Aktualno

Na „Danu malostonske kamenice“ više od 5000 posjetitelja

I ove se godine, 19. ožujka na dan svetog Josipa, zaštitnika obitelji, u Stonu i Malom Stonu  tradicionalno održala jedna od najatraktivnijih proljetnih manifestacija „Dan malostonske kamenice“, posvećena tom morskom afrodizijaku kojeg su cijenili i dubrovački vlastelini, sladeći se njome na svojim renesansnim gozbama. Ta vrhunska gastro delicija nekada je bila sastavni dio jelovnika na rimskim gozbama. Manifestacija „Dani malostonske kamenice“ se održala u organizaciji Turističke zajednice Ston, Peljeških vinara te malostonskih školjkara.

Image may contain: food

Iako nas vrijeme nije poslužilo, manifestaciju je posjetilo preko 5000 ljudi iz svih krajeva Dalmacije, zemlje i inozemstva, a važno je istaknuti kako je ta manifestacija ove godine privukla više posjetitelja nego prošle godine. Osim kulturno-zabavnog i gastronomskog programa, na blagdan sv. Josipa ujutro održana je sjednica školjkara u tvrđavi Kaštio na kojoj su, među ostalima, bili nazočni predstavnici resornih ministarstava.

Govorilo se o problemima s kojima se suočavaju školjkari pri uzgoju školjaka, ali i o gastro vrijednostima te delicije. Naime, kamenice su najukusnije i najzrelije upravo u ožujku, pa im njihovi ljubitelji teško mogu odoljeti. Neki gastro stručnjaci kažu kako su kamenice najukusnije kada se jednostavno posluže, a to je kada su svježe otvorene i začinjene limunovim sokom. Tako u njima ostaje njihova jedinstvena aroma i neodoljiv okus mora.

Svi su uživali u kamenicama

Malostonski zaljev jedino je mjesto u svijetu u kojem se uspješno uzgaja europska kamenica Ostrea edulis. Osim stanovnika Pelješca, domaćih i stranih turista, u toj svjetski poznatoj deliciji na „Danima malostonske kamenice“ uživali su i brojni predstavnici politike. Ostrea edulis je kvalitetom i ukusom jedna od najtraženijih i najcjenjenijih kamenica u Europi.

Ove se godine u Stonu i Malom Stonu pojelo više od 50.000 komada kamenica na rivi, a uz to još treba dodati i one kamenice koje su se nudile u restoranima te u ostalim ugostiteljskim objektima u Stonu i okolnim mjestima.

Svi su oni otvorila svoja vrata i posjetiteljima pružili dobru zabavu. Osim vina i kamenica koje su se nudile na rivi, posjetitelji su uživali i u pečenoj ribi te neograničenoj količini kolača koje su napravile vrijedne članice Udruge lige protiv raka, ogranak Pelješac, Korčula i Lastovo. U glazbenom dijelu manifestacije Dani malostonske kamenice, posjetitelje su zabavljali Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Stoviš“  Glazba Ston, KUD Ponikovska Poskočica, glazbeni sastav Prijatelji i klapa Versi.

Foto: Tz općine Ston
Više: www.ston.hr

Projekt je sufinancirala EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj