode renomirani domaći baristi i stručnjaci za kavu.

Od 13 sati u četvrtak kreću natjecanja srednjih škola i profesionalaca; Chef’s table, nadmetanje dvočlanih timova konobara i kuhara u pripremi jela i posluživanju, okušat će se i konobari u sinkroniziranom posluživanju te baristi u svojim kategorijama.

Prvog dana manifestacije u poslijepodnevnim satima su i edukacije o organskim vinima kao iznimno značajnom i rastućem trendu u ugostiteljstvu koju vodi Damir Zrno, sommelier, vrhunski poznavatelj vina i agronom iz Osijeka, a zatim će nas s “Koktelima na bazi kave” upoznati nagrađivani šibenski barist Tomislav Stančić. Obje edukacije, osim teoretskog dijela, imaju i degustacijski dio.

Dodajmo, u petak se u 11.30 sati okrugli stol u organizaciji HGK – Županijske komore Split s temom „Stipendiranje mladih”. O izazovima na tržištu radne snage govorit će eminentni stručnjaci iz zemlje i inozemstva, a nakon okruglog stola, u petak u 12.30 sati, otvorit će se Sajam poslova i stipendiranja, na kojem će se poslodavci iz sektora turizma predstaviti učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola te studentima s područja Dalmacije. Završni okrugli stol održat će u subotu, a tema je „Umjetnost prezentacije i prodaje vina”, iznimno značajnog marketinškog aspekta u privlačenju gostiju domaćim destinacijama.

PROGRAM VIII. GRAND GOURMET

ČETVRTAK 3.11.

10 – 19 h RCK FitSplit corner: Promocija zanimanja iz sektora turizma i ugostiteljstva te promocija cjeloživotnog učenja i programa obrazovanja odraslih.

10:00 MASTER CLASS: Kava doma, Dušan Kerić

11:00 SLUŽBENI PROGRAM Otvaranje VIII. Grand Gourmeta

11:30 OKRUGLI STOL: Kava u Hrvata – mitovi i navike

13:00 NATJECANJA: Chef’s table konobara, sinkronizirano posluživanje, baristi

17:00 EDUKACIJA: Trendovi u ugostiteljstvu: Organska vina, Damir Zrno

18:00 RADIONICA: Koktel na bazi kave, Tomislav Stančić

19:00 Proglašenje, dodjela medalja, diploma, pehara

PETAK 4.11.

10 – 19 RCK FitSplit corner: Promocija zanimanja iz sektora turizma i ugostiteljstva te promocija cjeloživotnog učenja i programa obrazovanja odraslih.

10:00 MASTER CLASS: Sljubljivanje jela i maslinovih ulja, Marina Selak

11:30 OKRUGLI STOL: Stipendiranje mladih – ključ uspješnog turizma

12:30 SAJAM POSLOVA

13:00 NATJECANJE: Chef’s table, konobarI

Natjecanje barista

16:00 RADIONICA: Pivo i pivski menu, Hadžić & Herić

17:00 RADIONICA: “Whisky Experience – Johnnie Walker Black Label”, Toni Ivica

18:00 EDUKACIJA: Sinkronizirani kokteli, Kristijan Briješki & Dragan Repac

19:00 Proglašenje, dodjela medalja, diploma, pehara

SUBOTA 5.11.

10 – 19 RCK FitSplit corner: Promocija zanimanja iz sektora turizma i ugostiteljstva te promocija cjeloživotnog učenja i programa obrazovanja odraslih.

10:00 THINK TANK: Moć upravljanja destinacijom kroz doživljaje

11:30 OKRUGLI STOL: Umjetnost prezentacije i prodaje vina

13:00 NATJECANJA: Barmen Classic, Barmen Flair

16:00 EDUKACIJA Izrada karte mediteranskih delicija, Mario Pavić

17:00 MASTER CLASS: Putovanje Crljenka Kaštelanskog, Ivan Kovač Matela

18:00 MASTER CLASS: Sljubljivanje sireva s crvenim vinima, Vladimir Vladić & Damir Zrno

19:00 Flair show Proglašenje, dodjela medalja, diploma, pehara