Aktualno

Plesni performans “Alka – ples slobode”

This post is also available in: English

27. srpnja 2018.

Spektakularan spoj umjetnosti, ljudske vještine i kulturne baštine

Vrelo sinjsko ljeto ove nam godine donosi brojna zanimljiva događanja. U suradnji s Marijom Šćekić, začetnicom vertikalnog plesa u Hrvatskoj, i umjetničkom organizacijom Histeria NOVA, osmišljen je projekt »Alka – ples slobode« kao spektakularan spoj umjetnosti, ljudske vještine i kulturne baštine. Vertikalni ples vrlo je uzbudljiva i efektna forma suvremenog plesa u kojoj umjetnici, plesači, nastupaju u zraku, uz potporu penjačkog užeta.

Marija Šćekić dobitnica je brojnih i uglednih međunarodno značajnih nagrada, te dugi niz godina surađuje s inozemnim umjetnicima, znanstvenicima i poslovnim partnerima. Radila je kao voditeljica Odjela za suvremeni ples Umjetničke akademije u Reykjaviku na Islandu gdje je stupila u kontakt sa talijanskom koreografkinjom Wandom Moretti i francuskim koreografom Fabrice Guillot te postala dijelom međunarodnog projekta Vertical Dance Forum sufinanciranog od strane Europske Unije – program Kreativna Europa.

15.11.2017., Zadar – Marija Scekic voditeljica je skole vertikalnog plesa.

Voditeljica je autorskog projekta »Vrata Velebita« usmjerenog na očuvanje zaštićene kulturno-prirodne baštine Južnog Velebita i Republike Hrvatske. Umjetnička organizacija Histeria NOVA dulje od desetljeća radi na istraživanju i promicanju suvremenog plesa kao jedinstvenog spoja audiovizualne i performativne umjetnosti.

Obnovom zidina sinjske tvrđave Grad, Sinj se priključio udruzi European Walled Towns koja podupire i skrbi o zajedničkim interesima utvrđenih gradova diljem Europe.»Alka – ples slobode« iskoristit će južne zidine tvrđave kao cjelovečernju pozornicu s 3D video mapping projekcijom kao vizualnom kulisom predstave. 3D video mapping nova je i uzbudljiva tehnika projiciranja, koja gotovo bilo koju površinu može pretvoriti u dinamični video zid. Omogućava zgradama da se miču, dišu, mijenjaju oblik pa čak i komuniciraju.

Tvrđava Grad u sjećanju stanovnika Cetinske krajine živi kao mjesto mitske pobjede nad višestruko nadmoćnim turskim neprijateljem. U čast slavne bitke i danas se, tri stoljeća poslije, u Sinju održava viteška igra Alka. U zagovor Gospi, koja se, prema legendi – sva u bijelom, hodajući po zidinama tvrđave – ukazala neprijatelju i nagnala Osmanlije u bijeg, slavi se blagdan Velike Gospe. Na tisuće i tisuće ljudi u kolovozu hodočasti u Sinj i predaje se molitvi Čudotvornoj Gospi Sinjskoj.

Zidine Grada do danas čuvaju slavnu prošlost i budno bdiju nad svojom varoši.»Alka – ples slobode« ujedinit će stoljetnu tradiciju lokaliteta i kulturne baštine Sinja sa suvremenim umjetničkim pokretom u jednistvenu audio-vizualnu senzaciju. Audiovizualni spektakl ”Alka – ples slobode” biti će izveden 18. kolovoza pod južnim zidinama Starog grada.

Projekt je nastao u okviru velikog projekta ‘Sinj u sridu’ vrijednog 68.114.000,00 kuna, od čega su nepovratna sredstva Europske unije 56.843.992,20 kuna.

 

This post is also available in: English