Aktualno

SPLIT – MJESEC GASTRONOMIJE Međunarodnim natjecanjem Grand Gourmet završene Štorije o’ spize!

Nakon niza raznovrsnih događanja, međunarodnim natjecanjem u sklopu Grand Gourmeta završava se ovogodišnja manifestacija Štorije o’ spize, u organizaciji Grada Splita i Turističke zajednice grada Splita.

Split, 031122. Grand Gourmet, 8. medjunarodno natjecanje konobara, barista, restorana i srednjih skoa odrzava se u hotelu Radisson Blu Resort and Spa. Na fotografiji: Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Brojne eno – gastro i ugostiteljske štorije ispričale su se tijekom listopada i početkom studenog na ovoj manifestaciji, a posljednja u nizu, Grand Gourmet, donijela je i zaslužene nagrade najboljima.  Riječ je o međunarodnom individualnom natjecanju konobara, barmena, barista, ugostiteljskih objekata te timskom natjecanju konobar-kuhar, uz okrugle stolove i radionice na temu ugostiteljstva u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER).

Kolika je važnost ovakve manifestacije za Splitsko – dalmatinsku županiju istaknuo je i župan Blaženko Boban na svečanom otvorenju u splitskom Radisson Blu Resort & Spa hotelu: “Nama treba turizam 365 i mladi, vrijedni ljudi koji će to provesti u djelo. Zadatak nam je disperzirati turizam na našu hrvatsku Provansu, našu Dalmatinska zagoru.

Split, 031122. Grand Gourmet, 8. medjunarodno natjecanje konobara, barista, restorana i srednjih skoa odrzava se u hotelu Radisson Blu Resort and Spa. Na fotografiji: Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Da smo mi stariji to znali, do sada bi to bili već i odradili. Međutim, nismo! Nismo imali percepciju razvoja turizma na 365 i po vertikali na cijelo područje Splitsko – dalmatinske županije. Stoga su ovakva okupljanja i natjecanja u organizaciji ŠKMER-od iznimne važnosti za cijelu županiju i na tome im od srca hvala.”

Split, 031122. Grand Gourmet, 8. medjunarodno natjecanje konobara, barista, restorana i srednjih skoa odrzava se u hotelu Radisson Blu Resort and Spa. Na fotografiji: Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Nakon pozdravnih govora, Alma Harašić Bremec ispred Udruge ŠKMER-a je dodijelila i posebna priznanja suorganizatorima za podržavanje manifestacije te kazala da je cilj Grand Gourmet manifestacije predstaviti ugostiteljsku branšu i motivirati mlade da se uključe u posao.

Manifestacija se nastavila radionicom Kava doma koju je održao Dušan Kerić, brand ambassador i barist trenera Illy Coffee Croatia, a Kava u Hrvata – mitovi i navike bila je sljedeća tema o čemu su uz Kerića govorili i drugi stručnjaci za kavu. Razgovaralo se o navikama i kvaliteti kave na hrvatskom tržištu, edukaciji barista, zastupljenosti kave u ugostiteljskim školama i pogrešnim informacijama na tržištu. “Griješi se da baristima ne treba edukacija i da je svaka kava ista. Kokteli s kavom su jedna jako zanimljiva igra” – poručio je s jedne od radionica nagrađivani barist Tomislav Stančić.

U natjecanju 12 srednjih ugostiteljskih škola u raznim kategorijama, nagradu za sinkronizirano posluživanje konobara i barista dobio je tročlani tim SSŠ Bana Josipa Jelačića iz Sinja, a u kategoriji barista junior nagradu je odnijela Sara Klančnik iz Slovenije.

Najboljim baristom manifestacije proglašen je Sanin Kadić te je ovim potvrdio i 6. titulu prvaka regije. Najbolji u kategoriji Chef’s table junior je dvojac iz BIC Ljubljana Neli Polični, kuharica i  Anže Zdešar, konobar. Nagrađeni u kategoriji Chef’s table seniori su restoran Čingi lingi Čarda, Bilje – Nebojša Rajković, kuhar i Josip Mitrović, konobar. Sara Užanicki iz Ugostiteljsko – turističke škole Osijek nagrađena je u kategoriji konobari.

Edukaciju o organskim vinima vodio je Damir Zrno, somellier i agronom iz Osijeka koji je govorio o važnosti uzgoja i proizvodnji ekoloških vina.

Podsjetimo, uz Grand Gourmet, manifestacija Štorije o’ spize u svom je program imala i Štorije o’ vina tijekom kojih su brojni posjetititelji na splitskoj Pekariji kušali rijetka vina proizvedena od autohtonih dalmatinskih sorti i uživali u dalmatinskim delicijama – vrgoračkom pršutu, domaćim sirevima, inćunima, soparniku i tradicionalnim kolačima.

Probuđenih čula s Peškarije bi se uputili u jedan od dvadesetak splitskih restorana uključenih u manifestaciju, uživati u pomno pripremljenim sljedovima uparenim s vrhunskim vinima po posebnim, pristupačnim cijenama. U pripremi istih sudjelovali su i gosti chefovi iz svih krajeva svijeta koji su šest dana boravili u Splitu u sklopu programa Taste the Mediterranean, s kojim su i započele ovogodišnje Štorije o’ spize. Bila je to prilika za edukaciju i savjetovanje mladih nada Turističko-ugostiteljske škole Split i partnerskih škola u sklopu projekta Uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, od kojih očekujemo nove uspješne priče na zadovoljstvo građana i gostiju.

“Ni jedan narod ne možete upoznati dok ne vidite što i kako jede. Pridružite nam se i dogodine na Štorijama o’ spize i uz prirodne i povijesne znamenitosti uživajte u tradicionalnim jelima i odličnim vinima našeg podneblja” –  istaknula je na kraju Alijana Vukšić, direktorica TZ grada Splita.


Fotografije – Prokurative: Bogdan Klarić  
Fotografije Grand Gourmet: Tom Dubravec, Božo Vukičević (Cropix)/Škmer 
Fotografije Štorije o’vinima: Jadran Babić