Aktualno

Puratićevi dani – Selca slave svog najpoznatijeg ribara – izumitelja!

IDILIČNU BRAČKU OPĆINU SELCA već poznajete kao otočku kolijevku kulture, no jeste li znali da ona imaju i svog ribara – izumitelja?

Koliko je naš svit okretljiv i sposoban, dokazuje i primjer Juraja Ivana Marija Puratića, rođenog Sumartinjanina. 

Naime, ovaj je znameniti čovjek izumitelj koloturnika – jednostavne, ali vrlo efikasne ribarske naprave, koja je značajno olakšala izvlačenje mreža plivarica, i to do te mjere da je Kanada – ribarska velesila– dala u opticaj novčanicu od 5 dolara sa brodom koji nosi njegov izum! 

KOLOTURNIK KAO METAFORA ZA ŽIVOTNI USPJEH. Sve detalje o otočaninu koji je donio revoluciju svjetskom ribarstvu i njegovu izumu možete saznati za vrijeme “Puratićevih dana”. Manifestacija je to koja se održava 22. i 23.07. u Sumartinu, a kojom se afirmira ovaj zasigurno najpoznatiji žitelj Selaca u svijetu. Svakako preporučamo predavanje „Mario Puratić – od sumartinskog ribara do američkog izumitelja“ (22. 07. u 21h ispred crkve Sv. Martina) – osim što ćete saznati sve relevantne detalje o znamenitom Sumartinjaninu i njegovu izumu, možda Vas baš njegova životna priča inspirira i potakne da bacite neke Vaše mriže i polučite životni uspjeh na nekom Vama važnom području!

NO, KAKVA BI TO BILA PRIČA O RIBARU – bez ribe? Razumije se, takvo što je nemoguće, pa su Selca idućeg dana (23.07., 21h, Sumartin, Novi most) pripremila i senzacije za nepca – jela od ribe začinjena i taktovima zabavne glazbe, za koju će te večeri biti zadužen Roso bend. 


SELAČKO KULTURNO LJETO – TEK POČINJE! Kada smo bacili pogled na zgusnuti raspored selačkih događanja, shvatili smo da ondje kulturno ljeto kao da je – tek otpočelo! Nama se sviđa večer poezije Croatia Rediviva na pijaci u Selcima (05.08., 21h), jezično-pjesnička smotra koja već odavno uživa popriličan ugled u domaćim književnim krugovima, a blues večeri na povaljskoj Rivi (04. i 05.08. u 21h) uvjerit će nas da more i sofisticirane glazbene poslastice sjajno idu zajedno! Isto možemo reći i za nostalgične melodije klapa i dalmatinsku šansonu, stoga nemojte propustiti nastup klape Partenca, 10.08. u 21.30h (Sumartin – Novi most), kao ni koncert Branka Medaka (15. kolovoza na pijaci u Selcima s početkom u 21.00h).

Osim kvalitetnih glazbenih sadržaja, pripremila su Selca i pregršt nastupa kazališnih družina za djecu i za odrasle, a ni sporta neće nedostajati – mi preporučamo posjet revijalnoj utakmici futsala (25. kolovoza) u čast 25. godišnjice postojanja MNK Fortune iz Povlja. A smatrate li, kako su Selčani duhovito ustvrdili, da definitivno ima ništo i u nogama, upišite Vaše najmlađe u ljetnu školu futsala u Povljima, čiji se program održava od 15. srpnja do 15. kolovoza!

Više na stranicama Tz općine Selca

https://www.visitselca.com