Aktivni odmor

Čarolija Vodnjana – kamen i masline pretočeni u kažune i maslinovo ulje

Zaputite li se od 19. do 21.11. u Vodnjanna Dane mladog maslinovog ulja dočekat će vas jedinstvena dobrodošlica jer se upravo ovdje nalazi najveći broj kažuna, istarskih kamenih divova. Tijekom dana pozdravit će vas bjelinom svog kamena koji još više ističe boje vodnjanskog krajolika, plavetnilo neba i mora te pastelno zelenilo bezbrojnih maslina. Noću će vas pak kažuni dočekati u svečanijem tonu. Osvijetljeni posebnom rasvjetom zabljesnut će pred vašim očima svojim prepoznatljivim oblicima sjajeći na tamnoj večernjoj svili koja obavija Park kažuna u blizini Vodnjana.

Kamen i maslina dva su simbola Vodnjana i okolice koje su vrijedne ruke njegovih stanovnika pretvorile u remek djela suhozidne gradnje te u zlatne kapi vrhunskog maslinovog ulja koje pronosi ime Vodnjana diljem svijeta. Saznajte brojne zanimljivosti o ovim vodnjanskim simbolima te svemu što donose ovogodišnji Dani mladog maslinovog ulja koji će ove godine ugostiti Denija Srdoča, najmlađeg dobitnika Michelinove zvjezdice.

KAŽUNI – KAMENE POLJSKE KUĆICE KAO IDENTITET VODNJANA

Kažun je tradicionalno, najčešće okruglo, istarsko suhozidno sklonište za ratare i pastire koje je kroz stoljeća postalo važan dio vodnjanskog identiteta pa se upravo u Vodnjanštini nalaze u najvećem broju. Najviše ih je nastalo u zlatno doba 18. i 19. stoljeća kad se povećavao broj stanovnika Vodnjana oko kojeg su nicali maslinici, vinogradi i polja. Kažuni su bili mjesto za odmor, predah, sklonište od sunca i kiše, drugi dom usred polja na kojem su Vodnjanci, teškim radom, osiguravali život svojih obitelji. Ponekad je posla bilo toliko da su u polju morali prenoćiti pa su u kažunima pronalazili mjesto za počinak. Kažuni su bili i dobra zaštita od lopova u vrijeme berbe, a pružali su zaklon i stoci, posebno ovcama.
Čak i kada se Vodnjan širio i nicale nove skupine kuća, pripijene jedna uz drugu, u uglovima polja ili na sredini terena, a ponekad i unutar velike hrpe kamenja, nicali su kažuni sve do modernog doba u kojem im je mehanizacija uskratila prvotnu funkciju i pretvorila ih u baštinske spomenike.

SUHOZIDNA GRADNJA – UNESCO-VA NEMATERIJALNA KULTURNA BAŠTINA

UNESCO-v odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu umijeće suhozidne gradnje 2018. uvrstio je na UNESCO-v reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Želite li vidjeti primjere tog umijeća, Vodnjan je pravo mjesto za posjet jer ćete oko njega moći naći suhozide (masiere), kojima se ograđuju polja, gromače (groumasi), ogromne hrpe kamenja i, naravno, mnoštvo kažuna (casite).
Oblik i suhozidna građa kažuna savršeno se uklapaju u mediteranski krajolik. Značajke ove arhitekture bez arhitekta su brzina i ekonomičnost gradnje, uporaba jednog jedinog materijala za cijelo zdanje, malo graditeljskih elemenata te prepoznatljiva kamena kupola koja se slaganjem kamena razlikuje od klasične kupole pa se stoga naziva “lažna kupola“. Neki su kažuni mali, neki veliki, no gotovo svi su okrugli, sa stožastim krovovima, znalački osmišljeni i, geometrijski precizno, sitnom kamenom građom povezani u suhozid.

OBNOVA KAŽUNA – RADIONICA MOJ KAŽUN

Vodnjan se ponosi s najvećim brojem kažuna u Istri, no zbog neuporabe i neodržavanja mnogi su porušeni i zapušteni. Radi obnove i očuvanja ovog dragocjenog nasljeđa predaka, Grad Vodnjan već godinama održava radionice ˝Moj kažun – La mia casita˝ koje predstavljaju prvo veće ulaganja lokalne samouprave u zaštitu kažuna u Istri. Dio radova odvija se kao otvorena, javna radionica za sve zainteresirane, entuzijaste i stručnu javnost, te se svake godine javlja sve veći broj sudionika, ne samo iz Istre i Hrvatske već i iz cijele Europe. Želite li se pridružiti aktivnom očuvanju ove graditeljske baštine znajte da se radionica ˝Moj kažun – La mia casita˝ održava svake godine u svibnju.

NEZAOBILAZNE LOKACIJE S NEOBIČNIM KAŽUNIMA

Sad kad znate kako su nastali i čemu su služili, krenite u potragu za kažunima. Rasuti po okolici Vodnjana, čekaju vas smješteni uz suhozid ili samostalno, a u potrazi nikako ne smijete propustiti nekoliko lokacija gdje se nalaze neobičniji primjerci kažuna. Nedaleko od bazilike Svete Foške, uz biciklističku stazu 327, nalazi se lokacija “Tri kažuna” gdje ćete pronaći prave divove – tri kažuna puno većih dimenzija od uobičajenih, sagrađenih u nesvakidašnjoj formaciji, vrlo blizu jedan drugoga. Nešto dalje, uz ovu istu biciklističku stazu, otkrit ćete lokaciju “Dva kažuna” gdje ćete moći vidjeti kako izgleda kažun četvrtastog oblika s neuobičajenim proširenjima (dodatnim prostorijama).

PARK KAŽUNA – MUZEJ OD KAMENA POD VEDRIM NEBOM

Kažuni su Vodnjancima toliko važni da su dobili i svoj park, svojevrsni muzej na otvorenom koji je 2013. nastao kao rezultat radionice ˝Moj Kažun – La mia casita”. U Parku kažuna možete doživjeti fascinantan proces izgradnje ovih suhozidnih remek djela prateći pojedine faze izgradnje. Suhozid koji okružuje Park kažuna djelomično je sagrađen radom samih posjetitelja. Posebnost ovog mjesta je osvijetljenje te ga svakako treba vidjeti noću. Kameni divovi tada dobivaju jednu novu dimenziju zahvaljujući posebno postavljenoj rasvjeti i kao takvi pružaju nesvakidašnju dobrodošlicu. A ako se ste nestrpljivi pa ne možete dočekati svoj posjet Vodnjanu, web stranica TZ grada Vodnjana pruža vam VR pregled u 360 pomoću koji će vam dočarati kako izgleda unutrašnjost kažuna.

VODNJAN – ISTARSKO SREDIŠTE EKSTRA DJEVIČANSKIH MASLINOVIH ULJA

Degustacija vrhunskog maslinovog ulja u tišini maslinika s pogledom na obližnji kažun ili crkvicu? Ova primamljiva kombinacija kamena i maslina mediteranskom krajoliku daje neodoljivu privlačnost. Kad je Vodnjan u pitanju ta privlačnost još je snažnija jer je ovaj gradić, osim po kažunima, nadaleko poznat i kao istarsko središte vrhunskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja koja su bezbroj puta ovjenčana zlatom na svjetskoj pozornici.

Osim spomenutih degustacija u masliniku, Vodnjan će vam priču o svom maslinovom ulju ispričati i kroz degustacije u predivno uređenim degustacijskim salama, kroz ture po maslinicima te organizirano branje maslina i obilazak uljara koje organiziraju lokalni proizvođači.

MASLINOVO ULJE – MEDITERANSKA TAJNA DUGOVJEČNOSTI

Nekad su stari Vodnjanci imali običaj svako jutro započeti s natašte ispijenom čašicom maslinovog ulja koje je čuvalo njihovo zdravlje i stvaralo neraskidivu vezu utkanu u generacije Vodnjanaca od njihovog rođenja do smrti. Naime, maslinovo ulje je bilo prisutno u sakramentu krštenja, zatim pri bolesničkom pomazanju, te kod svećeničkog ređenja i u obredima posvete crkve i oltara. Osim što su njime čuvali svoje zdravlje, maslinovo ulje koristilo im je za njegu kože i kose.

Moderno doba donijelo je dodatne brojne mogućnosti primjene maslinovog ulja u zdravlju, njezi i gastronomiji pa slobodno možemo reći da maslinovo ulje ide baš u sve! U gastronomiji, od predjela pa do deserta. Par kapi maslinovog ulja jednostavnom sladoledu od vanilije može podariti neočekivanu i uzbudljivu aromu, a torte i kolači s čokoladom uz dodatak maslinovog ulja oduševljavaju specifičnom notom okusa.

VODNJANSKI PROIZVOĐAČI MASLINOVOG ULJA – ČUVARI TRADICIJE I ŠAMPIONI KVALITETE

Kad dođete u Vodnjan često ćete čuti da je ovaj gradić nadaleko poznat kao središte vrhunskih EDMU-a u Istri. Za one koji ga još nisu čuli, EDMU je akronim za ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se smatra najčišćim oblikom maslinovog ulja koje postoji. Vodnjanski proizvođači s ponosom predstavljaju svoje proizvode koji nose oznaku ekstra djevičanskog maslinovog ulja iza čega stoji mnogo truda i rada. Njihova se ekstra djevičanska maslinova ulja proizvode s posebnom pažnjom, poštujući nasljeđenu tradiciju i koristeći sve prednosti modernoga doba kako bi stvorili vrlo kvalitetan proizvod u kojem će posjetitelji uživati u samom Vodnjanu ili ga nekome pokloniti kao izuzetan gurmanski dar. Usavršavajući se kroz godine vodnjanski su proizvođači uspjeli stvoriti kvalitetna monosortna ekstra djevičanska maslinova ulja, kao i kupaže, koja se mogu koristiti u svakoj prilici i začiniti svaki obrok, neovisno radi li se o salati, mesu, ribi, tjestenini, sladoledu ili čokoladnom desertu.

DANI MLADOG MASLINOVOG ULJA OD 19. DO 21.11.

Odlična prilika da kušate vodnjanska maslinova ulje je tradicionalna enogastronomska manifestacija Dani mladog maslinovog ulja. Pokrenuta 2004. svojim raznovrsnim sadržajem privlači brojne posjetitelje. Prije izbijanja epidemije posjećivalo ju je više od 20.000 domaćih i stranih gostiju! DMMU pružaju najbolje od okusa i mirisa Istre, a posjetitelji mogu uživati u tradicionalnim istarskim delikatesama, poput pršuta i sira, maslinovog ulja, vina renomiranih istarskih vinara, domaćih istarskih kolača, vrhunskoj kuhinji zastupljenoj jelima na bazi boškarina, divljači i ribe, spravljenim koristeći sve inovacije na području suvremenog kulinarstva. Ljubitelji slastica mogu se prepustiti čaroliji okusa čokolade u kombinaciji s mladim maslinovim uljem koje će i ove godine prezentirati master chocolatier Robert Perić. Najveća atrakcija manifestacije je cooking show tijekom kojeg poznati istarski i drugi kuhari pripremaju svoje specijalitete u kombinaciji s mladim maslinovim uljem. Ove godine posebni gosti manifestacije bit će Deni Srdoč, najmlađi dobitnik Michelinove zvjezdice i već poznati chef Marijo Čepek. Ono što će vas posebno oduševiti je oil bar u kojem, uz stručno vodstvo, možete kušati mlada maslinova ulja tokom cijele manifestacije, a možete donijeti i vlastita ulja te ih, uz pomoć stručnjaka, testirati organoleptički.


​​​​​​​Više informacija:

Turistička zajednica grada Vodnjana
E: [email protected]
Tel: +385/52/511-700
www.vodnjandignano.com
 
Dani mladog maslinovog ulja 
www.dmmu.info