Aktivni odmor

BOL Održana konferencija za hotelski sektor i trendove u 2022. “Ove sezone profitirat će oni koji posjeduju znanja i vještine prilagodbe tržištu”

Kakva nas sezona očekuje i koji su trendovi u hotelijerstvu u 2022. imali smo prilike saznati na konferenciji „TRENDOVI I OČEKIVANJA ZA SEZONU 2022.“koja se održala 2. travnja u Bolu u organizaciji Croatia hot spots magazina, Turističke zajednice općine Bol pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije.

Na samom početku konferencije prisutnima se obratila općinska načelnica Katarina Marčić koja je pozdravila prisutne i ukazala na važnost stjecanja novog znanja i prilagodbe tržišnim trendovima.

Bol je višestruki hrvatski turistički šampion, te dobitnik nagrade za najbolju multimedijalnu kampanju “Naše bolske priče”na prestižnom svjetskom sajmu ITB Berlinu. Odličan je primjer kako se organiziranim turizmom može dostići izvrsnost u turizmu i uspješno produžiti turistička sezona.


– Iznimno smo ponosni što je Bol domaćin konferencije za turističke djelatnike i hotelsku industriju, znanja i edukacija nikad dosta, što je važno za sve nas koji radimo i živimo od turizma. U iščekivanju smo uspješne sezone, pripremamo se, posjećujemo sajmove, ulažemo u edukacije i marketing, težimo izvrsnosti, gostima koji dođu u Bol želimo ponuditi najljepši doživljaj destinacije i iskustvo koje će dugo pamtiti. Potražnja za sadržajima koje nudi aktivni turizam rastu iz dana u dan, a ponuda u Bolu je sve bogatija. Prvi u svijetu imamo dvije Bike Storytelling staze. Ovakve radionice pomažu našim ljudima da se educiraju, ne moraju ići po znanje na kopno, a koliko su zainteresirani pokazuje odličan odaziv – kazao nam je direktor Turističke zajednice Markito Marinković

-Ove godine u organizaciji Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije organiziramo set od 15 edukacija samo za privatne iznajmljivače, u suradnji s Udrugom hrvatskih putničkih agencija (UHPA), realizirati ćemo program od još 6 edukacija za javni i privatni sektor na temu Inovativni turizam u vremenima pandemije COVID-19 i nakon toga, na kojima će predavanja održati svjetski stručnjaci za destinacijski menadžment, Rob Holmes i Victoria Smith, osim toga sufinanciramo sve edukacije koje turističke zajednice samostalno organiziraju. Dovodimo grupe stranih novinare koje će upoznati i predstaviti našu županiju u svijetu da smo sigurna destinacija. U prva tri mjeseca u Splitsko-dalmatinskoj županiji dva puta je više gostiju nego prošle godine u istom periodu, ne rašire li se ratni sukobi, očekuje nas odlična sezona. Plod uspjeha nije nastao slučajno, nego ulaganjem u znanje svih dionika u turizmu. Nedavno održana radionica ‘Strateško komuniciranje destinacije prema emitivnim tržištima’ u hotelu Briig jedna je od niza takvih hvalevrijednih inicijativa koje vode do uspjeha u turizmu – kazao nam je Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije

Na konferenciji je predsjednik biciklističkog saveza Splitsko – dalmatinske županije Denis Špadina dodjelio posebna priznanja za doprinos razvoju cikloturizma u županiji, Jošku Stelli i Markitu Marinkoviću, te ukazao na važnost ovog segmenta turizma koji dovodi najveći broj gostiju u destinaciju u pred i posezoni.


-Blue Sun hoteli u Bolu trenutno su u fazi renoviranja, sve hotele planiramo otvoriti početkom svibnja, kada će zasjati u punom sjaju. Booking za sada je jako dobar, nakon pojave krize u Ukrajini usporene su rezervacije, ali značajnijih otkaza nema. Svakodnevno pratimo konkurenciju, trendove u hotelijerstvu i navike gostiju, organiziramo akcije da što bolje i kvalitetnije predstavimo naš proizvod, pogotovo u onim ključnim trenucima kada se korisnik odlučuje za realizaciju, težimo individualnom pristupu, konkurencija je velika i ovu sezonu će obilježiti borba za svakog gosta – kazao nam je Vinko Martinić, direktor Blue Sun hotela u Bolu

-Splitsko – dalmatinska županija je lider u organizaciji edukacija kada je u pitanju turistički sektor u cijeloj Hrvatskoj. Bitno je ljude educirati i uputiti koliko je bitno prilagoditi se situaciji jer imamo nekoliko specifičnih sezona. Mislim da smo se ukupno kao sektor jako dobro organizirali i spremni smo za taj komunikacijski boj. Cilj ovakvih edukacija jest osnažiti dodatno ključne aktere u turizmu, da što bolje predstavimo naš proizvod, pogotovo u onim ključnim trenucima kada se korisnik odlučuje za dolazak u destinaciju. Poruka iznajmljivačima i hotelijerima je da budu u stalnom kontaktu sa svojim gostima i prate konkurenciju kako bi mogli u pravom trenutku poslati pravu poruku – kazao nam je Domagoj Bebić

„Do pojave krize u Ukrajini, booking hotela i apartmana je bio na 90% 2019. godine. Sada je usporen za nekih 35%. Zato očekujemo porast last minute rezervacija. Današnji putnici su neovisni individualci a čak 75% njih inspiraciju za putovanja pronalazi na društvenim mrežama, zato je važno putem ovakvih edukacija usvojiti nova znanja iz digitalnog marketinga kako bi postigli bolje poslovne rezultate i veću virtualnu vidljivost“ – kazala je organizatorica i edukatorica, urednica Croatia Hot Spots magazina Maja Zlokić

Na konferenciji su se predstaviti i pozitivni primjeri održivog poslovanja iz prakse, Big Blue Sport centar, Vila Giardino i OPG Jasmin Marinković.
Big Blue Sport je na usluzi svojim gostima već 20 godina. Glavni su akteri nagrađene kampanje “Naše bolske priče” Film “Naše bolske priče, Windsurf” kojom je Turistička zajednica općine Bol osvojila treće mjesto u kategoriji City na međunarodnomu festivalu turističkoga filma koji je održan u sklopu turističkoga sajma ITB Berlin.

Marino Franinović predstavio je Vilu Giardino koja je proglašena Boutique hotelom godine prema izboru Trip Advisor-a Traveller’s Choice-a, a često se navodi kao primjer održivog poslovanja iizvanrednom uređenju okoliša koje uvijek uspijeva pobuditi sva čula, dobitnici su stotina internetskih recenzija putovanja s najvišim ocjenama s 5 zvjezdica.

Mali obiteljski opg Jasmin Marinković predstavio najbolje od bračke otočke proizvodnje. Svi njihovi proizvod temeljeni su na izvornosti i prirodnosti.