Aktualno

Prvi ovogodišnji Regiojet vlak s češkim, slovačkim i mađarskim turistima i medijima stigao u Split

U suradnji s češkim prijevoznikom RegioJetom u subotu, 29. svibnja 2021. godine na Željeznički kolodvor u Split stigao je prvi vlak s češkim, slovačkim i mađarskim turistima. Među putnicima su  glavni direktor te vlasnik RegioJeta Radim Jančura te 30 predstavnika vodećih čeških, slovačkih i mađarskih medija za koje je pripremljen program putovanja i boravak u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji od 29. do 31. svibnja.

Vlak je stigao točno prema najavi u 13:45 sati.

Vlak je dočekala hrvatska delegacija, odnosno direktor TZ Splitsko-dalmatinske Joško Stella, direktorica TZ grada Splita Alijana Vukšić, predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Mađarskoj Ivana Herceg te ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta Monika Udovičić.

Koliko je Splitsko-dalmatinska županija atraktivna Češkim turistima govori činnenica kako su već na ovom prvom vlaku za Split sve karte bile rasprodane.


-Uvodjenje linije RegioJeta od izuzetnog značaja za Splitsko-dalmatinsku županiju s obzirom da su Česi tradicionalni gosti u Dalmaciji. Preko ove linije će dolaziti i Slovaci i Mađari po izrazito povoljnim cijenama. Zahvaljujući Hrvatskoj turističkoj zajednici imamo dodatni način dolaska sa jednog od najvažnijeg tržišta te nam se time otvara prostor za povećani priliv gostiju iz Češke, Slovačke i Mađarske što je nama ovdje u Dalmaciji od izuzetne važnosti“, kazao je Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije. 


– Danas su nam došli u Split 30 novinara iz Češke, Slovačke i Mađarske koji će pisati o našem gradu i prenijeti informacije u državama odakle dolaze… Osnovni nam je cilj u svijet poslati poruku da smo sigurna destinacija, jer ovo je samo jedan u nizu vlakova koji nam dolaze. Za početak će dolaziti 3 puta tjedno, a ubuduće, nadamo se da će taj broj biti i veći, a uskoro će biti i svaki dan – kazala je Alijana Vukšić direktorica Turističke zajednice grada Splita

-Željeznička povezanost Dalmacije i Mađarske odlična je vijest ususret ovoj izazovnoj sezoni koja je pred nama. Iako su Mađari tradicionalni gosti koji, zahvaljujući odličnoj cestovnoj infrastrukturi, Hrvatsku posjećuju pretežno automobilima, vjerujemo da će ova linija, zajedno s novom avionskom linijom između Budimpešte i Zadra, doprinijeti još većem broju dolazaka mađarskih turista u Dalmaciju. Ističemo i podatak da je u dosadašnjem dijelu godine upravo Splitsko-dalmatinska županija prva po broju ostvarenih dolazaka i noćenja s mađarskog tržišta“, istaknula je direktorica HTZ-a u Mađarskoj Ivana Herceg.

– Sretni smo što nastavljamo prošlogodišnji uspjeh postignut kreiranjem atraktivne i sigurne ponude za turiste koji putuju između Hrvatske, Češke, Slovačke i Mađarske, a sretni smo i zbog toga što je prosječna popunjenost vlakova bila veća od 90 posto pa je cijeli projekt donio i profitabilan rezultat“, kazao je Jančura.