Aktualno

Radi ovih jela ćete posjetiti Dalmatinsku Zagoru ovog ljeta – OTKRIJTE PRAVE ČAROLIJE NA PIJATU!

SILNO BISTE ŽELJELI Vašim nepcima priuštiti avanturu za pamćenje, ali ne znate otkud krenuti? Srećom, kada je riječ o Dalmatinskoj zagori i njenoj gastro mapi, mi znamo što vrijedi kušati! Poneka jela imaju neobična imena ili pak sastojke, no vjerujte nam na riječ – nepcima ćete priuštiti doživljaj za pamćenje!

AKO NISTE KUŠALI ŽABE, NE ZNATE ŠTO PROPUŠTATE. Krenite od žabljih krakova prelivenih limunovim sokom – oni se s ostalim aromatičnim sastojcima i limunovim sokom kuhaju na laganoj vatri i poslužuju sa hrskavim prepečenim kruhom. Ova gastro senzacija zove se brujet od žaba na baškotinu, a autohtono je jelo Dalmatinske zagore!

POLJIČKI SOPARNIK ILI ZELJANIK – OD TEŽAČKOG JELA DO PRAVOG GASTRO BRENDA. Gastronomska putanja soparnika veoma je interesantna, jer je dosegnuo status prave delikatese u svečanim prigodama, a oko sastojaka su se među znalcima znale voditi prave debate! Uživajte u ovom gastro simbolu stare Poljičke republike, spravljenom od namirnica koje su bile dostupne u svakom domaćinstvu: brašna, blitve, kapule, češnjaka i maslinova ulja!

PONOSNE SINJANE SILNO BISTE UVRIJEDILI da odbijete njihovo nadaleko poznato gostoprimstvo, pa tako i njihove čuvene arambašiće! U loncima umješnih domaćica krčkaju se ovi mali slasni svitci od listova kiselog ili svježeg kupusa nadjeveni mješavinom junećeg i svinjskog mesa, kao neizostavan dio svake svečane prigode. Ako ste vični kuhanju i poželite ih spraviti sami, obratite pozornost na nekoliko bitnih razlika: meso za punjenje se ne melje već se sjecka nožem, u njega se dodaju različite vrste sušenog mesa, ali ne i riža. Za neodoljivu, vrlo specifičnu aromu, „odgovorni“ su cimet, muškatni oraščić i klinčići.

JANJEĆI DROPČIĆ S KOROMAČEM osebujan je baš kao što i zvuči, a također ga možete probati na području Sinja. Ovo tradicionalno jelo se spravlja od rezanaca janjećih tripica i krumpira, začinjenih češnjakom i mediteranskim začinima, a poseban okus mu daje upravo koromač.

SIGURNO STE KUŠALI ČUVENI DALMATINSKI PRŠUT I SIR, a što kažete na sir iz mišine? Ovaj masni sir jakog i specifičnog okusa specifičan je po tome  što sazrijeva u mješinama od ovčje ili kozje kože, a najbolje ga je kušati uz domaći kruh ili pogaču, krumpir i suho meso!

Više: dalmacija.hr, www.dalmatia.hr

Foto: www.dalmatia.hr , croatia.hr, arhiva Turističkih zajednica