Aktivni odmor

OČARANI LJEPOTOM Upoznajte kulturne dragulje Bola na otoku Braču!

BILO DA JE RIJEČ o interesantnoj povijesnoj baštini, bilo o uistinu osebujnoj kužini sa drevnim delicijama poput vitalca, procipa i smutice, mističan i intrigantan nerijetko su epiteti kojima se opisuje otok Brač, a iz narednih redaka saznat ćete da je upravo Bol njihov pravi predstavnik!

Može biti slika sljedećeg: ocean i priroda
Foto: Dreamer4787
Može biti slika sljedećeg: obala, priroda i ocean
Foto: @cwaddell88

Možda je prepoznatljiv po Zlatnom ratu koji se ponosno šepuri sa samog vrha svjetskih ljestvica najljepših plaža, no Bol je ujedno i mnogo više od toga. Za sve one koji žele zadovoljiti glad za razgledavanjem kulturne baštine i umjetnošću, pripremili smo prave adrese za kulturoljopce!

Može biti slika sljedećeg: na otvorenom
Foto: @dreamer4787
Može biti slika sljedećeg: priroda i vodena masa
Foto: @a.v_b.o.s.s
Dominikanski samostan Bol Brač. / Drevni dominikanski samostan je  znamenitost u gradu Bolu na otoku Braču u Hrvatskoj. #115429355 - Hrvatska  - CERADA
Foto: © dreamer4787

500 MU JE GODINA TEK. Istražite vrijednu sakralnu građu Dominikanskog samostana, u sklopu kojeg je i bogati muzej utemeljen na njegovu 500. obljetnicu, te nanovo otvoren nakon opsežne renovacije 2021. godine. Iskoristite priliku razgledati muzejske eksponate, od kojih neki nikada do sada nisu bili dostupni široj javnosti – poput plašta iz prve trećine 18. stoljeća i moćnika s likom Krista Spasitelja iz 15. stoljeća, te tzv. „Gospinog zlata“ – zavjetnih darova bolskih vjernika!

Foto: IKA
0028 R Croatia Bol Dominikanski samostan 1475 Apoteoza sv.… | Flickr
Foto: Morton1905

Nipošto nemojte propustiti ni numizmatičku kolekciju s vrlo rijetkim primjerima antičkog novca, te oltarnu sliku Gospe s djetetom i svecima iz radionice poznatog slikara Tintoretta, kao i slike hrvatskog baroknog slikara Tripa Kokolje na stropu kora.

Može biti slika sljedećeg: vodena masa i priroda
Foto: @dronephotos_dado

U ljeto 2020. naša proslavljena violončelistica Ana Rucner postala je prva ambasadorica zaklade ‘Otok Brač – negdje između mora i zvijezda’ zahvaljujući projektu Turističke zajednice općine Bol pod nazivom ‘Bolska rapsodija s Anom Rucner’, u kojem promovira kulturne i prirodne ljepote Bola.

ZMAJEVA ŠPILJA – TAJANSTVENA LJEPOTICA.  Da su producenti planetarno popularne serije „Game Of Thrones“ znali za ovaj prvorazredni spomenik samostanskog života svećenika glagoljaša iz petnaestog stoljeća nedaleko mjesta Murvica, vjerujemo da bi ondje snimili neke od najautentičnijih kadrova!

Drakonjina1
Pet razloga zašto je Bol kulturno odredište - Croatian Hot Spots
Foto: Tzo Bol

Ovoj tajanstvenoj ljepotici, poznatoj i kao Drakonjina pećina, bila bi suvišna svaka kompjuterska nadogradnja, a njeni nevjerojatni reljefi mire nepomirljivo – kršćansku i pogansku tradiciju! Razgledajte ih uz profesionalno vodstvo nagrađivanog vodiča, i uživajte u zanimljivim pripovjetkama o vilama, vješticama i morama, kao i o jednookom gigantu Orkomarinu!

Ana Rucner
Foto: Robert Barilla

CREME DE LA CREME DOMAĆE UMJETNOSTI 20. STOLJEĆA. Jeste li znali da Bol objedinjuje radove  najvećih slikara i kipara moderne i suvremene hrvatske umjetnosti – na svega jednom mjestu? Na tri etaže u renesansno-baroknoj palači iz 1694. godine, ponosno se smjestila Galerija Branislav Dešković, koja je ponijela ime prema prvom hrvatskom animalistu u kiparstvu, rodom iz Pučišća. Popis uistinu zvjezdanih imena slikara i kipara čija djela ovdje možete razgledati, a kojima je Brač bio neiscrpan izvor nadahnuća, je podugačak (Jerolim Miše, Ignjat Job, Emanuel Vidović, Juraj Plančić, Marin Tartaglia, Edo Murtić, Ivan Rendić, Ivan Meštrović, Antun Augustinčić…), a u sklopu ljetnih kulturnih događanja, u prizemlju Galerije odvija se živa izložbena djelatnost.

Muzejski Dokumentacijski Centar • Galerija umjetnina "Branislav Dešković"
Marko Sila i njegova kuća mila • Siniša Soljačić – Misirić
Foto: Tzo Bol

KUĆA U KUĆI – ISTINSKI BOLSKI KURIOZITET. Sukob trojice bogate braće koja su poželjela graditi veliku kuću za svoje obitelji i seljaka Marka koji im nije htio prodati zemlju, rezultirao je u ultimativnom primjeru otočke inatljivosti – braća su počela zidati kuću oko Markove, ali su poginula u morskom nevremenu, te je ovaj neobičan objekt nakon Markove smrti ostao napušten. Razgledajte jedinstvenu kuću opkoljenu zidovima druge bez stropa, nalik na kakav neobičan labirint – ovo se uistinu ne viđa svagdje!

Kuća u kući - Triprabbits
Foto: Triprabbits
image
Foto: Robert Barilla

Više: www.bol.hr