Aktivni odmor

Spektakularna MTB utrka, “Uvati Vitar” ovog vikenda u Sutivanu! HVATAČI VJETRA PONOVNO JAŠU


Nakon dvije godine pandemijske stanke, spektakularna MTB utrka, “Uvati Vitar”, vratila se u najbolje malo mjesto na Jadranu.

SUTIVAN, 27. Svibnja – Gotovo 250 brdskih biciklista iz nekoliko zemalja prijavilo se na ovogodišnje, peto izdanje, brdsko-biciklističkog maratona „Uvati Vitar“, koji će se raznolikim sadržajem i s tri već dobro znane „vjetrovite“ staze, Bonacu od 20 km, Vitar od 40 km i najdužu i najizazovniju Buru od 75 km, održati od 27. do 29. svibnja u Sutivanu na otoku Braču.

Biciklisti i Sutivan vole se odavno. Nekadašnji kultni festival pustolovnih i urbanih sportova „Vanka regule“ još je od kraja devedesetih upoznavao stanovnike i posjetitelje malog, mirnog gradića na sjeverozapadnoj strani Brača s raznim modernim i neobičnim sportovima i aktivnostima, pa tako i brdskim biciklizmom. Međusobna privrženost biciklista i Sutivana je postala i službena 2015. od kada gradić postaje „bike friendly“ destinacija koja pruža posebne sadržaje i pogodnosti biciklistima.

Krunski događaj kojim se slavi ovo srdačno prijateljstvo je trodnevna manifestacija „Uvati Vitar“, koja je kroz godine postala mnogo više od same utrke. Tako i ove godine, uz već spomenute „vjetrovite“ staze, sudionike, ali i sve ostale mještane i posjetitelje čekaju brojni sadržaji i događanja, od koncerata i druženja uz domaće iće i piće, do sajma i prezentacija biciklističe opreme i bicikala najpoznatijih svjetskih proizvođača. Duh „Vanka regula“ živi i u ovoj utrci, pa za sudjelovanje nije potrebna nikakva licenca, već je, uz želju za nastupom, dovoljno znati – voziti bicikl.

Događaj organiziraju TZ Sutivan, Općina Sutivan i iskusan tim magazina Biker, uz snažnu podršku općine i brojnih volontera. Od samih početaka vitar u leđa svojim pokroviteljstvom daju i institucije, prije svih Splitsko-dalmatinska županija i županijska turistička zajednica.

Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, i natjecatelji i posjetitelji i Stivanjani su se zaželjeli druženja, pa ne čudi iznimno bogat i sadržajan raspored događanja. Druženje počinje već u petak 27.5. poslijepodne s otvaranjem prijava i svirkom DJ-a u samoj sutivanskoj luci.

Subota 28.5. je natjecateljski dan, kada su na rasporedu utrke na sve tri staze. Uz klasičnu biciklističku kategoriju i ove godine će se održati utrka e-bicikala, koja prolazi srednjom, 40 km dugom stazom „Bure“. Gotovo cijela sutivanska luka bit će u znaku bicikla, pa će svi oni koji ne sudjeluju na utrci, moći obići vrlo sadržajan sajam bicikala i biciklističke opreme s brojnim poznatim markama i proizvođačima. Navečer se druženje nastavlja do dugo u noć svečanom večerom, proglašenjem pobjednika te velikim koncertom benda „Ljetno kino“. Prije rasplesavanja umornih nogu, svi koji žele mogu sudjelovati u iznimno bogatoj tomboli, na kojoj su glavne nagrade e-bicikl i e-romobil.

U nedjelju, 29.5. na programu je najslađa od svih, dječja utrka, kojom završava ovogodišnji, jubilarni 5. „Uvati Vitar“.