Blog

Obojite jesenske dane finim jelima iz Slavonije i Podravine

Od Virovitice, Pitomače i Slatine do Orahovice, pripremaju se najfinija jela koja će podignuti raspoloženje i od običnog ručka napraviti gozbu 

Virovitica, 15. listopada 2021. – Razbijte jesensku depresiju pripremom ukusnih jela po originalnim receptima Slavonije i Podravine. Ova gurmanska oaza zavičaj je vrsnim kuharima i slastičarima, profesionalcima i amaterima, a majstorske tajne prenose se sa generacije na generaciju i prilagođavaju modernim trendovima.

Za predjelo predlažemo fini namaz od čvaraka kojeg možete jesti u bilo koje doba godine, potom vruću krepku juhu od bundeve koja će ugrijati želudac, za glavno jelo lagani rižoto s aromatičnim vrganjima, a za kraj neodoljivu tortu od kestena. Nakon ovakvog ručka jesen će dobiti posve novi smisao. Inspiraciju smo pronašli u originalnoj online kuharici Gastro putovanje Virovitičko-podravskom županijom.  

Volite li kuhati uživat ćete u pripremi ovih sjajnih jela, a ako ste gurman ili se u kuhinji ne snalazite najbolje predlažemo gourmet putovanje u Slavoniju i Podravinu. Kako to rade najbolji otkrijte već 23. i 24. listopada na atraktivnoj Voćinskoj kestenijadi na kojoj će najveću tortu od kestena tradicionalno pripremati nagrađivana slastičarka Sandra Jadek. Ili 23. listopada skoknite do Kestenijade u Orahovici na kojoj se ispeče više od 250 kilograma kestena.

Za prste polizati!

Torta od kestena iz kuharice Gastro putovanje Virovitičko-podravskom županijom

Sastojci:

3 jaja

150 grama šećera

200 grama kesten pirea sobne temperature

150 grama mljevenih orašastih plodova po želji

100 grama maslaca sobne temperature

Prstohvat soli

Pola praška za pecivo

Žličica arome vanilije

Slatko vrhnje za šlag za ukrašavanje

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup promjera 20 cm obložite masnim papirom za pečenje, a stranice namastite. Odvojite žumanjke od bjelanjaka i izmiksajte zajedno žumanjke i šećer dok ne pobijele. Dodajte im kesten pire, mljevene orašaste plodove i maslac, prašak za pecivo i aromu vanilije. Miksajte da se sve spoji. U posebnoj posudi istucite bjelanjak s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Špatulom lagano umiješajte bjelanjak u smjesu žumanjaka. Izlijte dobivenu smjesu u kalup i pecite pedesetak minuta. Ohladite tortu i ukrasite je šlagom po želji.

Autor fotografija: Sanja Mijac i Matija Turkalj, izvor TZ VPŽ