Aktualno

GRAND GOURMET 2021: Tri dana natjecanja konobara, barmena, barista i restorana uz enogastro radionice i degustacije

Međunarodno natjecanja konobara, barmena, barista i restorana Grand Gourmet 2021, održat će se od. 7. do. 9. prosinca u Splitu, a po prvi u Radisson Blu Resort & Spa hotelu. Manifestaciju organiziraju udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija i partneri uz podršku Turističke zajednice grada Splita, a uporedo s natjecanjima festival donosi niz strukovnih edukacija uz degustacije, okrugli stol na temu pospješivanja sezone te posebne radionice za ugostitelje, kuhare i zaposlene u F&B sektoru kako unaprijediti ponudu te optimizirati poslovanje. Edukacije namijenjene su profesionalcima; ugostiteljima, kuharima i zaposlenima u HoReCa sektoru, a zainteresirani se trebaju prijaviti za sudjelovanje te imati covid potvrdu.

Grand Gourmet je manifestacija koju su Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija  2015. godine pokrenuli u suradnji s Hrvatskom udrugom barmena u Makarskoj, a posljednje dvije godine domaćin ovom festivalu je grad Split. Prilika je to da se konobari, baristi, barmeni, turističko ugostiteljske škole i najbolji timovi hotela i restorana okušaju u nizu natjecateljskih vještina te zasluže medalje i osvoje nagradne fondove po pojedinim kategorijama.

24.10.2019 – Grand gourmet 2019, Makarska – Natjecanje barmena u kategoriji Flaire pravljenje koktela uz žongliranje barskim priborom i bocama. Natjecatelji se bore za plasmane za odlazak na svjetska prvenstva.

Individualna natjecanja profesionalaca omogućavaju prezentacije osobnosti, vještina i kvalitete konobara i barmena, a nastupi dvočlanih timova, kuhara i konobara, u pripremi i posluživanju jela za četiri osobe, izravna su prezentacija konoba, restorana i hotela u kojima rade. Glavni cilj projekta je promocija, edukacija i usavršavanje ugostiteljskih djelatnika, njihovih znanja i vještina te unaprjeđivanje struke te približavanje struke budućim naraštajima i uvođenje noviteta – istaknula je Alma Harašić Bremec, organizatorica Grand Gourmeta.

U utorak, prvog dana festivala, od 9 sati kreću master classovi na temu room servicea, sljubljivanja vina s tartarom i carpacciom divljači te o pripremi halal jela koji će se održati u poslijepodnevnim satima. U 13 sati u utorak prva su timska natjecanja kuhara i konobara u kategoriji Chef’s table (u pripremi hrane i posluživanju gosta – člana žirija), a timovi srednjih ugostiteljskih škola nadmetat će se u sinkroniziranom posluživanju.

U srijedu prvi je master class Mediterranean Culinary Artsa o vrhunskim tehnikama

pripreme bijele ribe uz i jela sljubljivanje s vinima, a nakon toga okrugli stol “Uspješna sezona nije slučajna”. Istog dana je master class o kavama i baristima, a u 16 sati je radionica uz kušanja pod nazivom Sljubljivanje slastica i slatkih kapljica. Baristi će se toga dana od 14 sati  boriti za titule i novčane fondove u izradi napitaka na bazi espressa, signature drinka i latte artu. Uporedo će se održavati individualna natjecanje konobara u pripremi i posluživanje tatar bifteka te ribe u soli s vinima.

Treći dan Grand Gourmeta, u četvrtak 9. prosinca, započinje još jednim Mediterranean Culinary Arts master classom, ovaj put na temu plave ribe, a istog dana je i hands on” radionica “Blagdanski kokteli” koju vodi višestruku prvak Hrvatske Mario Majcen.  U četvrtak su na redu su natjecanje barmena u kategorijama Aperitivni koktel, Long Drink te Sinkronizirani koktel. Istoga dana je i nadmetanje u Flaire kategoriji, pripremi koktela uz žongliranje bocama i barskim priborom.

24.10.2019 – Grand gourmet 2019, Makarska – Natjecanje barmena u kategoriji Flaire pravljenje koktela uz žongliranje barskim priborom i bocama. Natjecatelji se bore za plasmane za odlazak na svjetska prvenstva. Dušan Janjatoviæ

 – Čovjek je zaista ključ uspjeha u turizmu i ovakva događanja pružaju priliku za međusobnu razmjenu znanja i iskustva koja su iznimno važna za stvaranje profesionalaca, a samim tim stvaramo uspješnu destinaciju. Pod sloganom „Kliknimo na Advent“ održava se ovogodišnji Advent u Splitu ispunjen brojnim programima online i uživo, a sve posjetitelje očekuje bogati gastro i glazbeni program do 6. siječnja 2022. godine. Upravo Grand Gourmet 2021, kao dio programa, dodatno će osnažiti promociju djelatnika u ugostiteljstvu kao važnih nositelja turističke ponude i promociju gastronomske ponude Splita – poručili su iz Turističke zajednice Grada Splita.

NAGRADE I PRIZNANJA: po kategorijama će se dodjeliti zlatne, srebrne i brončane medalje, diplome i posebne nagrade za pobjednike.

Sinkronizirano posluživanje 3.000 kn

Konobar 3.000 kn (natječe se u 2 kategorije)

Chef’s table 5.000 kn

Barista 3.000 kn (natječe se u 3 kategorije)

Barmen 3.000 kn (natječe se u 2 Classic kategorije)

Barmen Flair 3.000 kn

Prijave za natjecanja i edukacije: 099 319 89 61, [email protected] ili na linku:  https://www.skmer.hr/grand-gourmet/

PROGRAM:

UTORAK, 7.12.2021.

09:00 – 10:15 Predavanje i master class: Room service – Mario Pavić

10:30 – 11:45 Tartari i carpaccia od divljači sljubljeni s vinima – Nebojša Rajković i Damir Zrno, Badel 1862

13:00 Natjecanje Sinkronizirano posluživanje i

natjecanje Chef’s table

16:30  Master Class: Halal – chef Hamid Hadžić

18:00  Proglašenje

SRIJEDA, 8.12.2021.

09:00 Mediterranean Culinary Arts master class: vrhunske tehnike

u pripremi bijele ribe i sljubljena vina – Željko Neven Bremec i Damir Zrno

11:00 Okrugli stol: Uspješna sezona nije slučajna

12:30 – 13:30 Master class: Kava i barista – Dušan Kerić, Illy

14:00  Natjecanje barista i natjecanje konobara

16:00 – 17:30 Sljubljivanje slastica i slatkih kapljica, radionica

18:00 Proglašenje

ČETVRTAK, 9.12.2021.

09:00  Mediterranean Culinary Arts master class: vrhunske tehnike

u pripremi plave ribe i sljubljena vina – Željko Neven Bremec i Damir Zrno

11:00 Blagdanski kokteli, “hands on” radionica – Mario Majcen, Badel 1862

13:00 Natjecanje barmena

Flair show

18:00 Proglašenje