Aktivni odmor

Agroturizam Konavle prezentirao nove trendove i ideje za daljni razvoj ruralnog turizma

Nastavak projekta „NOVA GENERACIJA za novi razvojni koncept ruralnog turizma“ ponovno je u Čilipima okupio značajni broj mladih Konavljana koji se žele dodatno educirati i doprinijeti daljnjem razvoju ruralnog turizma.

Jučer su, tom prilikom, prezentirani rezultati ankete u kojoj je sudjelovalo 43 sudionika projekta. Bitna činjenica je ta što je većina prisutnih u dobi od 20 do 40 godina, a svi sudionici se žele baviti ruralnim turizmom dok ih većina želi i razvijati te unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju. Najzastupljenija vrsta ugostiteljsko-turističke ponude među sudionicima je ruralni smještaj u kućama za odmor, no većina želi i dodatno proširiti ponudu.

Među ankteiranim mladim Konavljanima čak njih petnaest planira otvoriti nove kušaonice poljoprivrednih proizvoda, četrnaestorica organizirati različite aktivnosti i izlete na svojim OPG-ima, jedanaest novih razmišlja o otvaranju objekata za usluživanje tradicijska jela, a sedmorica žele svoju ponudu obogatiti proizvodnjom i plasmanom tradicijskih suvenira.

Sukladno interesima i u suradnji s prisutnima su i predložene edukacijske teme koje će se obrađivati početkom sljedeće godine nakon čega je planirano edukacijsko putovanje i posjet primjerima dobre prakse.

Renomirani stručnjak za ruralni turizam iz Istre Robert Bačac prezentirao je brojne nove trendove u ruralnom turizmu u svijetu i u Hrvatskoj te analizirao stanje i mogućnosti daljnjeg razvoja ruralnog turizma u Konavlima. Predavanje i prezentacija pod nazivom „Ruralne Konavle, verzija 2.0“ je prisutnima donijela nove prijedloge i ideje koje u Konavlima nisu zastupljene, a koje je moguće razvijati sukladno iskazanim interesima kako bi postali kvalitetnija ruralna mikro destinacija. Osim različite interpretacije autentične i tradicijske ponude na popisu ideja su se tako našli i Milk & Cheese bar, Butique mesnih delicija, konavoska kušaonica craft piva, mirisna suvenirnica, OPG s ECO/BIO autohtonim proizvodima i druge. 

Kreativnost, raznovrsnost ponude, ekskluzivnost, primjena novih tehnologija i butique pristup su osnovne smijernice daljnjeg razvoja kojih bi se trebalo pridržavati kako se ne bi zapalo u prosječnost koja bi mogla dovesti do zasićenosti i pada kvalitete. Taj novi zamah je sposobna provesti samo NOVA GENERACIJA koja će usvajanjem novih znanja biti sposobna pratiti nove trendove.

Udruga Agroturizam Konavle uz potporu Ministarstva turizma i sporta provodi ovaj projekt u nastojanju da će kod mladih poduzetnika i potencijalnih sudionika u ruralnom turizmu pobuditi želju za daljnjim razvojem kako bi se i u budućnosti zadržala pozicija jedne od vodećih regija ruralnog turizma u Hrvatskoj.